Proč jíst jablka každý den? Jaké mají účinky na náš organismus?

Proč jíst jablka každý den? Jaké mají účinky na náš organismus?

12. 09. 2018

Už ajurvéda doporučovala jablečnou šťávu jako lék na průjmy. V Číně zase odedávna léčili cukrovku odvarem z kůry jabloní a moderní výzkum potvrdil určitý pozitivní vliv tohoto léčení.

Bylinkářka Hildegarda z Bingenu předepisovala syrová jablka zdravým na povzbuzení a vařená před začátkem léčení každé nemoci. V Anglii se zase tradovalo: „Kolik jablek sníte přes den, tolik doktorů pošlete na žebrotu.“ Sebastián Kneipp doporučoval jako „pokrm krvi velmi prospěšný“ krajíc suchého chleba a jablko. Jablka využíval u pacientů pro oboustrannou regulaci stolice, tedy na průjem i na zácpu.

Jeden jablečný den v týdnu

Známý český bylinkář Josef Zentrich doporučuje udělat si při nemocech srdce a ledvin, jakož i při vysokém krevním tlaku a obezitě jeden den v týdnu jablečný: sníst jen 10 až 12 jablek. Vodu můžeme pít. Kdo by s tím měl problémy, může jablka zajídat kouskem černého chleba.

zpracování jablek

Jablko pomáhá při revmatu

U všech forem revmatismu vyzkoušejte podzimní jablečnou kúru, při níž se každý den vedle zdravé stravy konzumuje alespoň po tři týdny kilo jablek denně. U těžších případů nemoci je třeba kúru prodloužit na sto dní a dohodnout se s lékařem, zda je možno na ten čas vysadit léky.


Přečtěte si také

Univerzální jablečná syrovátka

Jablečný mošt nebo víno smícháme s kvalitní pramenitou vodou a s mlékem v témže poměru a zahřejeme na 90 °C. Přítomné kyseliny mléko vysrážejí a tekutinu odfiltrujeme přes plátno.

Nápoj užíváme vlažný, lze ho trochu přisladit medem. Je to výživný nápoj, který podporuje chuť k jídlu, čistí jazyk, podporuje trávení, čistí zakalenou moč, snižuje horečku, uvolňuje hleny, tlumí kašel, zlepšuje krevní obraz a celkově zlepšuje průběh výživy. Proto se užívá při nemocech dýchacích cest, při nemocech trávicích orgánů, při krevních nemocech, jakož i při celkovém oslabení či při infekčních chorobách spojených s odmítáním jídla a v období rekonvalescence. V ledničce vydrží dva až tři dny.

V těžkých stavech se podává po lžících, později po sklenicích, a to vždy mezi jídly, nejvíce asi 4 dcl denně ve třech dávkách.

Stimulační jablečný čaj

Tenké plátky jablek nebo hrst jablečných slu­pek (na jaře můžeme přidat i pár jabloňových květů) zalejeme vařící vodou a po patnácti minutách scedíme. Čaj popíjíme přes den.

zpracování jablek

Denní ozdravný nápoj

Do základní čajové směsi přidáme jeden díl jablečných slupek smíchaných s listy lesní jahody a maliny a dva díly ostružinových listů. Tuto základní směs doplníme v poměru 1 : 1 až 2 : 1 bylinnou ochucující složkou, kterou může být máta, mateřídouška, badyán s hřebíčkem a skořicí nebo bazalka. Přísady střídáme.

Autor radí
Snězte jeden jádřinec z jablka denně. Je třeba tedy sníst celé jablko i se semínky – má to preventivní protisklerotický účinek.

Jablečná kúra proti bolesti

Ráno a večer rozmícháme dvě čajové lžičky pravého kvašeného jablečného octa s jednou lžičkou medu ve sklenici s pramenitou vodou a vypijeme. Kúra trvá dva až čtyři týdny a osvědčila se při únavě, bolestech svalů a kloubů, při vysokém krevním tlaku, srdečních problémech, obezitě a těžkém zahlenění.

Také jablečné pupeny léčí

Speciální tinktury, tzv. gemmo tinktury, které jsou připraveny z jablečných pupenů, někdy i mladých výhonů, slouží jako čisticí prostředek těla, odhleňují, pomáhají léčit revmatické záněty, stimulují krvetvorbu, pomáhají při bolestech hlavy, regenerují játra a čistí ledviny.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?