Vaření

Recepty kvašených zeleninových směsí

Zeleninu první týden necháme kvasit ve tmě při pokojové teplotě, potom ji přeneseme do chladnější tmavé místnosti, kde ji necháme dokvasit. Tam ji můžeme i skladovat.

kvašení

Obvykle v každém receptu postupujeme takto: po úpravě, smíchání a natlačení zeleninově-kořenité směsi do sklenice ji zalejeme solným nálevem s koncentrací soli podle vlastní chuti, případně přidáme i několik lžic očkovací tekutiny (kupovaná nebo kvasná voda z předešlého kvašení), a překryjeme zelným listem. Toto všechno by mělo sahat asi 2 až 4 cm pod víčko, kterým sklenici uzavřeme. Zeleninu první týden necháme kvasit ve tmě při pokojové teplotě, potom ji přeneseme do chladnější tmavé místnosti, kde ji necháme dokvasit. Tam ji můžeme i skladovat.

Zeleno-bílá brokolice

350 g brokolice, 350 g květáku, stroužek česneku, půl čajové lžičky mletého kari, půl lžičky kurkumy, špetka kajenského pepře, solný roztok, dvě až tři lžíce kvasné vody. Očištěnou zeleninu i česnek nasekáme nadrobno, smícháme s kořením, vtlačíme do sklenice, zalejeme roztoky, zakryjeme zelným listem a uzavřeme víčkem, necháme kvasit. Barevně můžeme obsah sklenice zpestřit proužky červené papriky.

Varianta: menší růžičky květáku ponecháme celé, ale blanšírujme je dvě až tři minuty ve vodě.

kvašení zeleniny

Čínské zelí „na ostro“

600 g zelí, půl ředkve, jeden svazek zelené cibulky i s natí, dvě sušené čili papričky, dva stroužky česneku, černý pepř, solný roztok, dvě až tři lžíce kvasné vody. Listy zelí nakrájíme na nudličky, cibulku i s natí na třícentimetrové kousky, z papriček odstraníme semena a nakrájíme je na nudličky, česnek oloupeme a nasekáme. Vše smícháme, ve sklenici zalejeme roztoky a uzavřené kvasíme.

Varianta I: přidáme nakrájenou mrkev, šalotku a barevný ostrý pepř.
Varianta II: ochutíme zázvorem, hořčičným semenem a koriandrem.
Varianta III: přidáme červenou papriku, černou ředkev a česnek.

Jemně kořeněný kedluben

700 g kedlubnu, trochu čerstvého estragonu, jeden bobkový list, dvě lžičky koprových semen, solný roztok, dvě až tři lžíce kvasné vody. Kedluben nahrubo nastrouháme, smícháme s kořením, zalejeme roztoky a v uzavřené sklenici necháme kvasit.

Kedlubnová směs se zeleninou

300 g kedlubnu, 200 g mrkve, 200 g zelí, dva stroužky česneku, solný roztok, dvě až tři lžíce kvasné vody. Kedluben a mrkev nakrájíme na tenké hranolky, zelí na nudličky, česnek nasekáme, vše smícháme a ve sklenici zalejeme roztoky, uzavřeme a kvasíme.

Klasicky kvašená mrkev

700 g mrkve, dvě malé cibule, dva až tři voňavé hřebíčky, půl stroužku česneku, půl bobkového listu, jeden a půl lžičky koprových semen nebo kmínu, půl lžičky hořčičných semen, trochu kopru nebo estragonu, solný roztok, dvě až tři lžíce kvasné vody. Mrkev nakrájíme na 1 mm silné plátky, cibuli nadrobno, vše smícháme s kořením a ve sklenici zalejeme roztoky, uzavřeme sklenice a necháme kvasit.

kvašení zeleniny

Mrkev s fenyklem

350 g mrkve, 350 g fenyklu, dvě lžičky fenyklových semen, solný roztok, dvě až tři lžíce kvasné vody. Mrkev i fenykl nakrájíme na tenké plátky, smícháme s kořením a ve sklenici zalejeme roztoky, uzavřeme a kvasíme.

Červeno-bílá zelenina

350 g mrkve, 350 g pastrnáku, 2 cm zázvorového kořene, dvě lžičky barevného ostrého pepře, kůra z poloviny biocitrónu, solný roztok, dvě až tři lžíce kvasné vody. Mrkev a pastrnák nastrouháme na proužky, zázvor nasekáme na hranolky, kůru nasekáme, vše smícháme a ve sklenici zalejeme roztoky, uzavřeme a kvasíme.

* Rozpis očištěných surovin v gramech je v receptech určený na kvašení
v litrových zavařovacích uzavíratelných sklenicích.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock

Komentovat

Nepřehlédněte