Sušené šípky jsou klasika. Ale už jste zkusili šípkový džem, sirup nebo likér? GALERIE (5) Zdroj: Shutterstock

Sušené šípky jsou klasika. Ale už jste zkusili šípkový džem, sirup nebo likér?

Veronika Poláčková | 04. 10. 2025

Na podzim dozrává šípek, který je výživovou bombou a tak by byla škoda ho nevyužít. Věděli jste, že obsahuje několikanásobně více vitamínu C než citrusy? Pomůže vám s posílením imunity, povzbudí organismus a také jako prevence nachlazení. V tomto článku najdete inspiraci na to, jak šípky využít. Stačí se vydat na podzimní procházku, nasbírat si vlastní zásobu a pustit se do tvoření v kuchyni.

Šípkový džem

Šípky nejsou jen ozdobou podzimní přírody, ale i pokladnicí chuti a vitamínů. Zkuste z nich připravit voňavý džem, který rozzáří palačinky, lívance i obyčejný krajíc chleba s máslem.

Sklenice domácího šípkového džemu s čerstvými plody a lžičkou

Sladká tečka podzimu – voňavý šípkový džem rozjasní palačinky, vánočku i obyčejný krajíc chleba.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 kg šípků
  • 700 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu

Postup:

  1. Šípky dobře omyjte, odřízněte jim konec a odstraňte všechny listy (mají hořkou chuť). Zalijte je vodou- použijte dvojnásobek vody než máte šípků.
  2. Vařte do změknutí. Mezitím si umyjte sklenice a víčka, která budete používat.
  3. Rozmixujte a přeceďte nejdříve přes síto a poté přes látkový sáček. Abyste měli jistotu, že jsou všechny „chloupky“ pryč, můžete tekutinu přecedit i vícekrát.
  4. Do získané tekutiny přidejte cukr a šťávu z citronu (přidává se kvůli zachování barvy).  Za stálého míchání zahřívejte do rozpuštění cukru. Každé dvě minuty míchejte a pokračujte ve vaření, dokud směs nebude mít hustou konzistenci jako smetana. Počítejte, že od vodu varu to bude trvat asi 30 minut.
  5. Sklenice dejte sterilizovat do trouby předehřáté na 140 stupňů po dobu 20 minut.  Na plnění by měly být sklenice horké.
  6. Džem nalijte do vysterilizovaných sklenic až po hrdlo a uzavřete.

Jak poznat, že jsou šípky hotové?

Vyndejte jeden a nechte vychladnout. Zkuste ho rozmačkat mezi prsty, pokud má kašovitou texturu, je hotový (pecky budou stále tvrdé, myslím jen samotný šípek).

Použití: na palačinky, lívance, pečivo s máslem apod.

Šípkový sirup

Skvělý na nachlazení a chřipku, stačí ho zalít horkou vodou a osladit medem. Nebo si z něj připravíte osvěžující limonádu z perlivé vody a cukru.

Hnědá lahvička se šípkovým sirupem na dřevěném stole

Přírodní elixír plný vitamínů – šípkový sirup je nejen chutný, ale i posiluje imunitu.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 kg šípku
  • 500 g cukru
  • 1,25 litru vody

Postup:

  1. Jako první si připravte sterilizované láhve.
  2. Šípky nasekejte nahrubo pomocí kuchynského robota. Dejte je do hrnce a zalijte vodou.
  3. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte asi 15 minut.
  4. Nyní je třeba směs přecedit a to důkladně. Ty malé chloupky co mají šípky mohou v puse pěkně dráždit, je tedy třeba je odstranit. Přeceďte ji přes dvojitou vrstvu mušelínu nebo jiné látky.
  5. Získanou šťávu nalijte do hrnce.  A každých 500 ml šťávy přidejte 325 gramů cukru. Je tedy třeba ji zvážit.
  6. Pomalu zahřívejte do rozpuštění cukru. Poté přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Během vaření sbírejte pěnu.
  7. Horký sirup nalijte do připravených lahví a uzavřete.

Trvanlivost je 4 měsíce, po otevření je třeba sirup skladovat v lednici.

Šípkový čaj

Čaj z těchto plodů je plný vitamínů a antioxidantů a je skvělý na posílení imunity. Šípek má vysoký obsah vitamínu A, V a E a proto je ideální jako prevence nachlazení a chřipky.

Skleněná konvice a hrníčky s horkým šípkovým čajem a citronem

Klasika, která nikdy nezklame – horký šípkový čaj s plátkem citronu je vůně dětství i útěcha v sychravých dnech.Zdroj: Shutterstock

Z čerstvých šípků:

  1. Tvrdé šípky rozkrojte napůl. Dejte je do mixéru a rychle rozmixujte.
  2. Čerstvé šípky je lepší louhovat, než vařit. Do hrnce dejte hrnek vody a jakmile bude pod bodem varu, vypněte sporák a přidejte do něj jednu lžíci rozmačkaných šípků.
  3. Zakryjte pokličkou a nechte minimálně 20 minut louhovat. Pro lepší chuť a účinky můžete čaj nechat louhovat i přes noc.
  4. Poté čaj přeceďte přes kávový filtr nebo sítko, abyste odstranili drobné chloupky, které se v šípcích nacházejí.

Čaj ze sušených šípků:

Na tento čaj budete potřebovat na sušené šípky.

  1. Dejte je do sušičky a sušte na 50 stupňů po dobu 48 hodin. Nebo je položte na pečící papír a nechte asi týden schnout.
  2. Poté je vložte do mixéru a rozmixujte. Tak to je můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě až jeden rok.
  3. Dále postupujte stejně jako u čaje z čerstvých šípků, akorát na hrnek vody použijte jen jednu čajovou lžičku sušených šípků.

Šípkový likér

Nezapomeňte vyrobit i nějakou tu láhev navíc jako dárek pro rodinu. Je to výborný likér a určitě jim udělá radost.

Skleničky šípkového likéru obklopené čerstvými plody

Podzim chutná sladce a hřejivě – domácí šípkový likér zahřeje u srdce i ve společnosti.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • Čerstvé šípky: tolik, aby naplnily půlku litrové lahve
  • Kůra z 1 citronu
  • 3 hřebíčky
  • 1/2 tyčinky skořice
  • Láhev brandy, ginu nebo vodky
  • 150 g hnědého cukru

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do čisté sklenice a nechte alespoň měsíc od stát, pravidelně protřepejte.
  2. Poté seďte přes mušelínový sáček a slijte do láhve.

Galerie:

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bbcgoodfood.com www.rivercottage.com www.simplybeyondherbs.com www.craftinvaders.co.uk


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?