Na podzim dozrává šípek, který je výživovou bombou a tak by byla škoda ho nevyužít. Věděli jste, že obsahuje několikanásobně více vitamínu C než citrusy? Pomůže vám s posílením imunity, povzbudí organismus a také jako prevence nachlazení. V tomto článku najdete inspiraci na to, jak šípky využít. Stačí se vydat na podzimní procházku, nasbírat si vlastní zásobu a pustit se do tvoření v kuchyni.
Šípkový džem
Šípky nejsou jen ozdobou podzimní přírody, ale i pokladnicí chuti a vitamínů. Zkuste z nich připravit voňavý džem, který rozzáří palačinky, lívance i obyčejný krajíc chleba s máslem.

Sladká tečka podzimu – voňavý šípkový džem rozjasní palačinky, vánočku i obyčejný krajíc chleba.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 2 kg šípků
- 700 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
Postup:
- Šípky dobře omyjte, odřízněte jim konec a odstraňte všechny listy (mají hořkou chuť). Zalijte je vodou- použijte dvojnásobek vody než máte šípků.
- Vařte do změknutí. Mezitím si umyjte sklenice a víčka, která budete používat.
- Rozmixujte a přeceďte nejdříve přes síto a poté přes látkový sáček. Abyste měli jistotu, že jsou všechny „chloupky“ pryč, můžete tekutinu přecedit i vícekrát.
- Do získané tekutiny přidejte cukr a šťávu z citronu (přidává se kvůli zachování barvy). Za stálého míchání zahřívejte do rozpuštění cukru. Každé dvě minuty míchejte a pokračujte ve vaření, dokud směs nebude mít hustou konzistenci jako smetana. Počítejte, že od vodu varu to bude trvat asi 30 minut.
- Sklenice dejte sterilizovat do trouby předehřáté na 140 stupňů po dobu 20 minut. Na plnění by měly být sklenice horké.
- Džem nalijte do vysterilizovaných sklenic až po hrdlo a uzavřete.
Jak poznat, že jsou šípky hotové?
Vyndejte jeden a nechte vychladnout. Zkuste ho rozmačkat mezi prsty, pokud má kašovitou texturu, je hotový (pecky budou stále tvrdé, myslím jen samotný šípek).
Použití: na palačinky, lívance, pečivo s máslem apod.
Šípkový sirup
Skvělý na nachlazení a chřipku, stačí ho zalít horkou vodou a osladit medem. Nebo si z něj připravíte osvěžující limonádu z perlivé vody a cukru.

Přírodní elixír plný vitamínů – šípkový sirup je nejen chutný, ale i posiluje imunitu.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 1 kg šípku
- 500 g cukru
- 1,25 litru vody
Postup:
- Jako první si připravte sterilizované láhve.
- Šípky nasekejte nahrubo pomocí kuchynského robota. Dejte je do hrnce a zalijte vodou.
- Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte asi 15 minut.
- Nyní je třeba směs přecedit a to důkladně. Ty malé chloupky co mají šípky mohou v puse pěkně dráždit, je tedy třeba je odstranit. Přeceďte ji přes dvojitou vrstvu mušelínu nebo jiné látky.
- Získanou šťávu nalijte do hrnce. A každých 500 ml šťávy přidejte 325 gramů cukru. Je tedy třeba ji zvážit.
- Pomalu zahřívejte do rozpuštění cukru. Poté přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Během vaření sbírejte pěnu.
- Horký sirup nalijte do připravených lahví a uzavřete.
Trvanlivost je 4 měsíce, po otevření je třeba sirup skladovat v lednici.
Šípkový čaj
Čaj z těchto plodů je plný vitamínů a antioxidantů a je skvělý na posílení imunity. Šípek má vysoký obsah vitamínu A, V a E a proto je ideální jako prevence nachlazení a chřipky.

Klasika, která nikdy nezklame – horký šípkový čaj s plátkem citronu je vůně dětství i útěcha v sychravých dnech.Zdroj: Shutterstock
Z čerstvých šípků:
- Tvrdé šípky rozkrojte napůl. Dejte je do mixéru a rychle rozmixujte.
- Čerstvé šípky je lepší louhovat, než vařit. Do hrnce dejte hrnek vody a jakmile bude pod bodem varu, vypněte sporák a přidejte do něj jednu lžíci rozmačkaných šípků.
- Zakryjte pokličkou a nechte minimálně 20 minut louhovat. Pro lepší chuť a účinky můžete čaj nechat louhovat i přes noc.
- Poté čaj přeceďte přes kávový filtr nebo sítko, abyste odstranili drobné chloupky, které se v šípcích nacházejí.
Čaj ze sušených šípků:
Na tento čaj budete potřebovat na sušené šípky.
- Dejte je do sušičky a sušte na 50 stupňů po dobu 48 hodin. Nebo je položte na pečící papír a nechte asi týden schnout.
- Poté je vložte do mixéru a rozmixujte. Tak to je můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě až jeden rok.
- Dále postupujte stejně jako u čaje z čerstvých šípků, akorát na hrnek vody použijte jen jednu čajovou lžičku sušených šípků.
Šípkový likér
Nezapomeňte vyrobit i nějakou tu láhev navíc jako dárek pro rodinu. Je to výborný likér a určitě jim udělá radost.

Podzim chutná sladce a hřejivě – domácí šípkový likér zahřeje u srdce i ve společnosti.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- Čerstvé šípky: tolik, aby naplnily půlku litrové lahve
- Kůra z 1 citronu
- 3 hřebíčky
- 1/2 tyčinky skořice
- Láhev brandy, ginu nebo vodky
- 150 g hnědého cukru
Postup:
- Všechny ingredience dejte do čisté sklenice a nechte alespoň měsíc od stát, pravidelně protřepejte.
- Poté seďte přes mušelínový sáček a slijte do láhve.
Galerie:
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bbcgoodfood.com www.rivercottage.com www.simplybeyondherbs.com www.craftinvaders.co.uk