Vaření

Na tenhle domácí jogurt si vytvoříte závislost. Stačí 2 ingredience a žádný kelímek navíc

Vyrobit si domácí jogurt není nic složitého. Jsou hned dva způsoby, takže si můžete vybrat, který vám bude více vyhovovat nebo je střídat dle potřeby.

Domácí jogurt ve skleničkách s granolou a oříšky
Zdroj: Shutterstock

Když už budete mít jogurt hotový, můžete ho různě dochutit. Já třeba ráda přidávám kakao, ovoce nebo arašídové máslo a kousky čokolády. Když si přečtete složení ochucených jogurtů z obchodu, není to jen jogurt a ovoce nebo třeba kakao, ale často je tam přidaných i mnoho dalších ingrediencí, které byste si sami do jídla nedali. Domácí je zkrátka domácí, a nejen na složení, ale i na chuti a kvalitě je to znát.

Výhody domácího jogurtu

  • Přehled o složení
  • Pozitivní vliv na naše zažívání
  • Minimalizuje to spotřebu plastových kelímků
  • Je vyrobený z přírodních ingrediencí, bez sladidel, konzervantů a chemických látek

Jaké mléko je na výrobu jogurtu vhodné?

Jogurt s plnotučným mlékem bude krémovější a bohatší. Pro nízkotučný jogurt pak použijte mléko polotučné. Kvalitní čerstvé mléko je vždy lepší volba, třeba nějaké od farmáře. Pokud beru z obchodu, hledám alespoň nápis čerstvé nebo farmářské.

Možná to zní divně, ale na výrobu domácího jogurtu můžete použít nejen jogurtovou kulturu, ale i samotný jogurt. Stačí malé množství a tím mléko zaočkujete.

Odebírání hustého domácího jogurtu lžící do misky
Pomalé domácí zrání vytváří sametovou konzistenci, která láká ochutnat ještě teplý jogurt rovnou z hrnce. | Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 2-3 lžíce živého bílého jogurtu

Jogurt musí být bílý, neochucený a neslazený, aby se jogurt vydařil a neskončil neúspěchem. Já vždy hledám nápis jogurt s živou kulturou, s tím jsem vždy dosáhla skvělého výsledku.

Postup

  • Hygiena je základ. Při výrobě jogurtu je třeba mít sklenice a vše, čím budete na mléko i jogurt sahat vyčištěné. Přeci jen bude zrát a stejně jako třeba u kombuchy se dovnitř nesmí dostat nějaké nečistoty.
  • Mléko zahřejte na přibližně 80 stupňů. Nesmí se ale vařit! Zahřátím se bílkoviny v mléce změní a jsou pak schopné vytvořit pevnější sraženinu. Jogurt je pak hustý, jak má být. Jednou jsem tento krok neudělala a výsledek byl tekutý jogurt, který se tak zvláštně táhl, raději už tedy vždy zahřívám.
  • Poté ho zchlaďte na 40 stupňů. Ideální je vložit mísu s jogurtem do hrnce nebo jiné nádoby se studenou vodou. Mléko je ideální v rozmezí 40-45 stupňů, větší teplotu by bakterie mléčného kvašení nepřežily. Stejně tak by mléko nemělo ani moc vystydnout.
  • Když je mléko dostatečně zchlazené, přidejte 2 lžíce bílého jogurtu. Dobře promíchejte nebo rozmixujte. Tuto směs nalijte do zbylého mléka, které by stále mělo mít 40 stupňů a důkladně promíchejte. Přelijte do nádobek.
Kontrola teploty mléka digitálním teploměrem během přípravy jogurtu
Správná teplota mléka je základní krok k tomu, aby domácí jogurt dosáhl dokonalé chuti i konzistence. | Zdroj: Shutterstock

V tuto chvíli jsou na výběr dvě možnosti:

  1. Sklenice zabalte do peřin nebo umístěte k radiátoru

Chce to nějaké teplé místo a nechte 5-8 hodin odpočívat. Čím déle ho necháte, tím bude jogurt hustší a taky kyselejší. Sami si tedy můžete postupně zjistit, kdy jste s chutí spokojeni. Skvělou volbou je také termobox s vloženou lahví teplé vody, který udrží jogurt v teple nebo trouba vyhřátá na 40 stupňů. Klíčem k úspěchu je udržení stálé teploty po celou dobu zrání.

  1. Použijte jogurtovač

Mléko po přidání jogurtu nalijte do jogurtovače nebo přelijte do skleniček k tomu určených (v některých se dělá přímo, v některých ve skleničkách). Teplotu nastavte na 40 stupňů a nechte zrát 6-12 hodin.

Nalévání mléčné směsi do skleniček v jogurtovači
Skleněné dózy v jogurtovači vytvářejí prostor pro jemný proces fermentace, díky kterému získáte čerstvý a zdravý jogurt na každý den. | Zdroj: Shutterstock

Takový jogurtovač se dá dnes pořídit do tisícikoruny a díky stabilní teplotě je lepší volbou. Já mám ten svůj už asi 8 let a je to vážně skvělý pomocník.

Hotový jogurt nechte úplně vychladnout a pak ho dejte do lednice, kde ještě ztuhne.

TIP: Jogurt byste nejdříve měli nechat 12 hodin v lednici, bude tak mít čas ještě zhoustnout.

Trvanlivost

Domácí jogurt by měl v lednici vydržet 1-2 týdny. Určitě není vhodné ho zamrazovat pro delší trvanlivost, protože by po rozmrazení změnil strukturu.

Jde jogurt ještě zahustit?

Ano, můžete si vyrobit něco na způsob řeckého jogurtu. Jogurt stačí dát do sítka vyloženého několika vrstvami gázoviny nebo papírových utěrek. Sítko dejte na misku a nechte v lednici uležet 24-48 hodin. V sítu vám zůstane hustší jogurt.

Další možnost je přidat 4 lžičky sušeného mléka. Ve správně vyrobeném jogurtu by měla stát lžíce.

Věřím, že se vám jogurt povede a bude chutnat celé rodině. Předem ale píšu, že je vysoce návykový. Jak si na ten domácí zvyknete, je už skoro nemožné se vrátit k těm z obchodu.

Čím jogurt ochutit?

Nemáte rádi samotný bílý jogurt? Lze ho ochutit mnoha způsoby:

  • Marmelády, čerstvé/sušené/lyofilizované ovoce
  • Ořechy, semínka
  • Hořké kakao
  • Vanilkový extrakt, skořice
  • Granola
  • Omáčka z ovoce-stačí povařit ovoce s troškou cukru

Jogurt je třeba dochutit vždy až po fermentaci.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.jakvkuchyni.cz www.vlasta.cz www.kupi.cz