Svěží citronový koláč s rozmarýnem GALERIE (7) Zdroj: MORA

Svěží citronový koláč s rozmarýnem

13. 10. 2025

Máte rádi lehké, svěží, a přitom lahodně krémové dezerty? Tento citronový koláč si zamilujete. Křehké těsto z másla a mandlové mouky se dokonale propojí s jemnou citronovou náplní, kterou provoní čerstvý rozmarýn. Výsledkem se stane lákavý citronový koláč, který se hodí k odpolední kávě, ale potěší i jako slavnostní dezert.

Množství: 10 porcí (koláč o průměru 25 cm)

Příprava: 20 minut

Doba pečení: 45 minut

Náročnost: snadné

04 FB

Zdroj: MORA

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g mandlové mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • větší špetku soli

Na náplň:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 5 vajec
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 citrony
  • čerstvý rozmarýn

Jak postupovat:

  1. Nejdříve si připravte těsto na koláč. K pozvolna rozpuštěnému máslu přidejte jedno celé vejce a metličkou prošlehejte. Přidejte větší špetku soli, hladkou mouku, mandlovou mouku a moučkový cukr. Dobře promíchejte a zpracujte v těsto, které dejte na chvíli do lednice.

    10 příprava

    Zdroj: MORA

  2. Troubu předehřejte na 170 °C. Vychlazené těsto vmačkejte do formy (vytvarujte co nejvyšší okraje) a tu opět dejte na chvíli do lednice.
  3. Jakmile je trouba předehřátá, propíchejte dno těsta ve formě vidličkou a dejte ho do trouby předpéct na 10 minut.
  4. Nyní si připravte citronovou náplň. K pěti vejcím nalijte do mísy smetanu a všechny ingredience společně vyšlehejte metličkou. K vyšlehané směsi nastrouhejte kůru ze dvou citronů. Strouhejte jen svrchní, žlutou část kůry.

    11 příprava

    Zdroj: MORA

  5. Nakonec přidejte i šťávu ze dvou citronů. Přisypte ještě moučkový cukr a promíchejte. Do náplně přidejte čerstvý rozmarýn, který provoní nejen koláč, ale i celou vaši kuchyni.
  6. Předpečený korpus vyndejte po 10 minutách z trouby. Opatrně do něj nalijte citronovou náplň a koláč vraťte zpět do trouby. Pečte dále zhruba 35 minut, dokud nebude citronová náplň tuhá.

    12 přípava před pečením

    Zdroj: MORA

  7. Během pečení můžete koláč uložit do nižší úrovně trouby a v druhé polovině pečení ho zakryjte alobalem.
  8. Upečený koláč nechejte dojít v otevřené troubě a později ho před podáváním uložte na chvíli do lednice. Užijte si jeho báječnou chuť i vůni!

    13 příprava upečeno

    Zdroj: MORA

Tipy a rady: Podávejte se svým oblíbeným šálkem kávy nebo čaje.

Produktový tip:

Pečení jako z cukrárny, pohodlí jako doma

Pokud chcete, aby vaše pečení bylo rovnoměrné, nadýchané a s perfektní kůrčičkou, vestavná elektrická trouba MORA VTCS 777 BX bude váš nepostradatelný pomocník. Kombinuje klasické pečení s moderní funkcí páry, takže i křehké těsto se vám povede upéct na jedničku – uvnitř zůstane vláčné, zvenku jemně křupavé.

vtcs777bx

Zdroj: MORA

Trouba má extra velký objem 77 litrů a je ideální pro pečení více plechů najednou. Perfektních výsledků docílíte i pomocí 22 automatických programů. Ať už pečete dezert, pizzu nebo maso, můžete tedy zapomenout na složité nastavování trouby.

Tento model navíc dosáhne teploty až 300 °C, což oceníte u rychlého a efektního pečení. S teleskopickým výsuvem, tlumeným dovíráním dvířek a termosondou budete mít vše v troubě pod naprostou kontrolou a ušetříte si zbytečné otevírání dvířek.

Co se týče údržby – parní čištění EcoClean a katalytické stěny se o všechno postarají za vás. Co dodat? Trouba MORA VTCS 777 BX vám ušetří čas, energii i nervy a výsledky budou dokonalé jako z vyhlášené cukrárny či pekárny. Její cena je 10 990 Kč.

Další recepty najdete zde: https://www.mora.cz/receptar/

Galerie:

Zdroj: PR článek MORA

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?