Med sice neobsahuje tolik antioxidantů jako zelenina, ale lze ho porovnat s vínem. Druhově smíchané medy mají vyšší antioxidační schopnost a toto pravidlo platí i u směsových léčivých čajů či jiných přípravků. Proto dávný recept našich prababiček – hrnek čaje se šťávou z jednoho citronu oslazený dobrou dávkou medu – je i z vědeckého hlediska vynikajícím lékem při nachlazení. My vám nabízíme recept na sladké medové muffiny.
MEDOVÉ MUFFINY S JABLKY
- 4 lžíce másla
- 5 lžic medu
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1 vejce, nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 0,5 hrnku celozrnné mouky
- lžička prášku do pečiva
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 až 2 jablíčka
- oříšky
Troubu vyhřejeme na 190 °C. Rozpuštěné máslo smícháme s medem a necháme trochu vychladnout. Rozšleháme jogurt, citronovou kůru a šťávu, přidáme máslo s medem a ostatní suroviny a vymícháme na hladké těsto. Formičky do 2/3 naplníme těstem a do každé vpíchneme plátek jablíčka, můžeme posypat oříšky. Pečeme 20 až 25 minut.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock