Vaření

Piere Lamart, génius kuchyňské pohody

Od té doby, co byl objeven odkaz bretaňského šéfkuchaře Piera Lamarta, píše se o něm po celém světě a poslední dobou se jeho myšlenky konečně dostávají i do Česka. Stojí za to se s nimi seznámit.

Lamart

Právě Piere Lamart totiž, kromě jiného, navrhl revoluční nádobí s nepřilnavým povrchem a perfektním systémem ergonomických úchytů a podílel se na vývoji speciálních keramických nožů. Francouzský pohodář, duše rodinné brasserie na atlantském pobřeží, kterého několik generací místních i nesčetní turisté z celého světa dodnes vždy viděli v jeho typické pruhované zástěře uvázané přes dokonale čistý bílý rondon, nikdy nezískal michelinskou hvězdu. A přece je jeho jméno nesmazatelně vryto do dějin světové gastronomie.

Jeho filozofie byla úplně jiná – vaření není umění, vaření je radost! Je to životní styl, láska, dobrodružství. Především je to ale úsměv, pohoda a přející pohostinnost. Lamart byl znám tím, že občas některého hosta vyznamenal a pozval ho do své kuchyně. Nesnažil se ho tam ale ohromit virtuozitou nebo mistrovstvím, vysvětloval, že vařit musí být snadné.

Pekáč 7,5 l s poklicí Rock, Lamart

Ve svém odkazu, pozoruhodném deníku nalezeném při pietní rekonstrukci jeho podniku pře několika lety, píše: „Je-li kuchař sprinterem, upoceným atletem, který bez dechu létá mezi kastroly, může být jeho jídlo sice dobré, ale nemá duši. Vaření musí být pohoda, láska, touha – kuchař se musí ze své práce těšit. Jedině pak se dostaví kouzlo a jídlo se stane potěšením pro tělo i duši. La cuisine est un plaisir! Piere Lamart celý život dělal všechno pro to, aby vaření opravdu mohlo být radostí. Jeho neutuchající snaha o vytvoření opravdu dokonalého nádobí, nožů a dalších pomůcek, kterým říkal „deuxième main du chef – kuchařovy druhé ruce“, nakonec přinesla úžasné a v mnohém převratné výsledky. Lamartovo nádobí je totiž nejen skvělé, ale především naprosto dostupné – a o tom bretaňský kuchař snil hlavně, aby si jeho nádobí mohl dopřát kdokoli.

Tlakový hrnec 5l Druck, Lamart

V čem vlastně spočívá genialita jeho přístupu? Nádobí je z vysoce odolného hliníku se silným dnem a vnitřním keramickým povrchem, který je naprosto nepřilnavý, poklice jsou z odolného skla opatřené odvodem páry, takže proces vaření můžete neustále sledovat, aniž porušíte klima uvnitř hrnce. Typickou lamartovskou vychytávkou jsou elegantní a velmi funkční úchyty. Lamartovou specialitou byly tlakové hrnce – „papiňáky“. I ty dotáhl k dokonalosti. A nože? Jednoduchá, ale absolutně účelná kombinace velmi ostré keramické čepele a rozmanitých rukojetí. Prostě – radost vzít do ruky.

Pánev 28 cm s poklicí Rock, Lamart

Závěrem poznámka pro gramatické šťouraly – Lamartovo křestní jméno se opravdu píše s jedním „r“ – jde o starofrancouzské jméno, které se v jeho rodině u mužských potomků dědí po staletí.

Set 3 nožů v bloku Damas, Lamart

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR