Sušenky Petra Stupky

Sušenky Petra Stupky

15. 01. 2014

„Na pečení nemám čas,” říkají zaměstnané hospodyňky, které často před Vánocemi nevědí, kam dřív skočit.  Tak si teď po svátcích vyzkoušejte, že na dobré, zdravé a voňavé pečivo zase tak moc času nepotřebujete. Kulinář Petr Stupka umíchal těsto a sušenky upekl před naší kamerou za půl hodiny. Říká jim ovesné kořeněné sušenky a těsto připravuje ze 160 g ovesných vloček (mohou být rozmixované), 100 g cukru krupice, 100 g mandlí nebo ořechů, 3 vajec, 30 g škrobové moučky, citrónové pasty, vanilky a perníkového koření. Všimněte si – žádná bílá mouka… Vejce se ušlehají s cukrem a kořením, a když se cukr rozpustí, přidá se citrónová pasta. Pak to promícháte a nakonec do směsi zapracujete rozdrcené mandle a ovesné vločky. Jestli moc nespěcháte, nechejte směs 10 minut odpočinout, vločky víc zvláční.Lžící rozdělte lepivou hmotu na plech, vyložený pečícím papírem. Pečte asi 20 minut na 160 až 170 °C. Petr Stupka se nechal inspirovat starými recepty na zázvorky, anýzky a perníčky. Byly typické tím, že místo spousty cukru a mouky v nich bylo hodně koření. Hřebíček, skořice a badyán pak sušenky provoní Vánocemi. A abyste nemuseli ochucovat citrónovou kůrou, ošetřovanou chemicky, vymyslel Petr Stupka citrónovou pastu. Místo cukru doporučuje dávat do sušenek med.


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?