Vaření

Telecí líčka

Telecí líčka na červeném víně „by Piere Lamart“.

telecí líčka

Obtížnost – střední
Porce – 4
Čas – 120 minut

Suroviny

  • Telecí líčka 800g
  • Olivový olej 50ml
  • Sádlo  100ml
  • Česnek  50g
  • Mrkev  300g
  • Celer  250g
  • Řapíkatý celer 150g
  • Petržel  250g
  • Cibule  150g
  • Divoké koření 50g
  • Tymián  10g
  • Rozmarýn 10g
  • Červené víno 300ml
  • Drcená rajčata 300g
  • Cukr  50g
  • Máslo  50g
  • Sůl

Postup

Telecí líčka očistíme a odblaníme. Osolíme, opepříme, posypeme nasekanými bylinkami, přidáme najemno nakrájený nebo prolisovaný česnek a zakapeme olivovým olejem. Takto připravené necháme odležet do druhého dne.
Odleželá líčka zprudka opečeme na rozpáleném sádle a dáme stranou. Na sádle dále opečeme kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a cibuli do zlatova. Poté přidáme drcená rajčata, koření a zalijeme vínem. Necháme odvařit a zalijeme vodou nebo vývarem. Do takto připraveného zeleninového základu vložíme opečená líčka a pozvolna dusíme pod poklicí do měkka. Měkká líčka vyjmeme, pokud možno vyjmeme i kuličky koření a základ rozmixujeme ponorným mixérem. Podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Svaříme na požadovanou hustotu a do hotové omáčky vmícháme studené máslo. Dále už nevaříme.

Při servírování nakrájíme líčka na plátky a přeléváme hotovou omáčkou.

Tipy

Aby jste nemuseli koření zdlouhavě vyndávat z omáčky, použijte buď uzavřené sítko přímo na koření, a nebo si z koření udělejte vývar a ten vlijte přes cedník do omáčky.

Místo drcených rajčat můžete přidat rajčata čerstvá, nakrájená na kousky, nebo rajčatový protlak.

Může se hodit

IRON | LT1062 HRNEC LITINOVÝ

litinový hrnec v krémové barvě

CERAMIC | LT1066 PEKÁČ S VARNOU POKLICÍ

červený keramický pekáč s varnou poklicí

DOUBLE | LT1105 PEKÁČ S GRILOVACÍM VÍKEM

černý pekáč s grilovacím víkem

DINE | LT9001 SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ KULATÝCH

sada jídelných talířů

WALNUT | LT2062 SADA STEAKOVÝCH PŘÍBORŮ 8KS

sada steakových příborů s dřevěnou rukojetí

Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.

Dušan Stádník

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.

Komentovat

Nepřehlédněte