Vaření

Skořicová bábovka

Skořicová bábovka s brusinkami „by Piere Lamart“.

skořicová bábovka

Obtížnost – střední
Porce – 6
Čas – 90 minut

Suroviny

  • Mouka hladká  300g
  • Vejce   2ks
  • Cukr třtinový  250g
  • Krupicový cukr  100g
  • Máslo   160g
  • Mletá skořice  1 lžička
  • Prášek do pečiva 10g
  • Jedlá soda  5g
  • Vlašské ořechy  150g
  • Zakysaná smetana 240g
  • Sušené brusinky 150g
  • Moučkový cukr  50g
  • Javorový sirup  50ml

Postup

Smícháme 50g mouky, 125g třtinového cukru, ½ lžičky skořice, nasekané a opražené vlašské ořechy a 50g másla. Z těchto surovin vypracujeme prsty drobenku a odložíme stranou.
Zbylé máslo vyšleháme mixérem do pěny, přidáme krupicový cukr a pokračujeme ve šlehání. Následně zašleháváme jedno vejce po druhém, poté zašleháme zakysanou smetanu, zbylou mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Na konec přimícháme do hotového těsta brusinky.
Troubu předehřejeme na 170°C. Těsto lijeme do vymazané bábovkové formy tímto postupem: nalijeme 1/3 těsta, posypeme polovinou drobenky, 2/3 těsta a posypeme druhou polovinou drobenky a nakonec poslední třetinou těsta zakončíme. Pečeme cca 1 hodinu. Jestli je bábovka hotová zjistíme zapíchnutím špejle do bábovky. Musíme jí vytáhnout čistou.

Tipy

Bábovku necháme vychladnout a poté polijeme polevou, kterou připravíme smícháním javorového sirupu s moučkovým cukrem.

Brusinky můžeme použít i mražené ale po rozmrznutí je musíme nechat okapat a obalit v hladké mouce.

Může se hodit

BASE | LT3073 FORMA NA BÁBOVKU

červená forma na bábovku

STRIPE | LT0011 KUCHYŇSKÁ CHŇAPKA

kuchyňská chňapka

STRIPE | LT0012 KUCHYŇSKÁ ZÁSTĚRA

kuchyňská zástěra

MARBLE | LT3083 FORMA NA BÁBOVKU

hnědá forma na bábovku

DINE | LT9016 ŠÁLEK S PODŠÁLKEM 2KS

bílé šálky s podšálkem

Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.

Dušan Stádník

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.

Komentovat

Nepřehlédněte