Vaření

Domácí směsi koření: Recepty pro letní grilování i saláty

Blíží se doma grilování, a to se neobejde bez různého koření. Dávám přednost kořenícím směsím vyrobeným doma, protože si složení můžu upravit podle chuti, a hlavně mám přehled o tom, co ve směsi je. Bohužel jsem si všimla, že ty kupované směsi často obsahují jen sůl s trošičkou koření. Není tak divu, že jídlo tak slabě ochutí.

domácí směs koření v bílé keraické misce
Zdroj: Shutterstock

Namíchejte si vlastní grilovací směs, koření na tzatziki a další oblíbené směsi nejen na gril, ale i do dalších receptů. Můj tip je použít koření v celku a pak vše společně podrtit v hmoždíři, ta vůně je pak mnohem výraznější.

Koření na gyros

Tuhle pochoutku si můžete připravit doma, a to se rozhodně neobejde bez speciálního koření. Ve směsi najdete například tymián, majoránku, oregano a další.

Budete potřebovat

  •   40 g soli
  •   18 g sladké červené papriky (4 lžičky)
  •   3 g sušené bazalky (3 lžičky)
  •   3 g sušeného tymiánu (4 lžičky)
  •   3 g sušené majoránky (3 lžičky)
  •   3 g sušeného oregana (3 lžičky)
  •   6 g kuliček černého pepře (3 lžičky)
  •   6 g koriandrových semínek (3 lžičky)
  •   12 g hnědého cukru (3 lžičky)
  •   6 g sušené smažené cibule (2 lžičky)
  •   4 g celého římského kmínu (2 lžičky)
  •   1 g mleté skořice (1/2 lžičky)

Vše vložte do mixovací nádoby a mixujte 30 sekund na maximální rychlost.

Přendejte do uzavíratelné nádoby a skladujte na suchém a tmavém místě. 

Použití: Koření smíchejte s olejem a použijte na nakládaní masa. Směs je také výborná na grilovanou zeleninu nebo na pečené brambory. 

provensálské bylinky na bílém talíři
Provensálské bylinky připravené na vlastní směs koření | Zdroj: Shutterstock

Provensálské koření

Koření nádherné vůně dodá šmrnc každému receptu. Je to asi nejproslulejší bylinná kořenící směs na světě, a proto tu nemůže chybět.

Budete potřebovat:

  •   1 díl sušeného tymiánu
  •   1 díl sušené bazalky
  •   1 díl sušeného rozmarýnu
  •   1 díl sušeného oregana
  •   1 díl sušené majoránky

Volitelné: někde se přidává i levandule, té ale dejte méně, protože je velice aromatická.

Stejně jako u všeho existuje více receptů na to, jak si provensálské koření namíchat. Jeden z nich je: 3 lžíce tymiánu, 3 lžíce rozmarýnu, 3 lžíce saturejky, 2 lžíce oregana, 1 lžíce bazalky, 1 lžička drcených fenyklových semen.

Bylinky buď umelte v mlýnku na koření nebo použijte hmoždíř.

Grilovací (steakové) koření

Budete potřebovat:

  •   2 lžíce soli
  •   2 lžíce mleté uzené papriky
  •   1 lžíce sušeného tymiánu
  •   1 lžíce sušeného rozmarýnu
  •   1 lžička sušeného česneku
  •   ½ lžičky mletého černého pepře
  •   ½ lžičky mletého chilli

Vše důkladně promíchejte.

bbq směs koření na maso
Zdroj: Shutterstock

BBQ směs

Do burgerů, BBQ omáčky, mexické kuchyně i fazolí. Bez BBQ koření se to rozhodně neobejde.

Budete potřebovat:

  •   2 lžíce třtinového cukru
  •   1 a ½ lžíce mořské soli
  •   1 lžíce kuliček černého pepře
  •   1 lžíce římského kmínu
  •   1 lžíce mletého koriandru
  •   1 lžíce sušené cibule (prášek)
  •   1 lžíce sušeného česneku (prášek)
  •   Špetka chilli
  •   1 lžička sušeného oregana
  •   1 lžička sušeného tymiánu
  •   Špetka mletého bobkového listu nebo mletého hřebíčku (volitelné)

Koření rozmixujeme nahrubo a přendáme do vzduchotěsné nádoby.

Dry rub: neboli suchá kořenící směs na ochucení masa. Směs koření vmasírujte do masa (bez oleje) a nechte odležet do druhého dne v lednici. Poté opečte na grilu. 

Garam masala

Pokud máte rádi indickou kuchyni, tak bez této směsi se to neobejde. Můžete ji použít i na naložení masa, dodá mu jedinečnou chuť. Já třeba takhle opékám kuřecí paličky nebo jiné druhy masa, k tomu pak udělám okurkovou rajtu a chléb naan.

Budete potřebovat:

  •   44 g římského kmínu
  •   40 g koriandru
  •   24 g kardamomu
  •   20 g černého pepře
  •   18 g skořice
  •   18 g fenyklu
  •   10 g muškátového květu
  •   4 bobkové listy

Všechno koření navažte a rozmixujte najemno. Nebo můžete použít hmoždíř pro tradičnější přípravu.

Použití: na marinádu, do indických omáček a jídel jako je kuře tikka masala, chana masala a další.

tzatziki v keramické misce s modrými detaily
Tzatziki nejen pro grilování: Jemný dip v řeckém stylu | Zdroj: Shutterstock

Směs na Tzatziki

Stačí přidat jogurt a tzatziki jsou hotové. U nás ke grilovanému masu nesmí chybět.

Budete potřebovat:

  •   ¼ hrnku okurkového prášku (nasušíte salátovou okurku a rozmixujete na prášek)
  •   1 lžíce sušeného kopru
  •   2 lžičky cibulového prášku
  •   1 a ½ lžičky česnekového prášku
  •   2 lžičky citronového prášku
  •   1 lžička soli
  •   1 lžička černého pepře
  •   1 lžíce sušené máty (spearmint)

Vše smíchejte dohromady a uložte do zavírací sklenice.

Použití: ½ hrnku směsi na tzatziki smíchejte s 2,5 hrnky řeckého jogurtu. Nechte 2 hodiny odpočinou v lednici a je hotovo.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj:
www.apetitos.cz/blog/jak-namichat-koreni-na-gyros/; www.albert.cz/recepty/domaci-grilovaci-steakove-koreni/; www.levnekoreni.cz/a/domaci-provensalske-koreni/www.living.iprima.cz/zahrada/domaci-provensalske-koreni-pouzitiwww.domekzalesem.czwww.zijemehomemade.cz