Vaření

PERNÍČKY A MEDOVNÍČKY: NAPEČTE BEZ CUKRU

Med k zimě patří – pro mnohé je symbolem vánočních SVÁTKŮ. A při adventním pečení je nezaměnitelný. Vánočnímu cukroví dodá správnou chuť!

PERNÍKY BEZ CUKRU

  • 250 ml oleje
  • 250 ml suchého vína
  • 1 l medu, mouka podle potřeby
  • mleté koření: voňavý hřebíček, skořice
  • vanilka
  • 1 lžička šafránu
  • na špici nože černý pepř

Vypracované těsto rozválíme na pláty silné 1 cm. Vykrajujeme figurky a ukládáme je na plech vymazaný včelím voskem. Pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C.

MEDOVÉ KOLÁČKY

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 175 g másla
  • 110 g rozinek namočených v rumu
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli
  • 1 vejce (i žloutek)
  • 150 g medu

Mouku promícháme s práškem do pečiva a smícháme s máslem. Přimícháme rozinky s kořením, přidáme vejce, žloutek a med, vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5cm placku, a vykrajujeme kolečka. Rozpálíme pánev potřenou tukem a kolečka na ní z obou stran do zlatova opečeme. Vychladlé potřeme rozmixovaným ovocem smíchaným s mletými ořechy, dochuceným medem a voňavým kořením.

JAK NA ZTEKUCOVÁNÍ MEDU


Velké krystaly tuhého medu škrábou na jazyku a v hrdle, špatně se roztírají, takový med se těžko vybírá ze sklenice, proto se často rozpouští – ztekucuje. Pokud se to provádí správně, téměř neztrácí svou biologickou hodnotu. Důležité je udržovat teplotu mezi 45 a 50 °C (nepřekročit ji) a občasným zamícháním maximálně zkrátit délku ohřevu. Nejlepší je ohřívat ho ve vodní lázni. Toto roztápění trvá nejkratčeji v malých sklenicích. Pokud na bytovém radiátoru udržíme ruku, můžeme med roztápět i na něm – položíme na něj sklenici a zakryjeme ho polštářem. Také si můžeme večer vyhřát vodní lázeň na 55 °C, do ní ponoříme sklenici s medem a zakryjeme polštářem. Ráno je med tekutý. Roztápění medu v mikrovlnce se nedoporučuje, protože se jím ničí jeho cenné složky.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock