Domácí nealko šoty pro silnou imunitu: tři recepty, které nastartují tělo i mysl GALERIE (5) Zdroj: Shutterstock

Domácí nealko šoty pro silnou imunitu: tři recepty, které nastartují tělo i mysl

Veronika Poláčková | 10. 11. 2025

Zázvorové šoty si uděláte doma snadno a levněji. Je to skvělá věc na posílení imunity, ale kupované nevyjdou zrovna levně. Doma si je vyrobíte a to za pár korun. A nejen zázvorové, ale i řepové, kurkumové a další verze plné vitamínů, které běžně v obchodě ani neseženete.

Potřebujete posílit imunitu? Máme tu podzim a s ním i chladné deštivé počasí. Každý den vypijte jeden šot a nemoc se vám vyhne obloukem.

Výhody domácích šotů

  • Nižší cena
  • Menší spotřeba obalů
  • Sami si vyberete kvalitu surovin, ovoce apod.
  • Můžete si přizpůsobit chuť

Zázvorové šoty

Klasika, která tu nesmí chybět – zázvorové šoty. Během 5 minut máte hotovo.

Skleničky se žlutým zázvorovým shotem, plátky citronu a kurkumy na modrém stole.

Jeden malý panák denně a nachlazení nemá šanci – šot z čerstvého zázvoru, citronu a kurkumy dodá tělu sílu.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 60 g čerstvého zázvoru
  • 400 ml jablečné nebo pomerančové šťávy
  • Šťáva z 1/2 citronu

Postup

  1. Zázvor nakrájejte na kousky a rozmixujte společně s citronovou šťávou a jablečnou či pomerančovou šťávou.
  2. Šťávu pak vymačkejte přes síto nebo přes látkový sáček.
  3. 1 šot = 50 ml
  4. Doma to dávám do malých zavařovacích lahviček, které mají 50 ml, což je ideální velikost.

Další verze s kokosovou vodou:

  • 1/4 hrnku nakrájeného zázvoru
  • 1/3 hrnku šťávy z citronu
  • 1/4 hrnku kokosové vody
  • Špetka nebo dvě kajenského pepře

Postup je stejný jako u výše uvedeného receptu.

Na co jsou dobré?

  • Pomáhají s posílením imunity, mají protizánětlivé vlastnosti a také antioxidační. Zklidňují nevolnost i trávicí potíže.
  • Pomáhají v boji proti chřipce a nachlazení.

Řepové šoty

Skvělý začátek nového dne – řepné šoty. Řepa je plná antioxidantů, vlákniny a živin, které podpoří zdraví srdce. Dokonce pomáhá se snížením tlaku a je také skvělým zdrojem draslíku, takže vám může pomoci i s únavou a vyčerpáním.

Dva skleněné panáky s řepným shotem na podnose, obklopené řepou, zázvorem a citronem.

Šot z červené řepy, zázvoru a citronu čistí krev, podporuje regeneraci a dodává přirozenou energii.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké řepy
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 2 kousky zázvoru o velikosti palce, oloupaný

Postup

  1. Řepu, citron a pomeranč oloupejte a nakrájejte. Stejně tak i zázvor.
  2. Rozmixujte a dejte do odšťavňovače. Pokud nemáte, tak to rozmixujte a přeceďte přes síto nebo látkový sáček.
  3. Dle potřeby můžete přidat trochu pomerančové šťávy nebo vody, aby to mixéru šlo lépe rozmixovat.
  4. Rozdělte do 12 nádob. Trvanlivost je 7 dní.
Tip: Nejlepší doba pro pití šotů je hned po ránu na lačný žaludek.

Kurkumový šot

Je v nich čerstvá nebo mletá kurkuma, citrony, pepř i med- vše dobré pro vaši imunitu, mají protizánětlivé vlastnosti a jsou dobré pro váš organismus.

Sklenice s kurkumovým shotem a plátky čerstvé kurkumy na jutovém podkladu.

Kurkumový shot s pepřem a medem prohřeje tělo a pomáhá nastartovat imunitu zevnitř.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 15-20 g čerstvé kurkumy (vypadá podobně jako zázvor) nebo 2 čajové lžičky mleté kurkumy
  • voda
  • 1/2 lžičky mletého pepře (posiluje účinky kurkumy a to mnohonásobně)
  • 4 lžičky medu
  • 1/4 hrnku citronové šťávy nebo šťávy z pomeranče
  • 1/2-1 lžička za studena lisovaného avokádového oleje nebo rozpuštěného oleje či ghí (přepuštěné máslo)

Postup:

  1. Kurkumu dobře umyjte a opláchněte.
  2. Zahřátím kurkumy se zvyšuje prospěšnost látek pro tělo a tak plátky kurkumy dejte s 1/2 hrnkem vody na sporák a vařte, dokud se voda neredukuje na polovinu (5-7 minut).
  3. Když je kurkuma vychladlá, přidejte 1/4 hrnku studené vody, pepř a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes síto. Tímto získáte tekutou kurkumu.
  4. Pro přípravu šotů nalijte do každé malé skleničky (na panáky):
    • 1,5 lžíce mírně horké vody
    • Vmíchejte 2 lžíce tekutého kurkumy.
    • Promíchejte a přidejte med, 1/8 lžičky avokádového oleje či ghee nebo kokosového oleje, 1 lžíci citronové šťávy nebo šťávy pomeranče.
  5. Promíchejte a vypijte.
Tip: směs v sítu můžete používat do kari, polévek, smoothies apod.

Pro verzi z mleté kurkumy dejte do každé skleničky 1/2 lžičky mleté kurkumy a pak už je to stejné jako u receptů z čerstvé kurkumy.

Trvanlivost šotů je maximálně 7 dní v lednici. Určitě není vhodné mrazení, tím by se akorát zničily prospěšné látky.

Galerie:

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bbcgoodfood.com www.veganced.com

www.indianhealthyrecipes.com


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?