Zahrada

Proč a kdy jednotit malé rostlinky?

Při výsevu různé zeleniny (kořenová, košťálová, salátová) do řádku „na husto“ často zjistíme, že vzejde mnohem více rostlin, než jsme předpokládali.

jednotení zeleniny

Rostlinky jsou nahromaděné na sobě, nemají dostatek prostoru na růst kořenů a nadzemní části.

Tehdy je třeba snížit počet rostlin jednocením (protrháním). Tak rostlinám zajistíme dostatečný prostor pro růst.

Rostlinky získané při jednocení můžeme využít na doplnění prázdných míst v řádku nebo na výsadbu na jiném místě – ušetříme na koupi osiva či sazenic. Nedoporučuje se však přesazovat rostliny z jednocení (mrkev, ředkvička, karotka, mák, červená řepa salátová, černý kořen).

Pokud se při jednocení poškodí kořen salátu, kedlubnu, póru, mangoldu, petržele naťové nebo cibule kuchyňské, není to pro rostliny nebezpečné. Naopak, podpoří se rozrostení bočních kořenů, lepší zakořeňování a rychlejší růst. Jednotíme, když mají rostlinky vyvinuté alespoň tři pravé listy.

Text: Ing. hana Szabóová :: Foto: isifa/Shutterstock