Vaření

OVOCNÉ POKUŠENÍ: Chlebíček s hruškami

Do podzimu zahrada nabízí přehršel nejrůznějších plodů – hrušky, blumy, švestky, jablka a brambory… Využijte období sklizně a přichystejte si s námi efektní, a přitom snadný ovocný dezert s hruškami.

RECEPT NA CHLEBÍČEK S HRUŠKAMI

  • Příprava: 50 minut, pro 8 -10 osob, náročnost: snadné

 

  • polohrubá mouka, 1 a 2/3 hrnku
  • třtinový cukr, 3 hrnku
  • smetana (nebo bílý jogurt řeckého typu), 1 kelímek
  • olej, 3 hrnku
  • prášek do pečiva, 1 ks
  • sůl, špetka
  • neslazený kakaový prášek, 1/2 hrnku
  • vejce, 3 ks
  • nastrouhaná citronová kůra, z 1 citronu
  • buclaté hrušky, asi 6–8 ks, perfektně umytých a osušených plodů – počet závisí na velikosti formy a plodů
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr a čerstvé lístky máty na ozdobení
Jak na to:

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kakaem a cukrem. Přimíchejte smetanu (nebo jogurt), olej, citronovou kůru a celá vejce.

Do vymazané formy s vysokým okrajem (např. dortové formy) nalijte těsto a rozetřete je. Hrušky zapíchněte do těsta tak, aby byly rozložené rovnoměrně a těsto dosahovalo nad polovinu výše plodů.

Formu opatrně dejte do trouby předehřáté na 180 °C (elektrická) nebo 200 °C (horkovzdušná) a pečte asi 45 minut. Při zkoušce špejlí by se těsto nemělo lepit.

Upečený koláč nechte zchladnout a poté ho pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte čerstvými lístky máty. Nakrájejte na porce – v každém kousku by měla být alespoň půlka hrušky.

 

Dobré RADY
  • Na moučník použijte buclaté hrušky, které mají těžší těžiště a budou v těstu lépe stát. Také je můžete v nejširší části maličko seříznout, budou stabilnější.
  • Hrušky můžete i oloupat, rozpůlit a zbavit jadřinců.
  • Po vychladnutí přelijte moučník čokoládovou polevou a do ní – ještě než ztuhne – nasypte nasekané vlašské ořechy nebo plátky mandlí. Podávejte s ušlehanou šlehačkou.