Interiér

Chcete mít kdykoliv na stole kvalitní čerstvý chléb?

Pokud hledáte jistotu v době, kdy nás média zásobují zprávami varujícími před nejistou kvalitou potravin v obchodech, nebo stále marně sháníte ten správný chléb dle vašeho gusta, řešením je domácí pekárna. Bez námahy, dlouhých příprav, špinavého nádobí může být na vašem stole kdykoliv čerstvý a voňavý chléb. Jenže, jak vybrat tu správnou?

Nejprve pečlivě zvažte, zda domácí pekárnu skutečně využijete. Poptejte se na zkušenosti známých, kteří pekárnu doma mají, nebo nahlédněte do internetových diskusí na toto téma. Pokud jste si jisti, že budete péct častěji než párkrát v roce, ujasněte si, pro kolik strávníků. Na trhu jsou pekárny, které upečou chléb v rozmezí od půl kila až téměř do dvou kil. Důležitým kritériem při rozhodovaní jsou programy – nenechte se ohromit jejich množstvím, podstatné je, co všechno zvládnou. Možná vás to překvapí, ale v domácí pekárně chleba lze připravit i různé koláče, sekanou a některé zvládnou dokonce i marmeládu! Výhodou je funkce odloženého startu, díky které si jednoduše zvolíte, kdy chcete mít chléb hotový. Při koupi se neřiďte jen cenou, přestože i laciná pekárna může za jistých okolností dobře posloužit, ověřené značky jsou přeci jen větší zárukou kvality.

Pomoc při výběru pekárny nabízejí nejrůznější testy zveřejňované na internetu nebo ve specializovaných tiskovinách. K nejdůvěryhodnějším patří časopis dTest, který každý měsíc přináší výsledky nezávislých testů vybraných produktů. Domácí pekárny chleba posuzoval v letech 2005, 2009 a 2012. V posledním hodnocení zvítězil, v konkurenci celkem
17 testovaných domácích pekáren, model BM 900 AL značky gorenje. Tato pekárna je vybavena dotykovým ovládáním prostřednictvím přehledného LCD displeje, dvěma nádobami s nepřilnavým povrchem, hnětačem a praktickou funkcí uchování teploty pod dobu 60 minut. Uživatelům nabízí 12 programů pečení včetně možnosti nastavení úrovně propečení chleba (málo, středně, více). A pozor, jeden z přednastavených programů dokáže vyrobit delikátní marmeládu. Co může být lepšího než krajíc čerstvého domácího chleba namazaného domácí marmeládou?

Pečení v domácí pekárně zvládne i naprostý amatér. Nejjednodušší je hotovou chlebovou směs ze sáčku nasypat do nádoby na pečení, zalít vodou, vybrat program a zmáčknout tlačítko. K dostání jsou i bezlepkové směsi pro celiaky. Výzvou je příprava chleba podle vlastní receptury. Čištění pekárny je jednoduché, stačí umýt houbičkou teplovou vodou s trochou čisticího prostředku. A ještě dobrá rada na závěr. Mějte pekárnu v kuchyni vždy po ruce. Když ji zavřete do skříně, mezi množství jiných domácích spotřebičů, nebude se vám chtít stále ji vyndávat a časem ji přestanete používat.

Více informací naleznete na webu společnosti Gorenje.