Zahrada

5 způsobů jak zpracovat úrodu zeleniny a ovoce: Skladování a nakládání

Vypěstováním ovoce a zeleniny naše práce nekončí. Jde nám hlavně o to, abychom ji dobře zpracovali a uskladnili.

Nakládání zeleniny

Skladování

Skladujeme jen zdravé plody, které sbíráme těsně před úplným dozráním. Plody s jakýmkoliv poškozením nejsou vhodné – nakazily by i ostatní zdravé plody, proto je neuskladňujeme. Plody k zazimování ukládáme nemyté, jen nasucho očištěné; myjeme je zásadně až těsně před přímou konzumací. Skladované plodiny pravidelně kontrolujeme, průběžně likvidujeme všechny poškozené plody s příznaky choroby, abychom zabránili jejímu šíření.

Jaké ovoce a zelenina se na skladování hodí

  • Jablka
  • Červená řepa
  • Zelí
  • Mrkev
  • Celer
  • Mangold
  • Česnek
  • Kapusta
  • Pór
  • Cibule
  • Pastinák
  • Hrušky
  • Brambory
  • Šalotka
  • Dýně
  • Tuřín

Jak skladovat ovoce a zeleninu: jablka v košíku

Jak na to

  • Jablka a hrušky zabalíme po jednom do papíru a umístíme je do bedniček nebo na roštové palety. Jablka neskladujeme blízko cibule, česneku nebo brambor. Absorbovala by totiž jejich pach a snížila by se jejich trvanlivost.
  • Kořenová zelenina ztrácí vlhkost a scvrkává se, pokud se skladuje na suchém místě. Delší trvanlivost jí zajistíme na chladném místě s vysokou vzdušnou vlhkostí.
  • Nejlépe se skladuje mrkev, kterou vyséváme na záhon později a kterou sbíráme těsně před příchodem mrazů a za sucha. Zelenou nať vykroutíme a necháme ji aspoň pár hodin ležet na záhonu na slunci.
  • Při čištění mrkve zacházíme s kořeny opatrně – neboucháme s nimi, abychom předešli výskytu houbových chorob. Pro mrkev rovněž platí, že ji neskladujeme spolu s ovocem, protože by pod vlivem uvolňovaného etylenu zhořkla.
  • Celeru zkrátíme nožem kořeny a otrháme nať tak, aby zůstalo jen listové srdéčko. K uskladnění si připravíme chladné sklepní prostory. Čerstvé bulvy celeru totiž první měsíc intenzivně „dýchají“, můžou ztratit až 5 % ze své hmotnosti.
  • Červená řepa je háklivá na poškození, sběr provádíme s největší opatrností. Vy­krou-
    tíme z ní nať tak, abychom nepoškodili listové srdéčko, ukládáme ji jako mrkev.
  • Brambory musíme po sběru nejdříve asi 2 dni sušit ve stínu a max. při 18 °C. Při tzv. posběrovém dozrávání, které trvá až 14 dní rovněž při teplotě 18 °C, jim zpevní slupka a zahojí se případná malá poranění.

Náš tip: S bramborami neskladujeme zeleninu ani ovoce – brambory šíří zápach.

Nakládané speciality

Pikantní, nasáklé různými chutěmi a vůněmi, a navíc hezké na pohled. Takové jsou studené nakládané pochoutky. I když už možná máte své osvědčené recepty, my vám pro zpestření přinášíme i několik netradičních návodů, jak je naložit.

Nakládání zeleniny

Jaké ovoce a zelenina se hodí na nakládání

  • Červená řepa
  • Jablka
  • Lilek
  • Květák
  • Chilli
  • Cukety
  • Cibule a šalotka
  • Česnek
  • Okurka
  • Tykve
  • Dýně
  • Papriky
  • Švestky
  • Červené zelí
  • Rebarbora
  • Rajčata
Přečtěte si také

Netradiční pochoutky

Česnek s chilli papričkami

  • oloupaný česnek, 1 kg
  • olej olivový, ½ l
  • olej slunečnicový, ½ l
  • větvičky tymiánu
  • papričky chilli
  • bylinky podle chuti: majoránka, petrželová nať, zeleninová nať
  1. Oloupané stroužky česneku dáme do čistých sklenic. Smícháme olivový a slunečnicový olej, přidáme větvičky tymiánu a na jemné proužky nakrájenou čerstvou chilli papričku. Zahřejeme na 100 °C.
  2. Bylinkovým olejem zalijeme stroužky česneku, dáme do sklenic a dobře uzavřeme. Necháme vychladnout. Následně dáme do chladničky na 8–10 dnů.
  3. Pak už můžeme česnek konzumovat. Pomixováním z něj připravíme úžasnou česnekovou pastu.
  4. Takto naložený česnek skladujeme na chladném a tmavém místě nejdéle tři měsíce. Naložený česnek v oleji „zesklovatí“ – stroužky budou průsvitné, což není chybou.

Cukety nakládané v olivovém oleji

  • cukety zelené i žluté, 500 g
  • olivový olej, 50 ml
  • ocet 5%, 10 ml
  • oloupané stroužky česneku, 2 až 3 ks
  • feferonky, 1 až 2 ks
  • pepř a sůl
  1. Omyté, na kolečka nakrájené cukety přelijeme horkým octem přivedeným k varu a necháme 30 minut působit. Pak cuketu osolíme a opepříme.
  2. Feferonky zbavené jádřince nakrájíme na plátky, česnek oloupeme a v půlce každý překrojíme.
  3. Do malých zavařovacích sklenic dáme plátky cuket i s octem, do každé sklenice vložíme dva i více kousků česneku a několik proužků feferonek.
  4. Vše zalijeme olejem tak, aby byla cuketa úplně ponořená. Dobře uzavřené skladujeme v chladu.

Náš tip: Aby se česnek dobře loupal, namočíme ho na 20 minut do vlažné vody nebo ho přelejeme vroucí vodou.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte