Co budete potřebovat na domácí klobásky
- 1 kg vepřového masa (60 % vepřová plec, 40 % vepřový bůček)
- 5 g prolisovaného česneku
- 20 g soli
- 20 g sladké mleté papriky
- 7 g pálivé mleté papriky
- 5 g mletého kmínu
- 1/10 lžíce cukru (nemusí být)
Postup
1. Namelte maso na hrubost 6 mm. Ideální kombinace je 60 % vepřového masa, případně se zvěřinou, a 40 % vepřového bůčku.
![Mletí masa Mletí masa](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Mleti-masa.jpg)
2. Do mletého masa přidejte všechny ingredience, které udáváme v receptu. V případě, že chcete pikantnější klobásky, uberte 5 g sladké papriky a přidejte je ke gramáži papriky pálivé.
![Směs na klobásky Směs na klobásky](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Smes-na-klobasky.jpg)
3. Vše dobře promíchejte a směs dejte do plničky.
![Pěchování směsi na klobásky Pěchování směsi na klobásky](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Pechovani-smesi-na-klobasky.jpg)
4. Vepřové střívko vyndejte ze slaného nálevu a navlečte na nástavec plničky. Vzduchové bubliny propichujte nožem a…
![Výroba klobásek Výroba klobásek](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Vyroba-klobasek.jpg)
5. …připravenou směs můžete začít nadívat do střev. Prsty regulujte množství masové směsi, kterou střeva plníte.
![Pěchování střívek Pěchování střívek](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Pechovani-strivek.jpg)
6. Když máte střevo naplněno, v patnácticentimetrových až dvaceticentimetrových vzdálenostech střevo zkruťte a vzniknou vám klobásy.
![Klobásky ve střívkách Klobásky ve střívkách](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Klobasky-ve-strivkach.jpg)
7. Syrové klobásy zavěste na lískové tyče tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nechte chvíli odstát na vzduchu a dejte do udírny nejdříve na hodinku zahřát na teplotu 40 °C.
![Příprava klobásek Příprava klobásek](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Priprava-klobasek.jpg)
8. Až potom začněte udit studeným kouřem z bukových pilin. Nejlépe od rána do večera dva dny.
![Domácí klobásky Domácí klobásky](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Domaci-klobasky.jpg)
Text: Jana Komadelová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů