Vaření

Dýňové rizoto

Rizoto s dýní Hokaidó „by Piere Lamart“.

hokaidó dýňové rizoto

Obtížnost – nízká
Porce – 4
Čas – 30 minut

Suroviny

  • Rýže (kulatozrnná)   400g (Arborio nebo Carnaroli)
  • Šalotka     50g
  • Olivový olej    50ml
  • Bílé víno    100ml
  • Sůl,pepř    dle chuti
  • Vývar (zeleninový nebo drůbeží) 750ml
  • Dýně Hokaidó    300g
  • Tymián     100g
  • Máslo     70g
  • Parmezán    30g

Postup

Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme lžící semínka. Nakrájíme na centimetrové kostičky (i se slupkou) a vložíme do kastrolu. Zalijeme vývarem, osolíme a přidáme pár snítků tymiánu. Vaříme pod pokličkou asi 10-15minut do měkka.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a 1 lžíci másla, přidáme jemně nasekanou šalotku a lehce restujeme do „sklovata“, musí pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme bílé víno a za stálého míchání ho necháme odpařit.

Když se veškeré víno vsákne do rýže, přidáme naběračku horkého vývaru a za stálého míchání necháme vývar opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“.

Hotové rizoto odstavíme ze sporáku, přidáme uvařenou dýni a podle potřeby i vývar z dýně když je rizoto husté, a potřebujeme ho ještě tzv. povolit. Poté vmícháme nastrouhaný parmezán a zbylé studené máslo, a necháme tak dvě minuty pod pokličkou dojít. Rizoto má nádherně oranžovou barvu.

Tipy

Při podávání můžeme ještě posypat strouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou.

Místo vývaru můžeme samozřejmě použít vodu, ale není to ono.

Dýni můžeme samozřejmě použít i jiný druh, ale ne každá je použitelná i se slupkou.

Dýni do rizota můžeme i upéci nakrájenou na kostky v troubě, pokapanou olivovým olejem.

Může se hodit

LT1106 za ROCK | LT1142 PÁNEV S POKLICÍpánev s poklicí z hliníku

LT1083 za ROCK | LT1143 RENDLÍK S POKLICÍrendlík s poklicí s hliníku

WOOD | LT2076 UNIVERZÁLNÍ NŮŽ

univerzální nůž

DINE | LT9001 SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ KULATÝCH

porcelánová sada jídelních kulatých talířů v bílé barvě


Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.

Dušan Stádník

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.

Komentovat

Nepřehlédněte