Zázvorové šoty si uděláte doma snadno a levněji. Je to skvělá věc na posílení imunity, ale kupované nevyjdou zrovna levně. Doma si je vyrobíte a to za pár korun. A nejen zázvorové, ale i řepové, kurkumové a další verze plné vitamínů, které běžně v obchodě ani neseženete.
Potřebujete posílit imunitu? Máme tu podzim a s ním i chladné deštivé počasí. Každý den vypijte jeden šot a nemoc se vám vyhne obloukem.
Výhody domácích šotů
- Nižší cena
- Menší spotřeba obalů
- Sami si vyberete kvalitu surovin, ovoce apod.
- Můžete si přizpůsobit chuť
Zázvorové šoty
Klasika, která tu nesmí chybět – zázvorové šoty. Během 5 minut máte hotovo.

Jeden malý panák denně a nachlazení nemá šanci – šot z čerstvého zázvoru, citronu a kurkumy dodá tělu sílu.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 60 g čerstvého zázvoru
- 400 ml jablečné nebo pomerančové šťávy
- Šťáva z 1/2 citronu
Postup
- Zázvor nakrájejte na kousky a rozmixujte společně s citronovou šťávou a jablečnou či pomerančovou šťávou.
- Šťávu pak vymačkejte přes síto nebo přes látkový sáček.
- 1 šot = 50 ml
- Doma to dávám do malých zavařovacích lahviček, které mají 50 ml, což je ideální velikost.
Další verze s kokosovou vodou:
- 1/4 hrnku nakrájeného zázvoru
- 1/3 hrnku šťávy z citronu
- 1/4 hrnku kokosové vody
- Špetka nebo dvě kajenského pepře
Postup je stejný jako u výše uvedeného receptu.
Na co jsou dobré?
- Pomáhají s posílením imunity, mají protizánětlivé vlastnosti a také antioxidační. Zklidňují nevolnost i trávicí potíže.
- Pomáhají v boji proti chřipce a nachlazení.
Řepové šoty
Skvělý začátek nového dne – řepné šoty. Řepa je plná antioxidantů, vlákniny a živin, které podpoří zdraví srdce. Dokonce pomáhá se snížením tlaku a je také skvělým zdrojem draslíku, takže vám může pomoci i s únavou a vyčerpáním.

Šot z červené řepy, zázvoru a citronu čistí krev, podporuje regeneraci a dodává přirozenou energii.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 2 středně velké řepy
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 2 kousky zázvoru o velikosti palce, oloupaný
Postup
- Řepu, citron a pomeranč oloupejte a nakrájejte. Stejně tak i zázvor.
- Rozmixujte a dejte do odšťavňovače. Pokud nemáte, tak to rozmixujte a přeceďte přes síto nebo látkový sáček.
- Dle potřeby můžete přidat trochu pomerančové šťávy nebo vody, aby to mixéru šlo lépe rozmixovat.
- Rozdělte do 12 nádob. Trvanlivost je 7 dní.
Kurkumový šot
Je v nich čerstvá nebo mletá kurkuma, citrony, pepř i med- vše dobré pro vaši imunitu, mají protizánětlivé vlastnosti a jsou dobré pro váš organismus.

Kurkumový shot s pepřem a medem prohřeje tělo a pomáhá nastartovat imunitu zevnitř.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 15-20 g čerstvé kurkumy (vypadá podobně jako zázvor) nebo 2 čajové lžičky mleté kurkumy
- voda
- 1/2 lžičky mletého pepře (posiluje účinky kurkumy a to mnohonásobně)
- 4 lžičky medu
- 1/4 hrnku citronové šťávy nebo šťávy z pomeranče
- 1/2-1 lžička za studena lisovaného avokádového oleje nebo rozpuštěného oleje či ghí (přepuštěné máslo)
Postup:
- Kurkumu dobře umyjte a opláchněte.
- Zahřátím kurkumy se zvyšuje prospěšnost látek pro tělo a tak plátky kurkumy dejte s 1/2 hrnkem vody na sporák a vařte, dokud se voda neredukuje na polovinu (5-7 minut).
- Když je kurkuma vychladlá, přidejte 1/4 hrnku studené vody, pepř a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes síto. Tímto získáte tekutou kurkumu.
- Pro přípravu šotů nalijte do každé malé skleničky (na panáky):
- 1,5 lžíce mírně horké vody
- Vmíchejte 2 lžíce tekutého kurkumy.
- Promíchejte a přidejte med, 1/8 lžičky avokádového oleje či ghee nebo kokosového oleje, 1 lžíci citronové šťávy nebo šťávy pomeranče.
- Promíchejte a vypijte.
Pro verzi z mleté kurkumy dejte do každé skleničky 1/2 lžičky mleté kurkumy a pak už je to stejné jako u receptů z čerstvé kurkumy.
Trvanlivost šotů je maximálně 7 dní v lednici. Určitě není vhodné mrazení, tím by se akorát zničily prospěšné látky.
Galerie:
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bbcgoodfood.com www.veganced.com












