Vaření

Chystáte-li se dnes či zítra grilovat, vyzkoušejte tentokrát i něco netradičního

Většina z nás zůstává u klasiky. Fajnově odpočinuté masíčko v marinádě, sem tam se na gril vejde ještě nějaká zeleninka. Chystáte-li se dnes či zítra grilovat, vyzkoušejte tentokrát i něco netradičního.

grilování

Recepty na grilování

Kuřecí špízy na pivu s červenou cibulí

4 porce

  • česnek, 2 stroužky
  • pivo, 300 ml
  • med, 60 ml
  • dijonská hořčice, 1 lžička
  • sójová omáčka, 60 ml
  • mletý černý pepř
  • kuřecí prsa nakrájená na kostky, 4 ks
  • červená cibule, 3 ks
  • olej, 1 PL
  • petrželová nať na posypání

Z piva, medu, hořčice, sójové omáčky, oleje a pepře uděláme marinádu. Dáme do ní kuřecí prsa a marinujeme ideálně přes noc.

Červenou cibuli nakrájíme na čtvrtky a střídavě napichujeme s marinovaným masem na grilovací jehlici. Grilujeme z každé strany, během grilování potíráme marinádou. Grilujeme, dokud maso není dobře opečené. Na závěr posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí.

Domácí pizza na grilu

4 porce

  • hladká mouka, 300 g
  • sůl, ¾ lžíce
  • sušené droždí, 1 lžíce
  • voda, 250 ml
  • olej s bazalkou, 1 lžíce
  • med, 1 lžíce
  • rajčatová omáčka, 250 ml
  • sýr a bylinky podle chuti

grilování

Smíchejte suché suroviny a postupně přimíchejte vodu, olej a med. Vypracujte hladké těsto, které necháte vykynout v míse přikryté čistou utěrkou asi 30 minut.

Těsto rozdělte na čtyři části a natenko vyválejte. Grilujte z jedné strany, potom těsto obraťte, natřete rajčatovou omáčkou, přidejte sýr a grilujte do křupava.

Před podáváním můžete pokapat ještě olejem a dochutit čerstvými bylinkami, například bazalkou.

Zelené papriky na grilu plněné mozzarellou

  • velké zelené papriky, 4 ks
  • mozzarella s bazalkou, 300 g
  • chilli vločky (nemusí být), 1 lžička
  • nasekaná petrželová nať, 1 lžíce
  • dobromysl, 1 lžička
  • citron v biokvalitě, 1 ks
  • sůl
  • olivový olej

grilování

Papriky umyjeme a osušíme. Odřežeme stopky a zbavíme je semen.

Sýr nakrájíme na malé kostky, přidáme chilli, nadrobno nasekanou petrželovou nať, dobromysl, trochu nastrouhané citronové kůry a šťávy. Pokapeme olejem a zamícháme.

Papriky naplníme sýrem, uložíme na grilovací misku a dáme na gril. Grilujeme 8 až 10 minut, jednou otočíme.

Opilé banány s pomerančovou omáčkou

  • banány, 4 ks
  • pomeranč, 1 ks
  • hnědý cukr
  • brandy nebo koňak podle chuti

grilování

Banány položíme v celku i se slupkou na mřížku grilu a opečeme z obou stran, dokud slupka není úplně černá. Dáme bokem a chvíli počkáme.

Pomeranč natenko oloupeme a asi polovinu slupky nakrájíme najemno. Dužinu z pomeranče „vyfiletujeme“ a nadrobno nakrájíme. Posypeme hnědým cukrem a promícháme s brandy nebo s koňakem podle chuti.

Banánovou slupku na jedné straně nakrojíme, banány částečně vyloupneme a polejeme připravenou pomerančovou omáčkou.

Tip:
Banány můžete podle chuti polít i nějakým koňakem na smetanové bázi, například vaječným nebo čokoládovým. Vhodná je i zmrzlina a různé ořechové posypy nebo strouhaný kokos.

Připravila: Monika Šestinová
Foto: isifa/Shutterstock