Vaření

Taštičky za tři pade

„Tahle taštička vznikla spontánně v jedné restauraci ve Vyšším Brodě na Šumavě, když jsme neměli žádné peníze a v lednici bylo jen listové těsto a tvaroh. Pak vešel do dveří kamarád s košíkem hub a najednou jsme měli jasno, co budeme vařit…“ popisuje Petr Jachnin zrození tohoto receptu.

Připravila: Ivana Hudcová, foto: Štěpán Luťanský

Na přípravu vyšebrodských taštiček budete potřebovat listové těsto, dva druhy čerstvých hub, třetinu tvarohu (na jednu misku houbové směsi), cibuli, česnek, vajíčko, pepř, kmín, olej a sůl. Z nadrobno pokrájených hub s posekanou cibulí, česnekem a kmínem uděláte na oleji de facto smaženici. Necháte vychladnout. Smícháte tvaroh s vajíčkem, přidáte vychladlou směs, osolíte a opepříte. Z plátů listového těsta vykrájíte kolečka, plníte směsí, tvoříte taštičky a ty dáte péct. Nechcete-li mít taštičky otevřené, jako se to povedlo nám, pořiďte si zavírátko na taštičky z plastické hmoty (je běžně k sehnání) nebo si při tvorbě zámku na taštičce pomožte vidličkou. Takovýto bývá výsledek, když spoj stlačíte pouze prsty. Někdo to ovšem může chtít právě takto, na chuti to taštičkám v ničem neubere!

Článek z RPN č. 7-8/2013

Nepřehlédněte