Vaření

Smoothie, tekutý elixír plný zdraví

Chcete si zlepšit navyklý způsob stravování? Využijte mixér a z čerstvých rostlinných surovin si snadno připravte výživné a zdravé nápoje. Pro výrobu smoothies používejte chemicky neošetřené suroviny, ideálně v bio kvalitě.

smoothie

Odšťavňovač versus mixér

Stačí několik sekund a z odšťavňovače získáme chutnou šťávu, ale zároveň i odpad, který vlastně odpadem není. Obsahuje totiž vlákninu (donedávna považovanou za balast) a mnoho zdravých bioaktivních látek důležitých pro náš organismus. Paradoxní je snad jen to, že vlákninu si potom kupujeme v lékárně, protože podporuje detoxikaci organismu i hubnutí.

A tak místo zdravé a přirozeně získané vlákniny z čerstvé zeleniny a ovoce dáváme přednost té v tabletkách, která není zrovna levná, a navíc je vyrobena z odpadních výlisků, například i z plesnivějících jablek z výroby moštu nebo ze sušených řepných odřezků z výroby cukru, které se jinak přidávají do siláží pro dobytek. Je v tom něco logického, zdravého či ekonomického? A přitom stačí do mixéru dolít k ovoci, zelenině či semenům trochu vody a všechno dobře spolu rozmixovat.

Samozřejmě to neznamená, že na odšťavňovače máte zanevřít. Každý jsme jiný. Někdo se, obrazně řečeno, může živit i senem s vysokým obsahem vlákniny a slouží to jeho zdraví, jiný má zase tak citlivé trávicí orgány, že mu udělá dobře jen jemná vitamínová šťáva.

smoothie

Rychle spolknout?

Klasická tužší jídla musíme déle žvýkat, než je polkneme. Tekuté elixíry (smoothies), i když jsou obyčejně hustší, prakticky i bez přežvýkání polkneme hned. To však není moc vhodné, například ani při vypití většího množství vody najednou (dochází k prudkému ředění krve a ke zbytečnému zatížení srdce a ledvin, proto bychom i vodu měli popíjet pomalu).

Ani smoothies není vhodné vypít najednou a rychle. Obsahují totiž pestrou směs látek, z nichž mnohé potřebují dobré trávení, tedy enzymatický rozklad na jednodušší složky, které je potom organismus schopen vstřebat. Proto je lepší mixované elixíry chvíli v ústech podržet, proslinit a až potom zčásti natrávené (hlavně sacharidy) polknout.

Enzymy z živé stravy do určité míry šetří naše tělesné enzymy, jejichž tvorbu potom tělo může využít k vytvoření enzymů pro důležitější imunitní systém.

smoothie

Jak s málem dosáhnout vysokého účinku

Mnohapočetnou skupinou účinných látek nacházejících se v rostlinách jsou látky s bioaktivními, například antioxidačními účinky, které ruší nebezpečné působení volných radikálů podílejících se na vzniku civilizačních nemocí, například rakoviny. U většiny rostlin tyto látky slouží jako určitý typ ochrany, v biologii se obecně nazývají fytoalexiny, a ty slouží i k naší ochraně. Dá se tedy říci, že zelený mixovaný nápoj zdraví je vlastně záměrně komponovaná směs obranných látek z použitých rostlin a plodů.

Už relativně velmi malá, často miligramová či gramová množství fytoalexinů mají výrazný výživový a zdravotně stimulační účinek. Nejde však o chybu v rozboru, na těchto synergických principech, dalo by se říci zázracích, funguje příroda. Jednoduše řečeno, synergie je matematika postavená na hlavu. V ní jedna plus jedna nejsou dvě, ale může to být i tisíc, jak to dokazuje příklad vstřebatelnosti kurkuminu ze známého koření do našeho organismu.

Z čisté kurkumy se do našeho těla vstřebá jen minimální množství léčebně účinného kurkuminu. Stačí však přidat malé množství černého pepře a vstřebatelnost poskočí tisícinásobně. Přesně tak to funguje i mezi množstvím zdravotně účinných látek v rostlinných potravinách. Tento léčebný účinek se projeví jen tehdy, když malé dávky bioaktivních látek v čerstvých rostlinných potravinách konzumujeme velmi často, nejlépe denně.

smoothie

Nenahraditelný chlorofyl

V elixírech zdraví by měly dominovat jedna či dvě zelené rostliny s vysokým obsahem chlorofylu, který je tím nejlevnějším, nejdostupnějším a současně nejuniverzálnějším preventivním i léčebně podpůrným činitelem v rostlinné říši. Jak nám pomáhá chlorofyl? Například při léčení ran či vředů dnes běžně používaná antibiotika se často stávají neúčinnými nebo mají mnoho nežádoucích vedlejších účinků. Naopak chlorofyl zmírňuje zánětové procesy, podporuje tvorbu nové pokožky a zmírňuje tvorbu jizev.

Dalším příkladem je chudokrevnost. Když tělu dodáme vedle železa i chlorofyl (především v syrové zelené stravě), tak se množství chybějícího hemoglobinu v naší krvi dvakrát rychleji normalizuje, přičemž to kladně ovlivní i množství leukocytů. Zjistilo se též, že konzumace zelených syrových potravin zvyšuje počet spermií a jejich kvalitu, a tedy i mužskou plodnost.

Chlorofyl pomáhá neutralizovat působení mutagenů a karcinogenů na naše tělo, a tím pomáhá předcházet tvorbě kožních i vnitřních nádorů. Podporuje peristaltiku, neutralizuje toxiny, potlačuje vliv škodlivých mikroorganismů, snižuje nadýmání i nadměrný zápach střevních plynů i stolice, neutralizuje nepříjemné tělesné pachy. Kromě toho je účinný i při chronickém akné a používá se i k čištění pleti.

smoothie

V zelených smoothies jsou nejdůležitější zelené rostliny bohaté na chlorofyl (čínské zelí, pekingské zelí, hlávkový salát, kadeřavá kapusta, mangold, mrkvová nať, řepné listy, římský salát, špenát, brokoli­cové, květákové, kedlubnové listy, dýňové, okurkové, vinné listy, kozlíček polní, hlávková kapusta, hořčičná, petrželová nať, rukola, ředkvičkové a ředkvové listy, česneková, cibulová, pažitková nať, čekanka, pó­rek, řapíkatý celer, celerové listy, řeřicha).

Smoothies skladujeme v lednici v uzavíratelné skleněné nádobě maximálně 24 hodin.

Příprava smoothie

Nikdy nedělejme „siláž“ z dvaceti a více druhů surovin – organismus takové smoothies ani dostatečně nevyužije, ba ještě ho to bude i zbytečně zatěžovat. Při výběru surovin je tedy lepší minimalizovat jejich počet.

smoothie

Smoothies mohou tvořit:

  • 1 až 2 dominantní suroviny – v případě zelených smoothies jsou to zelené rostlinné potraviny, které plní hlavní výživový, detoxikační účel;
  • 1 až 2 doplňkové chuťové nebo korekční suroviny ladící s dominantními nebo potřebné například na chuťové překrytí hořkosti dominantní suroviny;
  • 1 až 2 olejnaté suroviny, které jsou důležité na vstřebávání v tuku rozpustných vitamínů, dáváme přednost hlavně olejnatým semenům, ořechům či avokádu, případně za studena lisovanému olivovému oleji, ale můžeme použít i arašídový, sezamový, tykvová semena rozmixovaná na máslovou konzistenci;
  • 1 kyselá nebo zásadotvorná surovina, případně šťáva (citron, pomeranč, grep, rajče) – ta chrání antioxidanty, především vitamín C před vzdušnou oxidací;
  • jako univerzální tekutou složku používáme jen kvalitní vodu nebo čerstvě připravenou ovocnou šťávu či tzv. ovocnou vodu (recept na přípravu najdete v části Chuťovky), můžeme však použít i kokosové nebo jiné rostlinné mléko (ořechové, mandlové, sójové);
  • probioticky působící suroviny (jogurt, kefír, acidofilní mléko), s živými mléčnými bakteriemi jsou vhodné na podporu střevní flóry.

Smoothies z listové zeleniny obsahují méně sacharidů a dostatek vlákniny, která dostatečně zbrzdí rychlost vstřebávání jednoduchých cukrů z tráveniny do krve. Proto je dobré, abychom moc nepřeháněli množství přidávaného ovoce. Smoothies konzumujeme asi jednu až dvě hodiny před jídlem nebo po něm.

Text Ing. Jaroslav Pížl Foto iStock.com
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů