Vaření

PLNĚNÉ ŽAMPIONY

Nebojte se experimentovat a připravte pro vaše hosty chutný houbový předkrm…

40 minut :: 4 osoby :: jednoduché

  • žampiony, 12 ks
  • olivový olej, 6 lžic
  • velká cibule, 1 ks
  • slanina, 150 g
  • zakysaná smetana, 1 kelímek
  • čerstvé nasekané bylinky (petrželka, bazalka, rozmarýn…) + pár lístků bazalky na ozdobu
  • strouhaný sýr (např. Eidam), 100 g
  • sůl
  • čerstvé listy rukoly

 

Houby očistěte a odstraňte nohy. Do spodních stran kloboučků udělejte otvory. Houby naskládejte do zapékací misky.

Připravte si náplň: na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibulku a poté k ní přidejte nakrájenou slaninu. Stáhněte z ohně, podle chuti osolte, nechte mírně zchladnout. Velmi opatrně promíchejte s kysanou smetanou a sekanými bylinkami.

Kloboučky naplňte připravenou směsí (můžete je lehce vymazat pestem), malinko je podlijte vodou a dejte do trouby předehřáté na cca 180 °C. Pečte zakryté, přibližně 30 minut. Kontrolujte – pokud je třeba, podlijte.

Takřka hotové houby posypte nastrouhaným sýrem, dopečte odkryté.

Hotové houby vyndejte z trouby a přeložte je na talíře pokladené listy rukoly. Můžete ještě dozdobit lístky čerstvé bazalky.

  • Jako hlavní jídlo podávejte s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock