Vaření

Bez perníčků nejsou Vánoce. Tři variace, které nesmí chybět na svátečním stole

Upečte si s námi klasické perníčky, stromek nebo výborné řezy.

food styling vytvořený z perníků, moučkového cukru a autíčka se stromečkem

Perníkové řezy

Překvapte své hosty

perníkové řezy

Suroviny

  • polohrubá mouka, 300 g
  • prášek do perníku, 1 balíček
  • pískový cukr, 220 g
  • kakao holandského typu, 3 lžíce
  • olej, 8 lžic
  • citronová šťáva
  • mléko, asi 1 l
  • vejce, 2 ks
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy/plechu
  • čokoládová poleva, 1 balíček (hotový produkt)
  • jahodová nebo rybízová zavařenina na potření
  • marcipánové tvary na ozdobení

Prosátou mouchu smíchejte s práškem do perníku, přidejte cukr a kakao.
Poté přilijte mléko a olej, přidejte vejce a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a nalijte do předem vymazané a vysypané formy.
Moučník vložte do předem vyhřáté trouby (asi na 180 °C) a pečte přibližně 35 minut – po vpíchnutí špejle se těsto nesmí lepit na dřívko.
Po vychladnutí perník několikrát prokrojte a jednotlivé části slepte zavařeninou. Nakonec moučník přelijte čokoládovou polevou předem rozehřátou v horké vodní lázni (viz návod na výrobku).

Do těsta můžete přidat nadrobno nasekané kandované ovoce a rozinky (asi 4 lžíce). Pokud budou moučník konzumovat pouze dospělí, můžete rozinky předem namočit v rumu.

Polevu ještě můžete ozdobit marcipánovými hvězdičkami.

Stromek s čokoládou

Originální a chutná dekorace

perníkový stromek s čokoládou

Suroviny

  • polohrubá mouka, 150 g
  • kypřicí prášek do pečiva, 1 lžička
  • tuk, 120 g
  • pískový cukr, 100 g
  • vejce, 3 ks
  • nastrouhaná hořká čokoláda, 100 g
  • tuk a mouka na plech
  • bílá cukrová poleva (hotový výrobek) nebo bílková poleva

Mouku prosejte s práškem do pečiva.
Žloutky oddělte od bílků, změklý tuk utřete s polovinou cukru, postupně přidejte žloutky a čokoládu, našlehejte.
Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh.
Do žloutkové hmoty vmíchejte po částech mouku s částí sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracejte.
Těsto rozetřete na plech (vrstva by měla být tenká), dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a upečte.
Z vychladlého těsta vykrájejte formičkami (nebo podle šablon) hvězdy a kometu a ozdobte je cukrovou polevou. Po zaschnutí polevy vpíchněte do středu největší hvězdy špejli a postupně na ni napichujte menší a menší hvězdičky. Vrchol bude zdobit malá kometa napíchnutá svisle.

Vánoční perníčky

Klasika jako od babičky

vánoční perníčky

Suroviny

  • hladká mouka, 600 g
  • moučkový cukr, 300 g
  • med, 200 g
  • máslo nebo tuk, 150 g
  • vejce, 3 ks
  • jedlá soda, malá lžička
  • mletá skořice, 3 lžičky
  • tlučený hřebíček, 1 čajové lžičky
  • citronová kůra
  • kakao, 2 lžíce
  • mouka na vál a vejce na potření

Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kořením, jedlou sodou a nastrouhanou citronovou kůrou.
Postupně přidávejte tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše promíchejte.
Vzniklé těsto vyklopte na vál a pečlivě propracujte – musí být vláčné. Poté těsto zabalte do mikrotenové folie a uložte odpočinout do chladna (nejlépe na 24 hodin).
Další den těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj různé tvary.
Ty přeložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do předem vyhřáté trouby. Upečte.


Text: redakce
Foto: Thinkstock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů