Zahrada

Borůvka chocholičnatá: Vše co potřebujete vědět o jejím pěstování v kostce

Naše domácí „lesní“ borůvky (správně brusnice borůvka) se v zahrádce nepěstují, ale dobře je dokážeme nahradit vyšší borůvkou chocholičnatou, jíž se říká kanadská.

Jak pěstovat kanadskou borůvku

Jak ji pěstovat

Rostliny dorůstají podle odrůdy od 1,5 až do 2,5 metru, podle toho jim najdeme stanoviště na slunci až v polostínu. Pro lepší opylování je vhodné pěstovat alespoň dvě odrůdy. Podstatné je zabezpečit kyselou půdu s pH 4,5 – 5. Nestačí jen přimíchat kyselou rašelinu do půdy, nutné je vyhloubit jámu nebo rigol (šířka rigolu cca 80 – 100 cm, hloubka minimálně 40 cm), kam se vsype substrát určený na pěstování borůvek nebo směs rašeliny smíchané se zahradnickým substrátem v poměru 2:1. Přimícháme i granulované hnojivo pro borůvky.

Během sucha zaléváme cca dvakrát za týden, ale nepřeléváme. Zabránit výparu pomůže mulč z kůry nebo štěpky jehličnanů. Průběžně přihnojujeme. Poprvé řežeme po 3 až 4 letech od výsadby. Odřízneme staré, příliš slabé a zahušťující výhony. Vzpřímené mladé výhony připomínající vlky ponecháme. Od čtvrtého roku řežeme každoročně. Odstraňujeme staré, slabé, vodorovné výhony, ponecháme pár jednoletých, dvouletých i tříletých.

Kdy a jak sbírat borůvky

Odrůd existuje několik desítek, vybereme je tak, abychom měli plody od začátku července až do září.

Borůvky můžeme podsadit nízko rostoucími brusnicemi.

Borůvka je na podzim atraktivní, listy se vybarvují do červených, oranžových a žlutých tónů.

Sběr

Před ptáky je zakrýváme sítí, kterou připevníme na konstrukci, nedáváme ji na rostliny. Sbíráme postupně odtrhováním jednotlivých plodů.

Řez a sběr

Kdy řezat a sbírat borůvky

Uskladnění

V chladničce vydrží několik dnů. Zavařujeme, nakládáme do alkoholu nebo připravujeme džemy. Po umytí a jemném oschnutí mrazíme.

Naše volba

Spartan – raná, velmi velké plody
Duke – raná, vzpřímený růst, velké plody
Poppins – raná, vhodná do květináčů
Toro – středně raná
Chandler – pozdní, velmi velké plody
Hortblue Petite – dvakrát rodící

Borůvka v kuchyni

Borůvka je chuťově velmi podobná našim domácím borůvkám. Toto lahodné sladkokyselé ovoce se světlou dužinou milují nejen děti. Uplatní se hlavně v koláčích, zmrzlinách, sorbetech, džemech, sirupech.

Využití borůvek v kuchyni

Sorbet

Necháme zmrazit borůvky na plechu tak, aby se nedotýkaly. Vložíme do mixéru, přidáme podle chuti med a rozmixujeme.

Sirup

Umyté borůvky rozmačkáme, na 1,5 kg přidáme 2 litry vody a šťávu z citrónu. Necháme postát 12 – 16 hodin, propasírujeme. Na 1 litr přidáme 800 g cukru krystal. Krátce povaříme, uzavřeme do lahví.

Výživová hodnota

Má vysoký obsah antioxidantů, vitamínu C, ale i A a B. Obsahuje také minerální látky a stopové prvky. Jsou jí přisuzovány protirakovinné a protizánětlivé účinky. Posiluje imunitu, upravuje peristaltiku.

Víte, že…

…borůvka chocholičnatá je příbuzná našemu druhu, ale pochází ze severní Ameriky? Proto se jí také říká kanadská nebo americká.
…rostlina se dožívá obvykle 30 a více let?
…nepříbuzné borůvce jsou chuťově podobné druhy, takzvaná kamčatská borůvka (zimolez kamčatský), která dozrává už během května, a aljašská borůvka (muchovník) dozrávající v červnu? Obě si vystačí s běžnou zahradní zeminou.

Přečtěte si také

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte