Vaření

Naučte se, jak se připravuje káva za studena. Tu je 6 lahodných receptů na Cold brew

Ledová káva Coldbrew se těší velké oblibě. Mě také moc zachutnala a oceňuji i její snadnou přípravu. Co to vlastně Cold brew je a jak si ji můžete vyrobit doma?

Cold brew s mlékem
Zdroj: iStock

Co je to Cold brew?

Jak můžete vytušit z názvu, Cold brew je káva připravená za studena. Na horkou vodu tedy zapomeňte. Tato káva není také žádná párminutová záležitost. Její příprava se pohybuje někde mezi 12–24 hodinami, to čekání za to ovšem stojí. Doba se liší podle osobních preferencí.

Základem tohoto nápoje je kvalitní káva. Ideálně zrnková, kterou si doma namelete až těsně před přípravou. Na přípravu Cold brew budete potřebovat více kávy, než obvykle používáte. Na 1 litr nápoje je třeba použít 100 gramů kávy.

Budu na Cold brew potřebat nějaké speciální pomůcky?

Pro dosažení nejlepší chuti se vám bude hodit mlýnek na kávu. Je jedno, jestli bude ruční nebo elektrický, důležité je, že se káva namele až přímo před přípravou samotného nápoje.

Na výrobu Cold brew se dají koupit speciální přístroje, ale není nutné do nich investovat. Postačí vám obyčejná zavírací sklenice (třeba já používám zavařovačku) anebo French press.

Proč tak dlouhá doba extrakce?

Vzhledem k tomu, že se jedná o extrakci za studena, je na to třeba delší čas. Oproti běžnému zalití kávy vroucí vodou to má jeden velký přínos – z kávy se uvolní chutě a vůně, které v ní běžně necítíte. Díky tomuto procesu můžete objevit čokoládové, ovocné anebo také květinové tóny.

Použijte vaši oblíbenou kávu a nechte se překvapit, jak bude chutnat připravená metodou za studena.

lití kávy Cold brew do sklenice s ledem
Zdroj: Shutterstock

Je nějaká káva, která se na přípravu nehodí?

Jelikož se během tak dlouhé extrakce uvolní do kávy různé chuti, je lepší použít kávu kvalitní. U těch nejlevnějších se může stát, že vám nápoj jednoduše nebude chutnat. Kromě toho jsou tyto kávy často namleté již před dlouhou dobou, takže ztratí na své lahodnosti.

Co se týče pražení, ideální jsou světle až středně pražená zrna. Ty tmavší (darkroast) jsou méně vhodné, protože výsledný nápoj může být dost hořký.

Jak dlouho mi Cold brew vydrží v lednici?

Cold brew neobsahuje mléko, proto vám v lednici vydrží až 2 týdny. Popíjet se dá samotné anebo z něj můžete připravit některé z následujících nápojů. Důležité je po 12–24 hodinách kávu přecedit, aby se již neměnila její chuť (po delší době by byla moc hořká).

Cold brew – základní recept

Tohle je recept na pravé Cold brew. Většina lidí si pod pojmem ledová káva představí kávu s mlékem, ale i toto je ledová káva, přestože v ní mléko není. Tento recept pak můžete použít na přípravu dalších nápojů – karamelového Cold brew, Cold brew s mlékem či Mocha Cold brew.

Cold brew
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 500ml studené vody
  • 50 g mleté kávy– namleté na střední hrubost
  • nádobu s víkem

Kávu namelte až těsně před přípravou. Nasypte ji do sklenice, zalijte studenou vodou a důkladně promíchejte. Zavřete a dejte do lednice na 12–24 hodin. Poté ji přeceďte přes plátýnko nebo kávový filtr. Podávejte ve sklenici s ledem.

Mocha Cold brew

Moka je káva s čokoládou. Použít můžete hořké kakao, ale i čokoládový sirup. V tomto případě jsem použila kvalitní hořké kakao. Chutná skvěle jen tak nebo se šlehačkou.

Použijeme základní recept na Cold brew: 500ml studené vody, 50 gramů mleté kávy. Kávu nasypte do sklenice, zalijte vodou a dobře promíchejte. Dejte do lednice na 12–24 hodin, poté přeceďte.

Z jedné dávky Cold brew budete mít 6 nápojů.

Na 1 Mocha Cold brew budete potřebovat:

  • 80ml už hotové Cold brew
  • 80ml mléka
  • ½ lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžička javorového sirupu nebo třtinového cukru pro oslazení

Vše protřepejte nebo rozmixujte a nalijte do sklenice s ledem.

Mocha s karamelem

Další tip na skvělý nápoj – Cold brew s čokoládovým a karamelovým sirupem. Tyto sirupy seženete v obchodě anebo si je můžete i vyrobit. Někdy je seženete i pod názvem toping.

Připravíte si Cold brew podle základního receptu.

Z jedné várky Cold brew připravíte 8 Mocha s karamelem.

Na 1 Mocha s karamelem budete potřebovat:

  • 60ml hotové Cold brew
  • 60ml mléka
  • 1 lžíce čokoládového sirupu
  • 1 lžíce karamelového sirupu
  • led

Všechno dejte do mixéru a rozmixujte nebo použijte šejkr. Nalijte do sklenice s ledem.

Karamelové a čokoládové Cold brew
Zdroj: iStock

Karamelové Cold brew

Jelikož jsem velký fanoušek karamelu, je mým favoritem právě tato alternativa. Použijte karamelový sirup nebo slaný karamel, obě kombinace jsou famózní.

Připravíte si Cold brew podle základního receptu.

Z jedné várky Cold brew připravíte 6 karamelových nápojů.

Na 1 nápoj karamelového Cold brew budete potřebovat:

  • 80ml hotové Cold brew
  • 80ml mléka
  • 1 lžíce karamelového sirupu/ slaného karamelu
  • šlehačka (kdo chce)

Opět vše smíchejte, nalijte do sklenice s ledem. Podávejte se šlehačkou.

Nesehnaly jste karamelový sirup? Sáhnout můžete i po karamelu, který se prodává v plechovce. Šikovnější si mohou karamelovou omáčku vyrobit z másla, cukru a smetany ke šlehání.

Cold brew s kardamomem

Nejčastěji kombinaci kardamonu a kávy najdete v arabských zemích. Takže pokud chcete něco více orientálního, neváhejte po něm sáhnout. Já jsem zkoušela použít lusky i mletý kardamom a přijde mi, že s lusky je káva chutnější a dodá jí to velice zajímavý nádech.

V receptu uvádím 10 gramů mleté kávy a 100ml vody, to vám vystačí na přípravu 1 nápoje s mlékem. Podle toho, kolik chcete nápojů, připravte větší množství.

Na 500ml Cold brew s kardamomem použijte 500ml vody, 50g mleté kávy a 10 lusků kardamomu.

Na 1 Cold brew s kardamonem budete potřebovat:

  • 2 lusky kardamomu
  • 10g mleté kávy
  • 80ml studené vody
  • 50ml mléka
  • 4 kostky ledu

Mletou kávu dejte do nádoby a zalijte studenou vodou. Tobolky kardamomu otevřete a vyndejte semínka. Semínka trochu podrťte pro výraznější chuť a přihoďte do nápoje. Dejte do lednice na 12–24 hodin, poté přeceďte.

Cold brew nanuky
Zdroj: Shutterstock

Extra tip: Cold brew nanuky

Nanuky se dají připravit snad ze všech nápojů a výjimkou není ani Cold brew. Kafe a nanuk v jednom? Osvěží a zároveň vás pěkně nakopne.

V případě nanuků jsem si poměr kávy a vody trochu upravila. Cold brew jsem připravila o něco silnější, protože se následně bude ještě ředit mlékem nebo smetanou:

  • 20g mleté kávy
  • 160ml vody
  • 100ml mléka nebo smetany (používám 12% smetanu)
  • 20–40g třtinového cukru

Kávu zalijte vodou a promíchejte. V uzavřené nádobě dejte do lednice a nechte 12–24 hodin.

Nápoj přeceďte přes kávový filtr, smíchejte s cukrem, dokud se nerozpustí, a přidejte mléko. Rozlijte do tvořítek na nanuky a dejte zmrznout.

Text: Veronika Poláčková
Foto: iStock, isifa/Shutterstock