Vaření

Recepty našich babiček: Jahelník

Naše strava začíná být nepříjemně strohá, často nezdravá, vládnou pizzy, steaky a hamburgery. Zvláště mladá generace netuší, že naši předkové jedli mnohem levněji, pestřeji a zdravěji, třebaže měli hlouběji do kapsy. Tak vznikl nápad vyhlásit další téma pro naše kuchařské soutěže a tentokrát se na výstaviště v Českých Budějovicích sjeli finalisté se svými „zapomenutými recepty“. Jeden z těch deseti se ovšem pro nemoc omluvil.

 

Švestkový jahelník (Věra Schiemská, Tlučná)

250 g jáhel, prolitých vařící vodou, sůl, cukr, sušené švestky, rozinky, mléko, máslo, vanilkový cukr, bílky na sníh

Jáhly se špetkou soli dáme do hrnce s máslem a zalijeme mlékem. Vaříme doměkka. Sušené švestky opereme, nakrájíme a spolu s opranými rozinkami (mohou být i v rumu) vmícháme do jáhel. Vložíme do máslem  vymazaného pekáčku, pokropíme trochou mléka a dáme zapéct. Když je hotovo, poklademe sněhem z bílků a ještě chvilku zapékáme do zlatavé barvy. Sypeme cukrem s vanilkovým cukrem.

Další recepty naleznete v č. 6/2011 RPN.

Nepřehlédněte