Vaření

Mřížkový koláč

Mřížkový koláč s povidly „by Piere Lamart“.

lamart

Obtížnost – nízká
Porce – 4
Čas – 30 minut

Suroviny

  • Hladká mouka, 300 g
  • Máslo, 150 g
  • Vejce, 1 ks
  • Cukr, 90 g
  • Citrón/kůra, 1 ks
  • Vanilkový cukr, 2 ks
  • Švestková povidla, 400 g

Postup

Máslo necháme změknout a poté smícháme s oběma druhy cukru. Přidáme rozšlehané vejce, mouku a nastrouhanou kůru z omytého citrónu. Ze směsi vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme v ledničce asi 30 minut odpočinout.

Z těsta si poté odebereme asi 1/3 a dáme stranou. Zbylé těsto rozválíme na o něco větší průměr než máme formu, ve které budeme koláč péci, abychom ve formě vytvořili okraje a povidla nám při pečení nevytékala. Do povidel přidáme malé množství vody a pečlivě rozmícháme, aby se nám povidla lépe roztírala na koláčové těsto. Těsto ve formě pokryjeme důkladně povidly. Ze zbylého těsta vyválíme tenký váleček a vytvoříme z něho na povrchu koláče mřížku.

Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 25 minut, dokud koláč nezezlátne.

Necháme vychladnout a před podáváním lehce pocukrujeme.

Tipy

Povidla můžeme nahradit jakýmkoliv oblíbeným druhem marmelády.

Do povidel můžete před nanesením na koláč zamíchat trochu rumu, koláč pak krásně voní.

Může se hodit

BASE | LT3077 FORMA NA KOLÁČ

lamart
Forma na koláč

MARBLE | LT3087 FORMA NA KOLÁČ

lamart
Forma na koláč

WOOD | LT3977 OBRACEČKA DĚROVANÁ

lamart
Obracečka děrovaná

NOIR | LT2018 SADA KERAMICKÝCH NOŽŮ

lamart
Sada keramických nožů ve stojánku

BAMBOO | LT2060 KRÁJECÍ DESKA SE SILIKONOVÝMI KLEŠTĚMI

lamart
Krájecí deska se silikonovými klešětmi

lamart

 

 

Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.

 

 

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.

Komentovat

Nepřehlédněte