Pečení bez mouky už dávno není jen pro celiaky nebo ty, kteří se vyhýbají bez mouky. Je pro všechny, kteří chtějí zkoušet něco nového, objevovat nové chutě a zkusit jiné kombinace surovin.
Pšeničnou či jinou mouku snadno nahradíte moukou mandlovou, kokosovou nebo třeba i ovesnými vločkami. V tomto článku se podíváme na to, čím se dá mouka nahradit a jak vykouzlit dobroty, které si zamiluje celá rodina.
Čím nahradit mouku při pečení?
- Mandlová mouka: klasickou mouku můžete jednoduše nahradit moukou mandlovou v poměru 1:1.
- Ovesné vločky: Nejlepší je vyrobit si ovesnou mouku. Nemusíte jí kupovat, stačí rozmixovat ovesné vločky v mixéru na prášek. Oves má více vlákniny a tuku než mouka, takže výsledek bude o něco vlhčí.
- V určitých receptech ale pšeničnou mouku nenahradí jako třeba u pečiva nebo kynutého těsta. Ideální je však do lívanců, sušenek, brownies nebo nekynutých koláčů.
- Při použití pouze ovesné mouky se doporučuje přidat 1 lžička psyllia, aby se těsto lépe spojilo. Někdy je třeba přidat i trochu tekutiny navíc není vajíčko jako pojící prvek.
- Cizrnová mouka: syrová sice chutná divně ale po upečení je vynikající. Ideální do koláčů. Nahraďte ji v poměru 1:1.
- Kokosová mouka: má nízký obsah sacharidů a neobsahuje lepek. Chová se ale trochu jinak než klasická mouka s lepkem a proto je třeba recept speciálně určený pro kokosovou mouku. Dělám z ní například lívance nebo mug cakes.
Pomerančový dortík
Vláčný dortík s mandlemi místo mouky a pomerančovou chutí. A jako bonus vám během pečení provoní byt nádhernou vůni.
Budete potřebovat:
- 2 velké pomeranče
- 5 vajec
- 250 g cukru
- 250 g mletých mandlí
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva (bezlepkového, pokud potřebujete)
Postup
- Troubu předehřejte na 170 stupňů. Připravte si formu ve tvaru srdce a vymazejte jí.
- Dva pomeranče vcelku dejte do hrnce a zalijte vodu. Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou na mírnou teplotu hodinu. Pomeranče by měly být po celou dobu vaření ponořené ve vodě.
- Uvařené pomeranče nakrájejte na čtvrtky, odstraňte pecky a poté rozmixujte do hladka.
- Vejce s cukrem šlehejte do zhoustnutí a poté vmíchejte pomerančové pyré, mleté mandle a prášek do pečiva. Dobře promíchejte.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte jednu hodinu. Dort pak ještě nechte ve formě dalších 20 minut ztuhnout a teprve poté ho vyklopte.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem a ozdobte pomerančovou kůrou a mandlemi.
Poznámka:
Pokud sladíte méně, můžete množství cukru snížit třeba na polovinu.
Brownies
Vláčné a plné čokolády. Mouku opět nahradí mandlová mouka, která jim dá za mě i lepší chuť než mouka pšeničná, která je skoro bez chuti.
Budete potřebovat:
- 125 g másla
- 125 g hořké čokolády
- 3 vejce
- 335 g cukru
- 110 g mandlové mouky
- 30 g hořkého kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu 20 cm ve tvaru čtverce a vyložte jí pečícím papírem.
- Máslo a čokoládu dejte do mísy a nechte rozpustit vodní lázni. Po rozpuštění sundejte ze sporáku a rychle vmíchejte cukr, mandlovou mouku, hořké kakao, vanilku a sůl (tedy vše ostatní). Promíchejte.
- Těsto nalijte do formy a pečte 35 minut. Po vychladnutí nakrájejte.
Cookies
Měkké, vláčné sušenky, které se úplně rozplývají na jazyku. Tentokrát budete místo mouky potřebovat ovesné vločky.
Budete potřebovat:
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku mléka
- 1 a 1/4 lžičky čokoládových peciček
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte se velký plech a vyložte ho pečícím papírem.
- V mixéru rozmixujte ovesné vločky, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Mixujte, dokud vločky nebudou skoro na prášek.
- Ve velkém míse smíchejte směs z mixéru a kokosový olej nebo máslo, vanilkový extrakt a mléko. Dobře promíchejte.
- Nakonec přidejte čokoládové pecičky (pár si jich schovejte na ozdobu).
- Z těsta vytvarujte 12 kuliček a dejte na plech. Každou trošku zmáčknete do tvaru sušenky. Po té do nich ještě zapíchněte pár čokoládových peciček, ať jsou pěkně vidět.
- Pečte 10 minut nebo dokud okraje sušenek trochu nezezlátnou. Nechte vychladnout a sundejte z plechu.
Čokoládový koláč
Mokré ingredience:
- 2 velké vejce
- 78 g slunečnicového oleje
- 240 g javorového sirupu nebo jiného tekutého sladidla
- 115 g plnotučného kokosového mléka
- 30 g vody (2 lžíce)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Suché ingredience:
- 50 g hořkého kakaa
- 46 g kokosové mouky
- 30 g tapioka škrobu (seženete nejčastěji v asijských potravinách)
- 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mořské soli
Postup
- Připravte si dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm a vyložte jí pečícím papírem. Troubu předehřejte na 175 stupňů.
- Ve velkém míse smíchejte vejce a olej. Šlehejte, dokud nevznikne hladká směs. Vmíchejte javorový sirup, kokosové mléko, vodu a vanilku.
- Do mísy prosijte kakao, kokosovou mouku a tapiokový škrob s kypřicím práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Míchejte tak, aby těsto bylo bez hrudek.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte, dokud není vrchní část nafouknutá a lehce popraskaná. Počítejte 25 až 35 minut.
- Dort nechte vychladnout, vyndejte z formy a polijte čokoládovou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou.
Galerie:
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.taste.com.au www.thebigmansworld.com www.thestonesoup.com www.bojongourmet.com



















