Kurkumové latte, dýňové latte nebo jablečný cider? Zahřejte se podzimními nápoji, které voní skořicí, jablky a dýní! GALERIE (7) Zdroj: Shutterstock

Kurkumové latte, dýňové latte nebo jablečný cider? Zahřejte se podzimními nápoji, které voní skořicí, jablky a dýní!

Veronika Poláčková | 13. 10. 2025

Venku se ochlazuje a tak se bude hodit něco na zahřátí. Není nad to přijít domů z té zimy a dát si nějaký horký nápoj, které, vás zahřeje.Léto mám ráda, ale přiznám se, že jsem se už těšila, jak si dám nějaký čaj nebo třeba horké jablíčko, zabalím se do deky a pustím si nějaký zajímavý seriál. Podzim je zkrátka moje krevní skupina a užívám si každý den. Vyzkoušejte třeba známé dýňové latte, je tak dobré!

Kurkumové Latte

Kurkuma je neuvěřitelně zdravá, má tolik benefitů a tak vás tenhle nápoj nejen zahřeje, ale i podpoří imunitu a pomáhá proti nachlazení.

Připravit ho můžete v klasické verzi nebo veganské (rostlinné mléko použijte i pokud nesmíte laktózu nebo vám jen zkrátka nedělá dobře.

Kurkumové latte v keramickém hrnku s medem, skořicí a badyánem.

Kurkumové latte chutná jemně kořenitě a krémově, prohřeje tělo i duši a voní po skořici a medu.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 350 ml kravského nebo mandlového mléka
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy (já osobně dávám o něco více, ale ne každému může silnější chuť kurkumy vyhovovat)
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • Mletý černý pepř

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do hrnce a na mírnou teplotu zahřívejte.
  2. Horkou směs prošlehejte metličkou, aby vznikla pěna a nalijte do hrnků.

Proč přidat černý pepř?
Zvyšuje účinky kurkumy, takže je dobré ho vždy když ji používáte přidat. Látka piperin zvyšuje účinnost kurkuminu až o 2000%, takže výrazně podpoří její účinky.

Dýňové Latte

Tenhle nápoj tu nesmí chybět, je tak výborný. Není nutné chodit do kavárny, dá se snadno připravit i doma. Jestli jste ho ještě nevyzkoušeli, určitě vyzkoušejte, je vynikající!

Dýňové latte v hrnku ozdobené skořicí, s krémovou pěnou a podzimní atmosférou.

Dýňové latte chutná jemně nasládle, s tóny vanilky, skořice a dýně – jako tekutá verze podzimu v hrnku.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 espressa
  • 250 ml mléka
  • 1-2 lžíce dýňového pyré
  • 1-2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička koření na dýňový koláč
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • Šlehačka na ozdobu

Postup:

  1. Mléko nalijte do něho hrnce a zahřejte. Nepřivádějte k varu.
  2. Do velkého hrnku nalijte espresso, přijdete dýňové pyré, javorový sirup, dýňové koření, vanilku a promíchejte.
  3. Pomocí napěňovače nebo metličky mléko vyšlehejte a nalijte do hrnku.
  4. Ozdobte šlehačkou a posypte špetkou dýňového koření.

Chcete verzi bez cukru?
Místo javorového sirupu přijdete erythritol, má totiž 0 kalorií. Dávkování se ale může lišit, raději ho tedy přidejte méně a ochutnejte.

Jak si doma udělat dýňové pyré?

Dýňové pyré v zavařovací sklenici ozdobené jutovým provázkem.

Dýňové pyré chutná jemně nasládle a tvoří základ mnoha podzimních specialit, od latté po koláče.Zdroj: Shutterstock

Stačí vzít dýní (já nejčastěji používám Hokaido) a rozpůlit ji. Vydlabete semínka a dejte jí péct do trouby na cca hodinu. Až bude měkká vydlabejte střed a rozmixujte. Zbytek pyré můžete uchovat v lednici nebo zamrazit na později.

Šípkový čaj

Lahodný šípkový čaj si doma připravíte velice snadno. Navíc je zdarma pokud máte šípky na zahradě nebo si je někde natrháte.

Šípkový čaj v skleničce obklopený čerstvými šípky.

Šípkový čaj má příjemně nakyslou chuť s dotekem podzimu a přirozenou dávku vitamínu C.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 8-10 omytých šipků
  • 400 ml vroucí vody

Postup:

  1. Šípky vložte do konce na čaj a zalijte vroucí vodou. Louhujte 10 minut.
  2. Poté šípky rozmačkejte vidličkou o kraj konvice, abyste získali více chuti.
  3. Před pitím čaj nezapomeňte scedit.
  4. Pro sladší čaj přidejte trošku medu.

Horký cider

Tenhle nápoj plný koření a chuti vás zaručeně zahřeje.

Dvě sklenice jablečného cideru s tyčinkou skořice a čerstvými jablky kolem.

Horký cider chutná svěže a kořenitě, s jemnou kyselostí a vůní podzimního sadu.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1,5 litrů suchého cideru
  • 7 lžic Calvadosu
  • 400 ml jablečné šťávy
  • 75 g tmavě hnědého cukru
  • Kůra z 1 pomeranče
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 tyčinky skořice
  • 1 lžíce nového koření

Postup:

  1. Vše dejte do hrnce a přiveďte k varu.
  2. Poté ztlumte teplotu a zahřívejte 20-30 minut, pak je nápoj hotový.

Horké jablíčko

Je tak výborné. Dávali jsme si ho vždy na svahu, když jsme byli na lyžích. Doma si ho připravíte během pár minut. Tenhle nápoj je tak lahodný.

Sklenička s jablečným nápojem, plátky jablek a skořicí na dřevěném stole.

Horké jablíčko spojuje chuť pečených jablek, zázvoru a skořice do sladce hřejivého nápoje.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1,5 litrů jablečného džusu nebo moštu
  • Kůra z 1 pomeranče
  • 3-4 tyčinky skořice
  • 4 celé hřebíčky
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

Postup:

Vše 5 minut povařte, sceďte a můžete si vychutnat tento vynikající nápoj.

Galerie:

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bbcgoodfood.com www.ambitiouskitchen.com www.cinnamonandkalr.co.uk www.bbcgoodfood.com www.wcrf.org


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?