Podzim je tady – dny se krátí, rána jsou studená, večery sychravé. A s tím přichází i první vlna nachlazení, která umí potrápit a pokazit plány raz dva. Pokud se vám zdá, že na vás “něco leze” nebo jen chcete být o krok napřed, nemusíte hned běžet do lékárny a nosit domů krabičky prášků. Někdy úplně stačí otevřít kuchyňskou skříňku a sáhnout po obyčejném česneku.
1. Syrový česnek– rychlá imunita na lžičce
Nejúčinnější je česnek v syrové podobě, protože alicin se uvolňuje právě při rozmačkání nebo nakrájení. Pokud cítíte, že na vás něco leze, zkuste následující rituál: stroužek česneku rozdrťte nožem, nechte minutu odstát a pak ho smíchejte třeba s lžičkou medu.
Med zmírní štiplavou chuť a zároveň podpoří antibakteriální účinek. Malá dávka každý den dokáže divy – a rýma se k vám ani nepřiblíží. U dětí můžete začít opravdu jen malinkým množstvím česneku v medu, aby si na chuť zvykly a braly ho spíš jako malý podzimní „lék“ než trest.

Česneková polévka krásně zahřeje a skvěle zasytí — a často chutná i těm, kdo jinak česnek moc nemusí.Zdroj: Shutterstock
2. Česneková „první pomoc“ v polévce
Když už se necítíte nejlépe, sáhněte po teplé česnekové polévce. Stačí na oleji krátce orestovat pár stroužků česneku, přidat vývar, brambory, majoránku a nakonec opět trochu čerstvého česneku. Horká polévka nejen zahřeje a uvolní nos, ale také dodá tělu potřebné živiny.
Je to takové podzimní pohlazení na duši i na imunitu – a navíc krásně voní po domově. A co je nejlepší? Tuhle polévku většinou s chutí sní i děti, které by syrový česnek jen tak do pusy nedaly.
3. Česnekový olej – skvělá prevence i dochucovadlo
Pokud máte rádi jemnější formu, připravte si domácí česnekový olej. Do skleničky nalijte kvalitní olivový olej, přidejte oloupané stroužky česneku a nechte pár dní odležet. Takto připravený olej se hodí do salátů, na pečivo i k dochucení polévek.
Olej postupně nasákne česnekovou silou a vy tak můžete posilovat imunitu každý den, aniž byste museli kousat syrový stroužek. I tady můžete zapojit děti – třeba jim olejem zakápnout chleba s rajčetem. Je to chutná a nenápadná prevence, která jim nebude vadit.

Česnekový olej můžete přidat do polévky, na pečenou zeleninu nebo do bramborové kaše. Stačí lžička po dovaření — chuť je jemná a děti si jí často ani nevšimnou.Zdroj: Shutterstock
Česnek není všelék, ale…
Samozřejmě, česnek sám o sobě vás před všemi nemocemi neochrání. Je ale skvělým pomocníkem, když ho zařadíte do jídelníčku pravidelně. K tomu přidejte dostatek spánku, pohybu na čerstvém vzduchu a pestrou stravu – a podzimní rýmy se vám budou vyhýbat obloukem.
Takže až budete příště v kuchyni loupat česnek, myslete na to, že v rukou držíte nejen skvělou surovinu, ale i přírodní štít proti nachlazení.
Galerie:
Text: Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock