Vaření

Čokoládové recepty

Snad žádná ze sladkostí se netěší tak velké oblibě po celém světě, jako čokoláda. Jistě tedy uvítáte několik kulinářských tipů, v nichž právě čokoláda hraje stěžejní roli…

Banánovo-čokoládový koktejl

150 g mléčné čokolády, 150 g nízkotučného jogurtu, 2 zralé banány, 100 ml studeného mléka, 1 čajové lžičky drceného růžového pepře, špetka soli , 125 g sušených amerických brusinek, máta nebo meduňka na ozdobu podle vlastní chuti

Čokoládu nalámejte na kousky, rozehřejte ji ve vodní lázni a přimíchejte jogurt. Oloupejte banány a nakrájejte je na kousky. Smíchejte je v mixéru s mlékem, růžovým pepřem a solí. Přidejte čokoládovo-jogurtovou hmotu a znovu rozmixujte. Vmíchejte zhruba 100 g jemně nasekaných cranberries. Ihned nalijte koktejl do sklenic a na vrch rozdělte zbylé cranberries. Koktejl ozdobte mátou nebo meduňkou dle vlastní chuti.

bila_pena

Černá a bílá čokoládová pěna s brusinkovou omáčkou

Na bílou pěnu: 2 pláty bílé želatiny, 150 g bílé polevy v kouscích, 1 vejce (M), žloutek oddělený od bílku, 1 polévková lžíce cukru, 1 polévková lžíce pomerančového likéru (nebo pomerančové šťávy), 150 ml šlehačky

Na tmavou pěnu: 100 g tmavé čokolády v kouscích, 2 vejce (M), žloutek oddělený od bílku, 2 polévkové lžíce cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 150 ml šlehačky

Na brusinkovou omáčku: 250 ml brusinkové šťávy, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu, 100 g sušených amerických brusinek, mátu nebo meduňku na ozdobení

Namočte želatinu a ve vodní lázni rozpusťte polevu. Nechte ji vychladnout, dokud není poleva vlažná. Ušlehejte bílek dotuha. Žloutek a pomerančový likér vyšlehejte do pěny. Vymačkejte želatinu a rozpusťte ji v jedné polévkové lžíci horké vody. Rychle ji zamíchejte do krému. Pak vmíchejte polevu. Vmíchejte bílek a šlehačku. Tmavou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Nechte ji vychladnout, dokud není poleva vlažná. Ušlehejte bílek dotuha. Žloutek s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Pak nejprve přimíchejte čokoládu a pak vmíchejte bílkový sníh a šlehačku. Bílý a tmavý krém vrstvěte střídavě do sklenic. Nechte 1-2 hodiny vychladit v ledničce. Přiveďte k varu brusinkovou šťávu s vanilkovým cukrem. V troše studené vody rozmíchejte kukuřičný škrob, přidejte ke šťávě a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte cranberries, nechte vychladnout, občas promíchejte. Nalijte omáčku na pěnu. Ozdobte mátou nebo meduňkou.

Tip: Od září do ledna jsou v obchodech k dostání i čerstvé brusinky, které můžete použít místo sušených. Zhruba 5 minut vařte 250 g čerstvých cranberries a 250 ml brusinkové šťávy se 4 polévkovými lžícemi cukru a 1 sáčkem vanilkového cukru. V troše studené vody rozmíchejte 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu a přidejte ho do tekutiny. Přiveďte k varu.

Brusinková čokoláda

400 g tmavé čokoládové polevy, špetka mletého kardamomu, 40 g kalifornských vlašských ořechů , 200 g sušených amerických brusinek

Rozkrájejte polevu na kousky, rozpusťte ji ve vodní lázni a vmíchejte kardamom. Nasekejte vlašské ořechy. Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj rám na čtvercový koláč (o velikosti zhruba 20×20 cm). Na plech rozetřete polevu, kromě 1-2 polévkových lžic. Navrch rozložte nasekané vlašské ořechy a cranberries. Přidejte zbylou polevu. Nechte čokoládu ztuhnout. Čokoládu nalámejte nebo nakrájejte na kousky.cokol

Koláč s vanilkovým pudinkem a čokoládou

Na směs na koláč: 250 g měkkého másla, 250 g cukru, 6 středních vajec, 350 g mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kakaového prášku, 1 polévková lžíce mléka

250 g sušených brusinek

Na vanilkový krém: 1 balení pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 500 ml mléka, 100 g cukru, 250 g měkkého másla

Dále: 150 g hořké čokolády krájené, kakaový prášek, 50 g sušených amerických brusinek

Utřete máslo do pěny. Postupně vmíchejte cukr a vejce. Přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva a rychle ji vmíchejte do hmoty. Odejměte polovinu těsta. Do zbytku těsta přidejte kakaový prášek a mléko. Plech vyložte pečícím papírem a dejte na něj čtvercovou formu na koláč (velkou zhruba 28×28 cm).  Rozetřete na něm světlé těsto. Pak po malých hromádkách přidávejte tmavé těsto a zlehka ho zavlňte do těsta. Rozložte na něm brusinky a jemně je vtlačte do těsta. Povrch zakryjte archem pergamenového papíru. Pečte zhruba 45 minut v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Nechte koláč vychladnout. Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí rozmíchejte v 200 ml mléka. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu.  Přilijte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vychladnout a občas pudink zamíchejte. Utřete máslo do krémové konzistence a po lžících přidávejte vanilkový pudink. Krém rozetřete na koláč a posypte ho nakrájenou čokoládou. Posypte kakaem a rozložte na něj brusinky. Na 1-2 hodiny dejte koláč do lednice.

cran_kolac

Připravila: –ih- a AMI Communications, foto: AMIC a archiv ; vydáno v RPN č. 1-2/2012