Věděli jste, že ledvinovník, na kterém rostou kešu ořechy vyprodukuje až 50 kilo oříšků, ale první kvalitní kešu lze sklidit až po 8 letech? Strom sice plodí, ale jádra nejsou chutná, a tak je třeba počkat. Díky svému složení je vhodné tyto ořechy zařadit do každodenního jídelníčku. Jak to udělat, co nejchutněji?
Kešu mají velice široké využití. Vyzkoušejte například kešu máslo či rostlinné mléko, kterým můžete nahradit mléko kravské. Anebo si připravíte nějaký z lahodných dezertů? Kešu obsahují vápník, hořčík a draslík a také vitamin E a K. Jejich krémovou chuť lze využít ve slaných i sladkých receptech.
Kešu majonéza
Pokud majonézu nemůžete, tak si vyrobte tu z kešu, která jí dokáže skvěle nahradit.
Ingredience
- 200 g kešu natural
- 150 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky sušeného česneku
- Sůl dle chuti
Postup
- Ořechy namočte alespoň na hodinu do vody. Poté vodu slijte a dejte do mixéru. Zalijte vývarem, citrónovou šťávou a přidejte i sušený česnek.
- Rozmixujte dohladka a podle chuti ještě dosolte.
- Majonézu lze dochutit i čerstvými bylinkami třeba koriandrem nebo hořčicí.
Kešu mléko
Rostlinné mléko vyrobené z kešu ořechů je ze všech rostlinných mlék asi nejvíce podobné tomu kravskému. Ideální pro ty, co nesmí laktózu anebo jim kravské mléko nedělá dobře.
Ingredience
- 1 litr vody
- 250 g nesolených a nepražených kešu ořechů
Postup
- Ořechy dejte přes noc namočit. Vodu slijte a ořechy dejte do mixéru.
- Zalijte litrem vody a rozmixujte.
- Pokud je třeba, přeceďte mléko přes síto. Zbavíte se tak případných kousků oříšků (u silnějšího mixéru cezení není nutné).
- Kešu mléko skladujte v lednici po dobu max. 5 dní. Podle chuti můžete mléko dosladit cukrem, datlemi nebo jiným sladidlem. Také lze přidat vanilku, skořici nebo jiné koření.
Jak mléko využít? Do kaší, na pečení, vaření, do koktejlů i smoothies, různých dezertů, náplní a polev a samozřejmě i k samotnému pití.
Kešu máslo
Toto máslo je vysoce návykové. Je opravdu velmi dobré! Dávám ho do různých dezertů, krémů anebo si vezmu lžičku a mlsám.
Ingredience
- 250 g kešu ořechů
- 7 lžic kokosového oleje
Postup
- Kešu dejte do silného mixéru a mixujte. Pro usnadnění mixování přidejte kokosový olej, ale jde to samozřejmě i bez něj.
- Záleží, jestli ho chcete tekutější nebo hustší. Samotné máslo může mít hladkou konzistenci anebo ho rozmixujete méně a necháte v něm kousky oříšků.
Co s ním? Přidejte ho do smoothie, kaší, jogurtu. Skvělý dezert je například banán s kešu máslem, případně s ním naplňte datle, to je také vynikající.
Kešu dezert do skleničky
Ingredience na 2 porce
- 70 g sušenek
- 50 g ořechového másla
- 60 g kešu ořechů (namořených přes noc)
- 70 ml kokosového mléka
- 2 lžíce čekankového sirupu
- Vanilková semínka
- 200 g mraženého lesního ovoce
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
Postup
- Sušenky dejte do pytlíku a rozválejte válečkem. Rozdělte je na dno do 2 skleniček.
- Namočené kešu ořechy slijte a poté rozmixujte společně s kokosovým mlékem, lžící čekankového sirupu a semínky vanilky. Nalijte do skleniček.
- Mražené ovoce dejte do rendlíku a nechte povolit. Do vroucího ovoce přidejte lžíci čekankového sirupu a poté kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě (ten směs zahustí).
- Dezert zalijte ještě teplým ovocem. Dejte ztuhnout do lednice.
Pudink s karamelovou polevou
Nadýchaný pudink s karamelovou polevou, tomu jde jen těžko odolat. Navíc neobsahuje žádný lepek ani vejce a je vhodný i pro vegany.
Ingredience
- 150 g kešu ořechů
- 2 zralé banány
- 2 lžíce mléka (volitelné)
- ½ lžička vanilkového extraktu
Na polevu:
- 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- Špetka mořské soli
- Trochu vody dle potřeby
- Ořechy na posypání
Postup
- Kešu ořechy namočte na 24 hodin do vody. Poté je sceďte, opláchněte a dejte rozmixovat s banány, mlékem a vanilkovým extraktem. Vznikne vám hladký pudink.
- V kastrůlku smíchejte vše potřebné na polevu a během stálého míchání nechte minutu přejít varem. Kdyby byla omáčka moc hustá, přidejte trochu vody.
- Pudink nalijte do misek a přelijte karamelovou omáčkou a posypte ořechy.
Veganský sýr
Tento recept je sice veganský, ale je určený pro všechny, kdo mají rádi kešu oříšky. Ty jsou totiž hlavní surovinou receptu. Společně s krekry se skvěle hodí i jako občerstvení na party a jiné akce.
Ingredience
- 3 hrnky kešu ořechů
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1/3 hrnku lahůdkového droždí
- ¼ hrnku citrónové šťávy
- Kůra z ½ citronu
- Sůl a pepř
- Na obalení: směs drvených oříšků, semínek a sušeného ovoce
Postup
- Jako první si dejte namočit kešu ořechy. Minimálně na 2 hodiny, ideálně však přes noc. Díky namočení se pak lépe rozmixují.
- Všechny suroviny rozmixujte dohladka. Dejte do potravinové folie a zabalte do tvaru koule. Nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
- Po vyndání z lednice sýr obalte ve směsi drcených semínek, oříšků nebo sušeného ovoce.
- Podávejte s krekry, čerstvou zeleninou nebo s pečivem.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.veganfoodporn.cz, www.jimezdrave.cz, www.nutsman.cz, www.restarthubnuti.cz, www.zdravefitrecepty.cz, www.proveg.com, www.ochutnejorech.cz