Tento bochánek s mandlemi a rozinky u nás nesmí v den Velikonoc chybět na stole. Stejně jako beránek se s těmito svátky neodmyslitelně pojí. Obchody sice každý rok lákají na balené mazance, ale není nad ten, který si upečeme doma.
Mazanec se dříve pekl tradičně na Bílou sobotu. Zajímavé je, že se lišilo jeho složení podle toho, pro koho byl určený. Například čeledíni dostali mazanec pouze z kynutého těsta a návštěvy zase mazanec i s rozinkami a mandlemi.
Mazanec bez droždí
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 5 lžic mléka
- 4 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek
- rozinky, mandle
- žloutek na potření
Vanilkový cukr smíchejte s moučkovým, přidejte tvaroh, máslo a rum, kypřicí prášek smíchaný s moukou, rozinky, mléko a nasekané mandle.
Vytvarujte bochánek a dejte ho na pečicí papír. Potřete ho rozšlehaným žloutkem. Nezapomeňte vyříznout kříž a nakonec mazanec posypte mandlemi.
Pečte na 200 stupňů, po 10 minutách stáhněte na 160 stupňů a pečte dalších 30 minut dozlatova.
Staročeský mazanec
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 180 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 50 g rozinek
- 10 g soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- špetka muškátového oříšku
- špetka mletého anýzu
- 1 vejce na pomazání
- 100 g nasekaných mandlí na posypání
Z droždí, mléka a špetky cukru připravte kvásek. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Poté vše i se zbylými ingrediencemi smíchejte dohromady a nechte 2 hodiny kynout. Těsto si rozdělte na 4 bochánky. Každý potřete vejcem a posypte mandlemi.
Bochánky přikryjte pečicím papírem a na něj dejte ještě alobal. Takto přikryté pečte 35 minut. Sundejte alobal i pečicí papír a ještě 10 minut dopečte.
Tvarohový mazanec
Mazanec z tvarohu je vláčnější a velice snadný na přípravu.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 2 tvarohy
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce rozinek
- 2 kypřicí prášky do pečiva
- nasekané mandle
- citronová kůra
Vše kromě mandlí smíchejte a vypracujte těsto. Rozdělte na 2 poloviny a z nich vyválejte mazance. Položte je na plech vyložený alobalem, který jste potřeli máslem.
Na mazance udělejte kříž a potřete je vajíčkem smíchaným s troškou mléka. Následně posypte mandlemi.
Pečte pomalu na 160 stupňů asi 60 minut.
Mazanec s tvarohem a smetanou
Suroviny
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 100 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
- 80–120 ml smetany na vaření (záleží na vodnatosti tvarohu)
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 50 ml vlažného mléka
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných mandlí
- 35 g droždí
- 3 žloutky
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání
V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru. Přidejte lžíci mouky, vlažné mléko a nechte 10 minut po utěrkou vzejít kvásek.
Do velké mísy prosijte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přidejte na kousky nakrájené máslo a tvaroh. Prsty nebo v robotu vypracujte drobenku.
Přilijte vzešlý kvásek, žloutky a postupně přidávejte smetanu. Té dejte jen tolik, aby mělo těsto konzistenci plastelíny a dalo se hníst.
Těsto vyklopte na vál a ještě 10 minut hněťte. Poté zformujte do koule a za všech stran poprašte moukou. Vložte ho do mísy a nechte na teplém místě kynout hodinu až hodinu a půl.
Poté těsto vyklopte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce prohněťte. Zapracujte rozinky a 3/4 mandlí.
Vytvořte kulatý bochánek a potřete ho bílkem rozšlehaným ve 2 lžících vody. Nechte další hodinu až hodinu a půl kynout.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Po 5 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 40 minut.
Mazanec nakonec posypte moučkovým cukrem a po vychladnutí můžete podávat.
Celozrnný mazanec
Suroviny
- 300 g celozrnné špaldové mouky (nebo 200 g špaldové a 100 g mletých ovesných vloček)
- 100 g třtinového nebo kokosového cukru
- 60 g oleje
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
- hrst rozinek namočených v horké vodě
- hrst mandlových plátků na ozdobu
- rozšlehané vejce na potření
Začněte přípravou kvásku. Rozmíchejte dvě lžičky cukru ve vlažném mléce a k tomu přidejte rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Do velké mísy dejte mouku, sůl a citronovou kůru, přidejte kvásek, zbytek cukru, žloutky a vypracujte nelepivé těsto. Postupně zapracujte rozinky a olej. Nechte kynout zhruba hodinu.
Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte plátky mandlí. Pečte na 175 stupňů asi 45 minut.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: ceskevelikonoce.cz, kucharkaprodceru.cz