Poradna Zahrada

Okrasná kapusta a okrasné zelí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Prosím o vysvětlení, je okrasné zelí stejná rostlina jako okrasná kapusta a jaké má využití? Zdeněk K., Nymburk

okrasné zelí

Okrasná kapusta a okrasné zelí považuje mnoho lidí za stejnou rostlinu. Poznáme je od sebe snadno – zelí má listy hladké, kapusta zkadeřené. Z původně konzumní zeleniny bylo okrasné zelí i kapusta vyšlechtěny zejména pro okrasu. Okrasné zelí a okrasná kapusta můžou mít kruhové růžice v kombinace barev zelené, bílé, žluté, růžové a karmínově fialové, většinou jde o barvy dvě, někdy i tři. Je vyšlechtěno množství odrůd a kultivarů. Ty se dělí na skupiny se stejným tvarem, vykrojením nebo kadeřavosti listů a liší se vybarvením růžice ve středu rostliny. Okrasné zelí mívá listy hladké, okrasná kapusta silně zkadeřené. Jsou vyšlechtěné i kultivary k řezu do květinářských aranžmá.

Okrasná kapusta a okrasné zelí vyséváme na záhon od druhé poloviny května až do konce začátku července. Přes léto má rostlina nenápadné zelené listy, že se ani věřit nechce, jak nádherně se na podzim vybarví. Sazenice si můžeme předpěstovat výsevem v březnu do pěstebních nádob na okně nebo ve skleníku. Ideální rozestup je 50-60 cm, při menším budou menší i hlávky. Po zasazení zavlažujeme, tak, aby půda nikdy zcela nevyschla, ale nesmí být ani přemokřená.

Přihnojovat můžeme zálivkovým hnojivem pro zeleninu, čerstvé organické hnojivo není vhodné. Pokud pěstujeme okrasnou kapustu či zelí v nádobách, např. balkonovém truhlíku, vyžadují zpočátku častou zálivku, kterou s přibývajícím chladem postupně omezujeme.

Přestože jsou okrasná kapusta i zelí vyšlechtěné jako dekorativní rostliny, stále jsou jedlé. Nejsou však tak křehké, jako zeleninové košťáloviny a potřebují o něco delší tepelnou úpravu. Zato originálně ozdobí podávané pokrmy. Okrasná kapusta a okrasné zelí obsahují stejně jako jejich zeleninová forma množství vitamínu C, E, Beta karotenu, vitamínů skupiny B, z minerálů železo, zinek, draslík, selen, a také vlákninu, která příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a pročišťuje organismus.

Text: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva
Foto: iStock.com/Mumemories


Napište nám

Máte nějakou otázku ze zahrady? Nevíte jaké nemoci nebo škůdci napadli Vaše rostliny? Potřebujete poradit s pěstováním, množením, řezem stromů a jinými zahrádkářskými pracemi? Zeptejte se našich odborníků. Na otázky odpovídají odborníci s mnohaletou praxí v oboru zelinářství, ovocnářství, okrasné zahrady či bioochrany. Otázky pište na e-mail poradnarpn@jagamedia.cz

Už brzy se můžete těšit také na online poradnu s našimi odborníky. Budeme vás včas informovat.

Komentovat

Nepřehlédněte