Zahrada

Vypěstujte si listový salát a jeho netypické odrůdy s naší pomocí

Vytváří růžici křehkých a šťavnatých listů, přitom nevybíhá do květu. Pro přípravu salátové řádky si dokonce můžeme vybrat vícero atraktivních odrůd. Mohou mít výrazně laločnaté, kadeřavé, žlutozelené, červené, tmavě bordó nebo i hnědé listy. Salát listový můžeme pěstovat ve fóliovnících, pařeništích, ve volné půdě i v nádobách na balkonech a terasách.

vypěstovaný listový salát
Zdroj: Shutterstock

Výsev a výsadba

Salát listový (Lactuca sativa var. capitata) si můžeme předpěstovat už ve skleníku, osivo potom vyséváme už během února do bedniček s výsevným substrátem. Sazenice s třemi pravými listy potom rozsázíme do záhonů ve skleníku. Později, v březnu, si můžeme osivo různých odrůd salátu listového vysít i do pařeniště.

Sazenice potom sázíme ne moc hluboko na venkovní záhon, a to od dubna. Rostliny nejdříve zakrýváme bílou netkanou textilií, čímž je ochráníme před chladem. Odrůdy, jejichž listy budeme chtít sbírat během léta, vyséváme v dubnu přímo do záhonu asi 1–2 cm hluboko. Ty pro podzimní sběr vyséváme zase v druhé polovině léta.

Vyséváme přímo do záhonu s půdou, která má drobně hrudkovitou strukturu, je dostatečně vlhká a obohacená o kvalitní kompost. Vyséváme do řádků nebo vějířovitým rozhozením – na široko přímo na záhon. Pokud se rozhodneme pro pěstování ve vegetačních nádobách, vysejeme si do nich osivo nebo vysadíme sazenice.

Výsev: únor – srpen
Výsadba: květen – červenec
Sběr: červenec – říjen
Výška a šířka: 15 × 30 cm
Vzdálenost výsadby: sazenice vysázíme do sponu 25 × 30 cm

listový salát
Zdroj: Shutterstock

Pěstování

Pro pěstování salátu listového je vhodnější slunné místo, během léta spíše polostín. Během vegetace je potřeba porost udržovat přiměřeně vlhký, ne však přemokřený. Zaléváme ráno, přímo ke kořenům, kypříme půdu a odstraňujeme plevel.

Sběr a skladování

Jednotlivé čerstvé salátové lístky můžeme sbírat už pětatřicet až pětačtyřicet dní po výsevu, když jsou rostlinky vysoké asi 10 cm. Z řádky si odnášíme jen tolik listů, kolik spotřebujeme. Nevytrháváme celé rostliny. Krátkodobě můžeme salátové lístky skladovat v ledničce, ideálně zabalené.

Tip: Pokud neporušíme listové srdíčko, listy můžeme sbírat do pozdního podzimu.

Využití

Nejlépe chutnají čerstvé listy. Využijeme je k přípravě salátů, do sendvičů, obložených chlebíčků nebo k ozdobení jídel.

chleba s listovým salátem
Zdroj: Shutterstock

Choroby a škůdci

Na listech rostlin, zejména těch ve sklenících a pařeništích, se vyskytuje plíseň šedá, plíseň salátová nebo bílá hniloba. Škodí i mšice a v příliš přehuštěných výsadbách se objevují slimáci a plzáci.

Odrůdy

RODEN

Jde o zajímavou odrůdu listového salátu, která má kadeřavé a do bordó zbarvené lesklé listy. Jsou lahodné a ideální k dekorování studených mís. Rostliny netvoří hlávku a jsou odolné proti vybíhání do květu.

LOLLO ROSSA

Jde o známou ranou odrůdu kadeřavého salátu. Hodí se k pěstování během léta i podzimu. Rostlina tvoří velké otevřené růžice, jejichž zelené křehké listy se po okrajích mohou zbarvovat lehce dočervena až fialova. Chuť listů je velmi jemná.

listový salát LOLLO ROSSA
Zdroj: Shutterstock

SAFIR

Jde o ranou odrůdu listového salátu. Hodí se zejména k jarnímu rychlení ve skleníku. Listy jsou žluté až zelenožluté barvy a hodí se k přípravě míchaných zeleninových salátů nebo ke zdobení jídel. Odrůda je odolná proti chorobám i nízkým teplotám.

DUBÁČEK

Oblíbená odrůda listového salátu. Můžeme ji pěstovat pro raný letní i podzimní sběr. Vytváří hustě olistěné růžice křehkých a světle zelených listů, které jsou vhodné k přímé konzumaci.

Text: Monika Šestinová, redakce
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů