Vaření Zdraví

Jídla, která léčí: Jídla z topinamburů

Ačkoliv jídla z topinamburů nejsou u nás tradiční, přece jsou vhodná k obohacení našeho jídelníčku. Oloupat hrbolaté hlízy je trochu problém. Můžeme je sice na chvíli ponořit do horké a potom do studené vody, aby se slupka snáze uvolnila, ale je to škoda. Hlízy stačí očistit od půdy kartáčem pod proudem vody a potom sníst syrové podobně jako ředkvičku k chlebu či je nakrájené přidat do salátu.

Samozřejmě je můžeme i tepelně upravit – vařením, dušením, pečením či zapékáním, zahušťovat jimi polévky a omáčky (snadno se rozvaří), můžeme z nich udělat pyré, bramborové placky či karbanátky. Řezné plochy hlíz na vzduchu rychle hnědnou, takže po nakrájení je třeba je hned vložit do vody s několika kapkami citronu (až do následného zpracování) nebo hodit přímo do horké polévky.

Z výživového hlediska patří topinambury mezi nízkoenergetické plodiny.
Rychle vytvářejí pocit sytosti, i proto jsou velmi vhodné při redukci tělesné hmotnosti.

Indiánské karbonátky

Topinambury uvařené ve vývaru necháme vychladnout a pomeleme je na masovém mlýnku. Kaši smícháme s uvařenou polentou (kukuřičnou kaší), přidáme rozmačkaný česnek, nadrobno nasekané škvarky (nebo tofu), osolíme, okořeníme a omastíme máslem. Z těsta vytvarujeme menší karbanátky, které opékáme buď nasucho, nebo na oleji. Podáváme se zeleninou a kyselou smetanou ochucenou křenem.

Zapékané topinambury

Houby podusíme ve vodě nebo na másle. V houbovém vývaru (když nezbyl, můžeme použít i zeleninový) uvaříme do poloměkka topinambury. Zapékací mísu vytřeme máslem a naskládáme vrstvy topinamburů, nakrájené papriky a rajčat, podušených hub, bylinek (nebo můžeme ingredience smíchat do jedné masy) a takto navrstvené zalejeme plnotučným jogurtem smíchaným s nastrouhaným křenem a zapečeme.

Text: Ing. Jaroslav Pížl :: Foto: isifa/Shutterstock