Zahrada

ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

DOTAZ: Koncem září jsme sklidili pěkné plody jablek – odrůda Melodie. Jablka jsou uskladněna v místnosti, kde je teplota kolem 15 °C. Již nyní ale pozoruji na některých plodech měknutí dužniny, její propadávání a pod slupkou hnědá místa. V loňském roce jsem se s podobným problémem nesetkala. Jedná se o nějaké onemocnění?

V průběhu skladování, mnohdy ale již velmi brzy po naskladnění, se na plodech projeví velkoplošné, různě intenzivně hnědé zbarvení slupky. Jedná se o pojmenovanou vadu – skládkové hnědnutí slupky. Intenzita projevu se výrazně zvýší po přemístění plodů ze skladu do podmínek pokojové teploty. Postižené plody za 1-2 dny zhnědnou. Dužnina však pod zahnědlou slupkou není poškozena.

NEJVÍCE POSTIŽENY PLODY

 

  • především menší a nevyzrálé plody,
  • předčasně sklizené plody,
  • pozdě uskladněné.

 

Pokud plody skladujeme při vyšší teplotě, je možné hnědnutí slupky pozorovat již velmi brzy po uskladnění. Často se tato vada projevuje u odrůd Idared, Melrose, Ontario atd.

jablko

ČÍM JE ONEMOCNĚNÍ ZAPŘÍČINENO

nahromaděním aromatických látek jako projevu vlastního metabolismu plodů

Projeví se zejména při přeplnění skladových prostorů a nedostatečném větrání skladů.

JAK MU PŘEDCHÁDZET

Vzniku hnědnutí slupky se dá předejít skladováním kvalitních, v optimální zralosti sklizených plodů. Důležité je nepřeplňovat skladové prostory a dostatečně je větrat. Skladovací teplota by měla být okolo 5 °C. 

Text: Ing. Ludmila Dušková :: Foto: autorka, Isifa/Shutterstock

Nepřehlédněte