Jestli je pro vás tato luštěnina gastronomickou novinkou, doporučuji začít humusem. Namáčíte si do něj kousky pita chleba a je to naprosto vynikající pokrm. K obědu nebo večeři pak můžete připravit karbanátky z cizrny anebo curry.
Mimochodem nezapomeňte na to, že nálev z cizrny (říká se mu aquafaba) se dá ještě použít. Uděláte z něj třeba dokonalou čokoládovou pěnu.
Cizrnové karbanátky
![cizrnove karbanatky Cizrnové karbanátky](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/02/cizrnove-karbanatky.jpg)
Na 6 karbanátků budete potřebovat:
- 300 g uvařené cizrny (můžete použít i sterilovanou)
- 1 vejce
- 1 střední mrkev
- 1–2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce křupavé kukuřičné strouhanky
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl
- pepř
- dle chuti i sušené bylinky jako je majoránka
- trošku kurkumy pro hezkou barvu
- olej na opékání
Postup
- Cizrnu rozmixujte v elektrickém sekáčku dohladka a promíchejte se zbytkem ingrediencí.
- Tvořte karbanátky hrubé asi 1 cm nebo 1,5 cm.
- Opečte je z obou stran v malém množství oleje.
- Podávejte například se šťouchanými brambory. Hodí se k nim i nějaký dobrý dip, třeba z hustého jogurtu nebo hořčice.
Hummus
![hummus Hummus](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/02/hummus.jpg)
Budete potřebovat:
- 1 konzervu cizrny
- 3 lžičky sezamové pasty Tahini
- 2 lžíce cizrnového nálevu z konzervy
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 stroužek česneku
- šťávu z ½ citronu
- hrst čerstvého koriandru (nemusí být)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletou sladkou papriku
- olivový olej
- nachos/bagetku/pita chléb k podávání
Postup
- Cizrnu slijte a propláchněte vodou.
- Rozmixujte ji společně s česnekem, římským kmínem, olejem, tahini, cizrnovým nálevem, koriandrem, solí, pepřem a šťávou z půlky citronu.
- Pokud je hummus moc hustý, přidejte cizrnový nálev anebo olivový olej.
- Hotový hummus podávejte v misce s troškou olivového oleje, posypaný troškou mleté papriky a koriandrem. K tomu zelenina nebo pita chléb a je hotovo.
Cizrnová omáčka s rýží
![ryze s cizrnou Cizrnová omáčka s rýží](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/02/ryze-s-cizrnou.jpg)
Budete potřebovat:
- 1 malou cibuli
- 1 velké rajče (cca 200 g)
- 120 g rýže basmati
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 400 g předvařené cizrny
- ½ lžičky kajenského pepře
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 100 ml sójové smetany nebo jiné rostlinné smetany (můžete použít i kokosové mléko anebo na konci vmíchat jogurt)
- sůl
Postup
- Cibuli nakájejte najemno, rajče nakrájejte na kostičky.
- V hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a smažte 2 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
- Dále přidejte lžíci rajčatového protlaku, předvařenou cizrnu a nakrájené rajče. Opékejte dalších 5 minut.
- Nakonec přidejte kajenský pepř a mletou sladkou papriku. Promíchejte a zalijte sójovou smetanou.
- Zakryjte pokličkou a nechte 5 minut ještě povařit.
- Podávejte s uvařenou basmati rýží.
Pečená cizrna à la oříšky
Hledáte nějakou alternativu za slané brambůrky? Samotná cizrna má oříškovou chuť, takže si z ní můžete připravit zdravé křupání k televizi.
![cizrna tvsnack pečená cizrna](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/02/cizrna-tvsnack.jpg)
Budete potřebovat:
- 240 g vařené nebo sterilované cizrny
- 20 g olivového oleje
- 10 g uzené papriky
- sůl
- pepř
Postup
- Cizrnu opláchněte a důkladně osušte. Přelijte ji olivovým olejem a společně s kořením dobře promíchejte. Nechte chvíli odležet.
- Po chvilce marinování dejte cizrnu na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 180 stupňů cca 30 minut.
Cizrnu můžete ochutit různým kořením, které máte rádi. Jednoduše experimentujte.
Cizrnové brownies
![cizrnove brownies Cizrnové brownies](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/02/cizrnove-brownies.jpg)
Samotná cizrna má neutrální chuť a díky tomu ji lze přidat i do různých dezertů a moučníků.
Budete potřebovat:
- 1 plechovku cizrny (300 g)
- 2 vajíčka
- 4 lžíce hořkého kakaa
- 4 lžíce medu či oblíbeného sladidla
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 kypřicí prášek (ideálně bezfosfátový)
Postup
- Cizrnu slijte a rozmixujte s vejci a medem na hladkou kaši.
- Vmíchejte kakao, arašídové máslo a kypřicí prášek.
- Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Ideální je asi centimetr vysoká vrstva těsta.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Brownies mají být uvnitř vláčné, tak raději méně, než je pak mít suché.
- Brownies podávejte přelité meruňkovou omáčkou anebo rozpuštěnou čokoládou či ořechovým máslem.
- Meruňkovou omáčku si připravíte ze 6–8 meruněk, 1 menšího jablka a 1 lžíce marmelády. Ovoce nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce, podlijte troškou vody a vařte doměkka asi 10 minut. Po uvaření rozmixujte.
- Omáčku můžete ještě dochutit cukrem či jiným sladidlem.
Cizrnová pomazánka s tuňákem
![cizrnova pomazanka Cizrnová pomazánka s tuňákem](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/02/cizrnova-pomazanka.jpg)
Budete potřebovat:
- 200 g předvařené cizrny nebo cizrny v konzervě
- 1 konzervu s kouskami tuňáka v oleji
- pár kapek citronové šťávy
- sůl
- koření dle chuti
Postup
- Pokud použijeme cizrnu v nálevu, tak ji scedíme a rozmixujeme spolu s tuňákem včetně oleje.
- Pomazánku dochutíme citronovou šťávou, solí a kořením podle preferencí. Hodí se do ní černý pepř, chilli, ale také kari nebo kurkuma.
- Pokud je pomazánka velmi hustá, stačí ji zředit trochou vody nebo cizrnovým nálevem. Na závěr můžete přimíchat i větší kousky tuňáka.
Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: mycookingdiary.cz, jimezdrave.cz, vimcojim.cz, varilamysicka.cz, mamavkuchyni.cz