Vaření

Tradiční velikonoční jídla

První jarní dny s sebou přinášejí i svěží kuchyň plnou šťavnatých lahůdek, které nejen chutnají, ale i neodolatelně vypadají. Jaro prostě přichází a zelená a žlutá k němu neodmyslitelně patří…

Velikonoce

Lahodná domácí paštika

40 minut + odležení + 1,5 hodiny pečení + tuhnutí :: 8 osob

  • kuřecí játra, 300 g
  • vepřový bůček, 500 g
  • sůl, 1 lžička
  • mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • tymián (čerstvý nebo sušený), 2 lžičky
  • česnek, 3 stroužky
  • koňak, brandy nebo víno, 2 – 3 lžíce

domáci paštika

Syrový bůček pomeleme, kuřecí játra rozmixujeme a dohromady promícháme. Ochutíme solí, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem, česnekem, tymiánem a koňakem. Masovou směs necháme přes noc odstát v chladničce, aby se ingredience spojily.

Druhého dne vyhřejeme troubu na 180 °C. Připravenou odleželou směs dáme do formy (chcete-li, můžete před tím formu vyložit plátky slaniny), svrchu utlačíme a přikryjeme alobalem (doporučujeme ho propíchnout, aby unikala pára). Formu vložíme do hlubšího pekáče s horkou vodou (voda musí sahat alespoň do poloviny formy). Pečeme přibližně hodinu a půl. Voda nesmí vřít!

Po vychladnutí necháme paštiku odležet v chladničce alespoň 10 hodin. Zakryjeme papírem na pečení a zatížíme druhou formou nebo dřevěnou deskou se zátěží alespoň 1 kg.

Lehký vaječný salát

1 hodina

  • vejce, 8 – 10 ks
  • řapíkatý celer, 3 řapíky
  • jarní cibulka i s natí, 2 ks
  • čerstvé listy medvědího česneku, 1 hrst
  • středně velké kyselejší jablko, 1 ks

Zálivka

  • bílý jogurt, 1 ks
  • dijonská hořčice, 1 lžíce
  • citrónová šťáva, 1 lžíce
  • třtinový cukr, 1 lžička
  • sůl
  • mletý černý pepř

Lehký vaječný salát

Vajíčka vložíme do studené vody, přidáme lžíci octu a po dosažení varu vaříme 7 až 8 minut.

Mezitím připravíme zálivku: cukr vymícháme s jogurtem, následně přidáme ostatní ingredience (sůl a pepř podle chuti). Nálev necháme odstát půl hodiny v chladničce.

Po uvaření necháme vajíčka vychladnout. Jablka a celer nakrájíme na menší kostky, ostatní ingredience nadrobno (ne však úplně najemno). Studená vajíčka nakrájíme na kostky.

Veškeré ingredience na salát smícháme, zalejeme zálivkou, dochutíme solí a pepřem a necháme hodinu odpočívat v chladničce. Podáváme ozdobené nakrájenými listy medvědího česneku.

Špenátovo-krůtí roláda

2 hodiny :: pro celou rodinu

  • krůtí nebo kuřecí prsa, 800 g
  • mladý špenát, 100 – 150 g
  • čerstvý sýr (nebo sýr feta), 100 g
  • česnek, 5 stroužků
  • šalotka – najemno nasekaná, 1 ks
  • suché bílé víno, 200 ml
  • vývar (zeleninový nebo drůbeží), 200 ml
  • strouhanka, 1 lžíce
  • máslo, 2 lžíce
  • muškátový oříšek, 1 lžičky
  • čili paprička, 1 ks (podle pálivosti)
  • špetka šafránu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olivový olej

Špenátovo-krůtí roláda

V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, zpěníme na něm polovinu najemno nasekané šalotky. Přidáme nakrájený špenát, chvíli na středním plameni podusíme, dokud „nezvadne“. Přidáme 100 ml vývaru, prolisovaný česnek, muškátový oříšek a nasekanou čili papričku. Chvíli dusíme, podle chuti osolíme, opepříme a přimícháme rozdrobený sýr. Po rozpuštění přimícháme strouhanku a odstavíme z plamene.

Krůtí/kuřecí prsa horizontálně nařežeme (nedořežeme do konce) tak, aby nám vznikl souvislý plát. Vložíme ho mezi dvě potravinářské fólie a naklepeme. Odstraníme fólii. Na plát masa rovnoměrně rozložíme špenátovou náplň, při jednom z podélných okrajů vynecháme 2 cm na překrytí.

Přehneme boky a stočíme roládu, kterou kuchyňskou nití důkladně ovážeme a upevníme. Celý povrch osolíme a opepříme.

V zapékací míse nebo pekáči rozehřejeme máslo, orestujeme na něm zbytek šalotky. Do pekáče vložíme roládu a ze všech stran ji chvíli opékáme, aby se maso zatáhlo, vybereme ji a odložíme stranou. Výpek necháme v pekáči projít varem s vínem a šafránem a roládu do něj znovu vrátíme.

Pečeme v předehřáté troubě přikryté asi hodinu (podle tloušťky rolády).

Servírujeme nakrájené na 2 cm silné plátky s libovolným listovým salátem pokapaným olivovým olejem.

Plněná vajíčka

  • vejce, 6 ks
  • máslo, 5 lžic
  • majonéza, 2 lžíce
  • strouhaný sýr (eidam nebo gouda), podle chuti a potřeby
  • kurkuma
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • slanina, pažitka (na ozdobení)

Plněná vajíčka

Natvrdo uvařená vajíčka necháme vychladnout. Překrojíme je podélně a vybereme žloutky. Žloutky vymícháme s máslem. Do směsi přidáme majonézu, sýr, kurkumu, sůl a pepř. Náplní naplníme cukrářský pytlík a naplníme jí vajíčka. Vajíčka ozdobíme posekanou pažitkou a nadrobno nakrájenou slaninou.

Dobré rady

Čerstvost vajíček

Čerstvé vajíčko ponořené do vody se na dně nádoby položí; starší vajíčko zaujme mírně šikmou vznosnou polohu, staré vejce se ve vodě kolmo vznáší, protože se v něm už vytvořilo dost plynů, které ho nadnášejí.

Vaření vajíček

Můžeme je vkládat do studené i horké vody a potom uvařit. Pokud je opatrně vkládáme do vroucí vody, tak by neměla být silně zchlazená, neboť by mohla prasknout. Na měkko je vaříme asi 6 minut, na tvrdo 10 minut – hned po uvaření je ponoříme do studené vody, aby se dala snáze loupat. Rychlost ztuhnutí obsahu vajíčka záleží i na jeho čerstvosti.

Pošírování vajíček

Je to předpříprava vajíček před jejich úpravou v daném jídle. Je to způsob vaření vajíčka v octové vodě bez skořápky. Do nádoby nalijeme vodu asi do výšky 5 cm a necháme ji přijít k varu. Přidáme lžičku octa, aby bílek rychleji ztuhl. Vodu zamícháme, aby se vytvořil pořádný vír. Když se vír začne zpomalovat, vložíme – vpustíme do jeho středu vejce bez skořápky a necháme ho „pošírovat“ 3 minuty, až bílek úplně ztuhne, ale žloutek zůstane tekutý. Vejce vyjmeme dírkovanou naběračkou.

Domácí majonéza

Suroviny: 2 žloutky, 1 lžička hořčice, špetka pepře, 2 lžičky bílého vinného octa, 1/2 lžičky soli, citrónová šťáva podle chuti, asi 280 ml oleje s velmi nízkým obsahem omega-6 mastných kyselin (může být 100 ml olivového oleje a 180 ml arašídového oleje nebo opačný poměr).

Domáci majoneza

Příprava: V misce vyšleháme žloutky s hořčicí, octem, solí a pepřem. Potom všleháme trochu citrónové šťávy a za stálého šlehání po kapkách přidáváme olej, až vznikne emulze, tehdy už můžeme olej přilévat za stálého šlehání tenkým proudem, až vznikne krémová majonéza. Nakonec podle potřeby dochutíme.

Při přípravě domácí majonézy vždy vybíráme olej, který má nejméně omega-6 mastných kyselin.

Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock