V létě pijí málo? Nalákejte děti na domácí limonádu plnou ovoce ze zahrádky Zdroj: Shutterstock

V létě pijí málo? Nalákejte děti na domácí limonádu plnou ovoce ze zahrádky

Veronika Poláčková | 11. 08. 2025

Nudí vás samotná voda nebo vám zkrátka jen nechutná? Měla jsem to úplně stejně. Ochucené vody jsou úplně jiná kapitola-jsou výborné a dodržovat s nimi pitný režim jde jedna radost. Nehledě na jejich chuť, je to i pastva pro oči…vypadají opravdu nádherně.

Do vody můžete přidat různé ovoce, bylinky, koření nebo vše ještě různě kombinovat. Během této infúze se voda ochutí a převezme chuť toho, co jste do ní přidali. Jsou lahodné a osvěžující. Ochutnejte a věřím, že si je zamilujete tak jako já.

Obyčejná voda mnoha lidem nechutná a tak ji vůbec nepijí. Místo toho volí slazené nápoje, což není zrovna dobrá volba. Tenhle trik-udělat si ovocnou vodu vám však pomůže pít více vody a navíc i s čerstvým ovocem nebo zeleninou či bylinkami. Jejich příprava vám navíc zabere jen chviličku.

Sklenice jahodové limonády s ledem a plátky jahod na dřevěném tácu, kolem čerstvé jahody a šedý lněný ubrousek.

Zdroj: Shutterstock

Jak na to?

Na 5 hrnků (1250 ml) studené vody přidejte:

Jahody, bazalka a citron

Tahle kombinace je naprosto fantastická, je to můj favorit!

  • 1/2 hrnku čerstvých jahod nakrájených na plátky (6-8 jahod)
  • 5 listů bazalky
  • 1 citron nakrájený na tenké plátky

Okurka a máta

  • 1 okurka nakrájená na kolečka
  • 1 limeta nakrájená na kolečka
  • 8-10 lístků máty

Meloun, kiwi a limetka

  • 1 hrnek melounu nakrájeného na kostky
  • 1 kiwi nakrájené na kostičky nebo kolečka
  • 1 limeta nakrájená na kolečka

Když vodu vypijete, můžete infúzi ještě 1-2x opakovat

Dvě sklenice šumivé borůvkové limonády s ledem, plátky limetky a mátou na bílém stole, kolem volné borůvky.

Zdroj: Shutterstock

Grepfruit, granátové jablko a máta

  • 1 grep nakrájený na tenké plátky
  • 1/2 hrnku semínek granátového jablka
  • 10 natrhaných čerstvých listů máty

Hroznové víno, pomeranč a zázvor

  • 1 hrnek tmavého hroznového vína nakrájeného na poloviny
  • 1 pomeranč nakrájený na kolečka
  • 6-8 plátků zázvoru
  • 2 snítky citronového tymiánu

Okurka, borůvka a citron

  • 1 okurka nakrájená na kolečka
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • 1/2 hrnku borůvek

Jablko a skořice

  • 1 jablko nakrájené na tenké plátky
  • 1 pomeranč nakrájený na tenké plátky
  • 2-4 tyčinky skořice

Tohle bylo jen pár nápadů. Můžete experimentovat a vytvořit si své vlastní kombinace. Někdo má ráda různé mixy a někdo zase jen vody s jedním druhem ovoce, zeleniny či bylinkou. Já třeba používám to, čeho je zrovna sezóna.

Dvě zavařovací sklenice s domácí citronovou limonádou, plátky citronu, mátou a brčky na dřevěném stole; okolo celé citrony a snítky máty.

Zdroj: SHutterstock

Příprava

Ovoce, zeleninu nebo bylinky dejte do džbánu a zalijte studenou vodou. Nechte 8-24 hodin louhovat a podávejte. Ovoce můžete ve vodě nechat (maximálně však po dobu 24 hodin) nebo vodu můžete scedit a ovoce sníst zvlášť.

TIP: Vodu si připravujte večer, ráno pak na vás bude čekat v lednici již připravená k pití.

Jaká je trvanlivost? Po 24 hodinách je třeba ovoce, zeleninu či cokoliv jste tam přidali vyndat. Scezenou vodu však ještě spotřebovat nemusíte, vydrží v lednici ještě další 3 dny.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.culinaryhill.com/8-infused-water-recipes/


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?