Houbaření je český národní sport. V tomto článku vám nebudeme radit, kde je hledat – svá oblíbená místečka si správný houbař nechává pro sebe. Spíše se zaměříme na to, co dělat, když byla vaše výprava úspěšná a z lesa si nesete bohatý úlovek.
Kdo viděl Cimrmanovu hru Němý Bobeš, ten ví, co s nasbíranými houbami nedělat. Neskládat je na listy, které obsahují vzácný rukopis zapomenutého českého génia.
Pokud si ale listy prohlédnete a ujistíte se, že to opravdu jsou včerejší noviny, pak je samozřejmě použít můžete. Je to ten nejklasičtější způsob konzervace a zpracování hub. Hned na úvod si tedy rozebereme, jak sušit houby “postaru”.
Sušení hub na novinách
Hříbky, kozáky a křemenáče důkladně očistíte, oddělíte nožem červivé části a části obsahující mech, hlínu a jehličí. Pak houby nakrájíte na plátky silné 3-5 mm. Silnější schnou déle.
Pak houby rozložíte na noviny. Je důležité, abyste toto učinili ihned po příchodu z lesa, neodkládejte tento krok na dobu, až se vám bude chtít.
TIP: Houby se nesmějí překrývat, aby měly dostatek vzduchu.
Noviny s nakrájenými houbami uložte na suché, dobře větrané místo. Nechte je v klidu sušit a po třech až pěti dnech je uložte do skleněné nádoby.
Odteď jsou houby připravené, abyste si kdykoli nabrali pro vaši dobrou polévku nebo omáčku.
Zmražení
Pokud nechcete houby sušit, skvělým způsobem, jak je uchovat, je zmražení. Tato metoda se hodí především pro houby jako jsou hřiby a kozáky. I tentokrát musíte houby nejdříve důkladně očistit, odstranit všechny nečistoty a části napadené červy.
Můžete lesní plody nechat vcelku, ale doporučuje se je nakrájet na menší kousky. Pro delší trvanlivost je ideální použít vakuovačku, ale postačí i obyčejný uzavíratelný sáček. Ujistěte se, že houby vkládáte do mrazáku čisté a suché, aby se předešlo jejich poškození.
Pro některé druhy hub, jako jsou lišky, je vhodnější je před zmrazením krátce povařit ve vodě nebo je osmažit na másle či oleji. V tomto případě se tekutina odpaří a houby získají lepší chuť a konzistenci.
Konzumace za čerstva
Češi to dělají neradi, ale některé národy, například Finové či Rusové, s konzumací hub neotálejí. Ne všechny houby můžete jíst čerstvé, ale některé jedlé holubinky nebo ryzce (vynikající houby!) si takto vychutnat můžete. Hned připojíme recept:

Pánev se smažícími se houbami a cibulí. Vůně z tohoto obrázku je určitě cítit až do vašeho obýváku.Zdroj: Shutterstock
Smažené brambory s houbami
Budete potřebovat:
- 6–8 brambor (na smažení)
- 2 cibule
- 400 g čerstvých lesních hub
- větvičky tymiánu
- hrst petrželky a kopru
- 4 stroužky česneku
- olivový a máslový olej (pro smažení)
- sůl, černý pepř podle chuti
Postup:
- Nakrájejte cibuli nadrobno, houby očistěte a nakrájejte na plátky či menší kusy.
- V pánvi rozehřejte lžíci olivového a lžíci máslového oleje. Přidejte cibuli a osmahněte do poloprůhledna. Přidejte houby a zvyšte teplo. Smažte, dokud se téměř všechny šťávy nevyvaří. Osolte, opepřete a ochuťte tymiánem a případně oreganem.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kousky (cca 1 cm tlusté). V jiné pánvi je usmažte v olivovém oleji do zlatova. Důležité je načasování – brambory logicky musíte začít smažit dříve, protože jim to trvá déle než houbám na cibulce.
- Přidejte osmažené houby k bramborám, promíchejte, přidejte nasekaný česnek, petrželku a kopr. Pár minut provařte dohromady.
- Podávejte teplé, nejlépe s trochou zakysané smetany. Trochu čerstvé zeleniny výsledek jen vylepší. Dobrou chuť!
Text: Marek Konvalinka
Foto: Shutterstock
Zdroje:
- https://www.nkz.cz/praxe/ekologie-priroda/co-s-houbami-po-sberu-aby-vam-dlouho-vydrzely-3-zakladni-zpusoby-zpracovani
- https://backyardforager.com/best-way-preserve-your-mushroom-harvest
- https://arborio.ru/zharenaya-kartoshka-s-gribami