Vaření

Kapustové listy plněné kuskusem

Kapustové listy plněné zeleninovým kuskusem s houbami „by Piere Lamart“.

Kapustové listy plněné kuskusem

Obtížnost – střední
Porce – 4
Čas – 70 minut

Suroviny

  • Kapusta  1hlávka
  • Sušené houby  50g
  • Kuskus   400g
  • Olej olivový  50ml
  • Máslo   50g
  • Česnek   20g
  • Cibule   100g
  • Mrkev   150g
  • Celer   150g
  • Anglická slanina 200g
  • Sůl, pepř  dle chuti

Postup

Sušené houby vhodíme do 500ml vroucí vody, asi 10 minut povaříme a odstavíme ze sporáku. Přidáme kuskus, promícháme, osolíme a necháme pod pokličkou stát, dokud se všechna voda nevstřebá.
Na másle a oleji orestujeme nakrájenou cibuli, společně s nastrouhanou kořenovou zeleninou, prolisovaným česnekem a 1/2 na nudličky nakrájenou anglickou slaninou. Poté vše promícháme s uvařeným kuskusem a dochutíme solí a pepřem.
Kapustu rozebereme na listy a povaříme ve vroucí vodě do poloměkka. Listy vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě, aby nám zůstali hezky zelené. Listy po zchladnutí vyjmeme, a osušíme. Vezmeme jeden list po druhém a doprostřed listu dáme asi půl hrnku připravené směsi. Boční strany listu zahrneme směrem dovnitř a list smotáme. Takto pokračujeme i s ostatními listy a směsí.
Listy kladem do vymazaného pekáče a nahoru posypeme zbytkem anglické slaniny nakrájené na nudličky. Zapečeme v rozpálené troubě cca 15minut.

Při podávání pokapeme listy olivovým olejem.

Tipy

Do kuskusu můžeme samozřejmě použít i houby čerstvé, které na rozdíl od sušených nakrájíme na kousky, orestujeme na cibulce a poté zalijeme vodou. Nevaříme je ovšem tak dlouho jako sušené ale pouze přivedeme k varu a hned přidáváme kuskus.

Jestliže použijeme čerstvé houby tak gramáž na 4 osoby je cca 300g

Namísto celeru můžeme do směsi použít na drobné kostičky nakrájenou cuketu.

Může se hodit

CERAMIC | LT1066 PEKÁČ S VARNOU POKLICÍ

červený pekáč s varnou poklicí

ERGO | LT2373 NYLONOVÁ LŽÍCE

nylonová lžíce

EMMA | LT5007 SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ

sada jídelních příborů

EPIS | LT7029 MLÝNEK NA KOŘENÍ

mlýnek na koření

DINE | LT9001 SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ KULATÝCH

sada kulatých talířů v bílé barvě

Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.

Dušan Stádník

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.

 

Komentovat

Nepřehlédněte