Dvě suroviny a wow efekt. S touhle křupavou polevou obstojíte i před profíky! Zdroj: Shutterstock

Dvě suroviny a wow efekt. S touhle křupavou polevou obstojíte i před profíky!

Veronika Poláčková | 23. 07. 2025

Znáte MAGIC SHELL? Jedná se o křupavou polevu, kterou nalijete na zmrzlinu. Oproti samotné čokoládě vytvoří velice tenkou vrstvu, rychleji ztuhne a krásně křupe. Používá se i jako poleva na nanuky nebo do ní můžete namočit třeba ovoce.

Magic shell neboli kouzelná křupavá skořápka

Proč vlastně ten název Magic shell? Po nalití na zmrzlinu jako mávnutím kouzelného proutku okamžitě zmrzne a vytvoří takovou křupavou skořápku. A když už budete mít recept na tuhle dobrotu, nesmí chybět i recept na zmrzlinu…poctivou, domácí – žádný palmový tuk, voda a odstředěné mléko. Já už mám v mrazáku hned několik krabiček a je vynikající.

Domácí nanuky obalené v křupavé čokoládové polevě, posypané ořechy a cukrovými ozdobami.

Nanuky s domácí křupavou polevou Magic Shell a originálními posypy.Zdroj: Shutterstock

Poleva

Budete potřebovat:

  • 190 gramů mléčné čokolády
  • 3 lžíce kokosového oleje (měřené v tuhém stavu)

Postup:

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni společně s kokosovým olejem. Dobře promíchejte.
  2. Další možnost je použít mikrovlnnou troubu. Obě ingredience dejte do misky a zahřívejte ve 20-30 sekundových intervalech. Pak zastavte, promíchejte a je-li třeba pokračujte v ohřívání.
  3. Směs nechte několik minut vychladnout a poté nalijte na zmrzlinu nebo do ní ponořte nanuky. Skvělá je i do různých zmrzlinových koktejlů.

Skladování:

Nespotřebovanou polevu můžete skladovat 2-3 týdny při pokojové teplotě. Pokud ztuhne (záleží na teplotě v místnosti) je třeba ji krátce zahřát v mikrovlnné troubě nebo sklenici s ní ponořit do horké vody. Promíchejte a můžete ji opět použít.

Miska domácí vanilkové zmrzliny se lžičkou, vanilkové lusky v pozadí.

Domácí vanilková zmrzlina – základ, na který můžete přidat křupavou čokoládovou polevu Magic Shell.Zdroj: Shutterstock

Vanilková zmrzlina

Když už jsem psala recept na křupavou polevu na zmrzlinu, nesmí tu chybět recept na to, jak si ji doma vyrobit. Myslím takovou tu poctivou domácí zmrzlinu, kde je smetana ke šlehání a ne nějaký tuk a vody namísto ní. Chuťově je to nepopsatelný rozdíl a to za tu chvilku práce rozhodně stojí.

Budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 2/3 hrnku cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli

Postup:

  1. V hrnci smíchejte smetanu ke šlehání, plnotučné mléko, cukru, vanilku a sůl a zahřívjte na nízké teplotě. Míchejte a zahřívejte po dobu 5 minut nebo dokud se nerozpustí cukr.
  2. Hotovou směs nechte zcela vychladnout, nalijte do dózy. Nyní je třeba pokračovat podle toho, jestli doma máte zmrzlinovač nebo ne:
    • Zmrzlinovač: Směs nechte minimálně 2 hodiny chladit v lednici nebo klidně i přes noc. Poté postupujte podle návodu daného zmrzlinovače.
    • Bez zmrzlinovače: Po vychladnutí nalijte směs do dózy a dejte zmrznout. Po zhruba 8 hodinách zmrzlinu vyndejte a nechte trochu povolit. Až to půjde vyšlehejte pomocí elektrického šlehače nebo kuchyňského robota. Zmrzlina se však nesmí úplně rozpustit.
  3. Hotovou zmrzlinu vraťte do mrazáku a nechte ještě pár hodin zmrznout.

Podle chuti si pak s tímto základním receptem můžete hrát. Přidat kakao, ovoce nebo různě ochutit (já mám ráda třeba kardamon).

Další možnost jsou různé toppingy, které na hotovou zmrzlinu můžete nasypat. Třeba rozlámané cookies, ovocná poleva (rozvařené lesní ovoce a pod.). Skvělý nápad je i vmíchat do základu arašídové máslo nebo sušenky oreo.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: https://www.livewellbakeoften.com/homemade-magic-shell/; https://www.loveandlemons.com/homemade-ice-cream-recipe/

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?