Pečení bez pšeničné mouky? 4 druhy náhrad a dezerty, které jsou lepší než originál GALERIE (9) Zdroj: Shutterstock

Pečení bez pšeničné mouky? 4 druhy náhrad a dezerty, které jsou lepší než originál

Veronika Poláčková | 09. 12. 2025

Pečení bez mouky už dávno není jen pro celiaky nebo ty, kteří se vyhýbají bez mouky. Je pro všechny, kteří chtějí zkoušet něco nového, objevovat nové chutě a zkusit jiné kombinace surovin.

Pšeničnou či jinou mouku snadno nahradíte moukou mandlovou, kokosovou nebo třeba i ovesnými vločkami. V tomto článku se podíváme na to, čím se dá mouka nahradit a jak vykouzlit dobroty, které si zamiluje celá rodina.

Čím nahradit mouku při pečení?

  • Mandlová mouka: klasickou mouku můžete jednoduše nahradit moukou mandlovou v poměru 1:1.

    Mandlová mouka vhodná jako náhrada klasické mouky.

    Mandlová mouka krásně provoní těsto a vytvoří dokonale vláčné dezerty.Zdroj: Shutterstock

  • Ovesné vločky: Nejlepší je vyrobit si ovesnou mouku. Nemusíte jí kupovat, stačí rozmixovat ovesné vločky v mixéru na prášek. Oves má více vlákniny a tuku než mouka, takže výsledek bude o něco vlhčí.
    • V určitých receptech ale pšeničnou mouku nenahradí jako třeba u pečiva nebo kynutého těsta. Ideální je však do lívanců, sušenek, brownies nebo nekynutých koláčů.
    • Při použití pouze ovesné mouky se doporučuje přidat 1 lžička psyllia, aby se těsto lépe spojilo. Někdy je třeba přidat i trochu tekutiny navíc není vajíčko jako pojící prvek.
  • Cizrnová mouka: syrová sice chutná divně ale po upečení je vynikající. Ideální do koláčů. Nahraďte ji v poměru 1:1.

    Cizrnová mouka jako vhodná náhrada mouky do koláčů.

    Cizrnová mouka překvapí jemnou chutí a perfektní strukturou dezertů.Zdroj: Shutterstock

  • Kokosová mouka: má nízký obsah sacharidů a neobsahuje lepek. Chová se ale trochu jinak než klasická mouka s lepkem a proto je třeba recept speciálně určený pro kokosovou mouku. Dělám z ní například lívance nebo mug cakes.

Pomerančový dortík

Vláčný dortík s mandlemi místo mouky a pomerančovou chutí. A jako bonus vám během pečení provoní byt nádhernou vůni.

Pomerančový dortík připravený z mletých mandlí místo mouky.

Vláčný pomerančový dortík s mandlemi provoní celý domov citrusovou vůní.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 velké pomeranče
  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 250 g mletých mandlí
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva (bezlepkového, pokud potřebujete)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Připravte si formu ve tvaru srdce a vymazejte jí.
  2. Dva pomeranče vcelku dejte do hrnce a zalijte vodu. Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou na mírnou teplotu hodinu. Pomeranče by měly být po celou dobu vaření ponořené ve vodě.
  3. Uvařené pomeranče nakrájejte na čtvrtky, odstraňte pecky a poté rozmixujte do hladka.
  4. Vejce s cukrem šlehejte do zhoustnutí a poté vmíchejte pomerančové pyré, mleté mandle a prášek do pečiva. Dobře promíchejte.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte jednu hodinu. Dort pak ještě nechte ve formě dalších 20 minut ztuhnout a teprve poté ho vyklopte.
  6. Před podáváním posypte moučkovým cukrem a ozdobte pomerančovou kůrou a mandlemi.

Poznámka:

Pokud sladíte méně, můžete množství cukru snížit třeba na polovinu.

Brownies

Vláčné a plné čokolády. Mouku opět nahradí mandlová mouka, která jim dá za mě i lepší chuť než mouka pšeničná, která je skoro bez chuti.

Čokoládové brownies připravené z mandlové mouky bez lepku.

Brownies z mandlové mouky jsou extra vláčné a plné čokolády.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 125 g másla
  • 125 g hořké čokolády
  • 3 vejce
  • 335 g cukru
  • 110 g mandlové mouky
  • 30 g hořkého kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu 20 cm ve tvaru čtverce a vyložte jí pečícím papírem.
  2. Máslo a čokoládu dejte do mísy a nechte rozpustit vodní lázni. Po rozpuštění sundejte ze sporáku a rychle vmíchejte cukr, mandlovou mouku, hořké kakao, vanilku a sůl (tedy vše ostatní). Promíchejte.
  3. Těsto nalijte do formy a pečte 35 minut. Po vychladnutí nakrájejte.

Cookies

Měkké, vláčné sušenky, které se úplně rozplývají na jazyku. Tentokrát budete místo mouky potřebovat ovesné vločky.

Domácí cookies připravené z ovesných vloček místo mouky.

Měkké sušenky z ovesné mouky se doslova rozplývají na jazyku.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 a 1/4 lžičky čokoládových peciček

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte se velký plech a vyložte ho pečícím papírem.
  2. V mixéru rozmixujte ovesné vločky, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Mixujte, dokud vločky nebudou skoro na prášek.
  3. Ve velkém míse smíchejte směs z mixéru a kokosový olej nebo máslo, vanilkový extrakt a mléko. Dobře promíchejte.
  4. Nakonec přidejte čokoládové pecičky (pár si jich schovejte na ozdobu).
  5. Z těsta vytvarujte 12 kuliček a dejte na plech. Každou trošku zmáčknete do tvaru sušenky. Po té do nich ještě zapíchněte pár čokoládových peciček, ať jsou pěkně vidět.
  6. Pečte 10 minut nebo dokud okraje sušenek trochu nezezlátnou. Nechte vychladnout a sundejte z plechu.

Čokoládový koláč

Bezlepkový čokoládový koláč pečený z kokosové mouky.

Kokosová mouka vytvoří neuvěřitelně vláčný čokoládový koláč.Zdroj: Shutterstock

Mokré ingredience:

  • 2 velké vejce
  • 78 g slunečnicového oleje
  • 240 g javorového sirupu nebo jiného tekutého sladidla
  • 115 g plnotučného kokosového mléka
  • 30 g vody (2 lžíce)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Suché ingredience:

  • 50 g hořkého kakaa
  • 46 g kokosové mouky
  • 30 g tapioka škrobu (seženete nejčastěji v asijských potravinách)
  • 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mořské soli

Postup

  • Připravte si dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm a vyložte jí pečícím papírem. Troubu předehřejte na 175 stupňů.
  • Ve velkém míse smíchejte vejce a olej. Šlehejte, dokud nevznikne hladká směs. Vmíchejte javorový sirup, kokosové mléko, vodu a vanilku.
  • Do mísy prosijte kakao, kokosovou mouku a tapiokový škrob s kypřicím práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Míchejte tak, aby těsto bylo bez hrudek.
  • Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte, dokud není vrchní část nafouknutá a lehce popraskaná. Počítejte 25 až 35 minut.
  • Dort nechte vychladnout, vyndejte z formy a polijte čokoládovou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou.

Galerie:

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.taste.com.au www.thebigmansworld.com www.thestonesoup.com www.bojongourmet.com


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?