Vaření

PODZIM PŘEJE KAŠTANŮM

Poradíme vám, jak na kaštany. Navíc, přidáme i tip na skvělou polévku z nich.

JAK UPÉCT KAŠTANY

Každý plod ostrým nožem nařízněte z vrchu do kříže, nechte několik hodin namočené ve vodě, rozložte na plech do trouby a při 200 °C nechte péct asi 15 minut – nesmí úplně zčernat. Upravovat se dají i na grilu. Ještě za tepla je potom oloupejte.

 

KAŠTANY A ZDRAVÍ

  • Obsahují hodně draslíku a málo sodíku – působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a krvetvorné poruchy, respirační onemocnění, pomáhá proti průjmu, proti depresím, slouží jako prevence proti ztrátě paměti…
  • Obsahují vitaminy A, B1–6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo… Prostě kudy chodí, tudy léčí.
  • Jsou bezpečné i pro diabetiky, alergiky, celiaky a neobsahují lepek.

Nové chutě na talíři

 

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z PEČENÝCH KAŠTANŮ

  • 40 minut, lehké, 4 osoby
  • oloupané kaštany, 300 g
  • cibule střední, 1 ks
  • řapíkatý celer, 100 g
  • olej olivový, 50 ml
  • zeleninový nebo kuřecí vývar, 1 l
  • mléko, 100 ml
  • smetana, 100 ml
  • med, 1 polévková lžíce
  • zázvor čerstvý, 3 plátky
  • máslo, 50 g
  • sůl, pepř, dle chuti

Olivový olej rozpustíme v hrnci, přidáme najemno nakrájenou cibulku a lehce orestujeme do sklovata. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, čerstvý zázvor a pečené oloupané kaštany. Zakápneme medem, ještě jednou lehounce orestujeme a zalijeme vývarem a teplým mlékem.

Necháme provařit 30–35 minut, rozmixujeme a propasírujeme přes jemný cedník. Polévku ochutíme a zjemníme smetanou.

Polévku nalijeme do hezkého, předehřátého talíře.

JAK NA KAŠTANY

Kaštany na loupání můžeme upéct v troubě nebo uvařit ve vodě, musíme je ovšem před tepelnou úpravou na ploché straně naříznout nožem do kříže.

Polévku nemusíme zahušťovat, bude dost hustá, případně ji můžete zahustit máslovou jíškou.

Část kaštanů si můžeme ponechat na ozdobu – pokrájenými můžeme posypat polévku a lehce je pokapat olivovým olejem.

Text: -red-:: Foto: Isifa/Shutterstock

Nepřehlédněte