Zahrada

Nashi hrušky: Tvarem jako jablko, chutí jako hruška

Setkali jste se už s výrazem „hruškojablko“? Říká se tak kulatým plodům, které připomínají jak hrušku, tak jablko. Jde o asijské hrušky, botanicky i chuťově jsou příbuzné našim evropským.

strom nashi hrušky

Tvarem jako jablko, chutí jako hruška. Ideální pro přímou konzumaci, pozdní odrůdy se dobře skladují. Vhodné jsou též do koláčů, kompotů, džemů, na výrobu moštů i destilátů. Po oloupání na vzduchu rychle hnědnou, čemuž zabrání opláchnutí ve vodě s citronem.

Jak je pěstovat

Na pěstování mají prakticky stejné nároky jako evropské odrůdy, takže kde se dají pěstovat ty naše, tam uspějeme i s asijskými. Botanicky patří k druhu Pyrus pyrifolia čili hrušně písečné. Ideální jsou pro ně jižní a střední polohy, dostatečně osluněné. Půdy mají rády humózní s dostatkem vody a organické hmoty. Vyhnout byste se měli polohám s vysokou hladinou podzemní vody. Nemají afinitu (snášenlivost) s kdoulí, proto se štěpují jen do hruškových podnoží, které se vyznačují hlubokým kulovitým kořenem.
Pěstujeme je v nejrůznějších korunkových tvarech, ale i jako štíhlé či superštíhlé vřeteno. Velmi dobře reagují na doplňkovou závlahu, především v době intenzivního růstu plodů. Z hlediska výživy jim postačí běžné přihnojení, na jaké jsme zvyklí u klasických odrůd hrušek. Nejsou zvlášť náchylné k chorobám ani škůdcům, dají se pěstovat i bez chemické ochrany. Přinášejí každoroční a bohatou úrodu.

Sběr

Sbíráme v srpnu až září, když na stromě dostatečně vyzrají.

Uskladnění

Podle odrůdy od několika týdnů až měsíců. Skladujeme nejlépe v chladu a tmě, uložené jen v jedné vrstvě.

Kalendář výsadby a sběru

kalendář výsadby a sběru nashi hrušek

Náš tip na odrůdy

Shinseiki

Raná, žlutozelené, velké plody.

Tama

Raná, zlatožluté plody.

Nijisseiki

Raná, žlutozelená, vhodná na skladování (až šest měsíců).

Niitaka

Středně raná, velké plody, se světle bronzovou slupkou.

Kumoi

Velmi pozdní, tmavě bronzová slupka, skladování dva měsíce.

nashi hruška

Asijské hrušky na 3 způsoby

Pečená k masu

Hrušku nakrájenou na kolečka široká asi 1 cm pokapeme citronovou šťávou, olejem a posypeme černým pepřem. Pečeme jednu až dvě minuty z každé strany.

Snídaně

Ovesné vločky zalejeme jogurtem, hrušku oloupeme a nakrájíme, přimícháme k vločkám, přidáme mandlové lupínky.

Džem

Oloupané hrušky zbavené jádřince rozmělníme rukama, přidáme šťávu z citronu, trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru a pokračujeme podle návodu na želírovacím přípravku.

Výživová hodnota

Zpravidla jde o sladké a šťavnaté plody, podle odrůdy s různým aroma. Jsou bohaté na pektiny, vitamíny a antioxidanty.

Víte, že…

… odrůdy asijských hrušek mají sklon k nadměrné tvorbě plodů, proto je nutná každoroční radikální probírka? V případě její absence sice nedojde ke střídavé plodnosti, plody jsou však zbytečně malé.

Přečtěte si také

Text: Ing. Marián Komžík
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: Zahrada prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte