Nudí vás samotná voda nebo vám zkrátka jen nechutná? Měla jsem to úplně stejně. Ochucené vody jsou úplně jiná kapitola-jsou výborné a dodržovat s nimi pitný režim jde jedna radost. Nehledě na jejich chuť, je to i pastva pro oči…vypadají opravdu nádherně.
Do vody můžete přidat různé ovoce, bylinky, koření nebo vše ještě různě kombinovat. Během této infúze se voda ochutí a převezme chuť toho, co jste do ní přidali. Jsou lahodné a osvěžující. Ochutnejte a věřím, že si je zamilujete tak jako já.
Obyčejná voda mnoha lidem nechutná a tak ji vůbec nepijí. Místo toho volí slazené nápoje, což není zrovna dobrá volba. Tenhle trik-udělat si ovocnou vodu vám však pomůže pít více vody a navíc i s čerstvým ovocem nebo zeleninou či bylinkami. Jejich příprava vám navíc zabere jen chviličku.
Jak na to?
Na 5 hrnků (1250 ml) studené vody přidejte:
Jahody, bazalka a citron
Tahle kombinace je naprosto fantastická, je to můj favorit!
- 1/2 hrnku čerstvých jahod nakrájených na plátky (6-8 jahod)
- 5 listů bazalky
- 1 citron nakrájený na tenké plátky
Okurka a máta
- 1 okurka nakrájená na kolečka
- 1 limeta nakrájená na kolečka
- 8-10 lístků máty
Meloun, kiwi a limetka
- 1 hrnek melounu nakrájeného na kostky
- 1 kiwi nakrájené na kostičky nebo kolečka
- 1 limeta nakrájená na kolečka
Když vodu vypijete, můžete infúzi ještě 1-2x opakovat
Grepfruit, granátové jablko a máta
- 1 grep nakrájený na tenké plátky
- 1/2 hrnku semínek granátového jablka
- 10 natrhaných čerstvých listů máty
Hroznové víno, pomeranč a zázvor
- 1 hrnek tmavého hroznového vína nakrájeného na poloviny
- 1 pomeranč nakrájený na kolečka
- 6-8 plátků zázvoru
- 2 snítky citronového tymiánu
Okurka, borůvka a citron
- 1 okurka nakrájená na kolečka
- 1 citron nakrájený na kolečka
- 1/2 hrnku borůvek
Jablko a skořice
- 1 jablko nakrájené na tenké plátky
- 1 pomeranč nakrájený na tenké plátky
- 2-4 tyčinky skořice
Tohle bylo jen pár nápadů. Můžete experimentovat a vytvořit si své vlastní kombinace. Někdo má ráda různé mixy a někdo zase jen vody s jedním druhem ovoce, zeleniny či bylinkou. Já třeba používám to, čeho je zrovna sezóna.
Příprava
Ovoce, zeleninu nebo bylinky dejte do džbánu a zalijte studenou vodou. Nechte 8-24 hodin louhovat a podávejte. Ovoce můžete ve vodě nechat (maximálně však po dobu 24 hodin) nebo vodu můžete scedit a ovoce sníst zvlášť.
TIP: Vodu si připravujte večer, ráno pak na vás bude čekat v lednici již připravená k pití.
Jaká je trvanlivost? Po 24 hodinách je třeba ovoce, zeleninu či cokoliv jste tam přidali vyndat. Scezenou vodu však ještě spotřebovat nemusíte, vydrží v lednici ještě další 3 dny.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.culinaryhill.com/8-infused-water-recipes/