Srpen má zvláštní kouzlo. Dny jsou ještě dlouhé, slunce má sílu, ale vzduch už voní blížícím se podzimem. Zahrady, sady i trhy jsou teď plné ovoce a zeleniny, tak proč si z téhle nadílky neudělat zásoby na zimu?
Ze švestek udělejte povidla nebo kompot
Zavařování v srpnu bez švestek není ono. Švestky patří k typickým srpnovým plodinám, které dávají najevo, že se léto začíná překlánět k podzimu. Sytě fialová slupka švestek skrývá sladkou, šťavnatou dužinu, která přímo vybízí k přípravě poctivých povidel.
Ta pravá povidla se nedělají ve spěchu – švestky se pečou nebo pomalu vaří v troubě na nízkou teplotu i několik hodin, dokud se většina vody neodpaří a nevznikne hustá, tmavá hmota. Nepotřebují ani gram cukru, pokud jsou plody dost zralé; stačí jen špetka skořice pro vůni.
Čím déle se nechají zvolna péct, tím výraznější a plnější chuť získají – a výsledkem je mazlavý, voňavý poklad, který vydrží celou zimu.
Pokud na dlouhé pečení nemáte čas, zkuste rychlejší variantu – švestkový kompot. Rozpůlené, odpeckované švestky zasypte cukrem. Zalijte vodou a pro vůni přidejte kousek celé skořice nebo kapku rumu. V zimě je pak můžete přidat do ovesné kaše, k lívancům nebo jen tak vychutnávat přímo ze sklenice.
Ostružiny se hodí do džemu i octa
Ostružiny jsou typickým ovocem konce srpna, kdy jejich tmavé bobule dozrávají na keřích v zahradách i na okrajích lesů.
Mají výraznou, plnou chuť a jemnou kyselinku, která se skvěle hodí do džemů. S cukrem, trochou citronové šťávy a špetkou mleté skořice získáte hustý, temně fialový džem, který potěší na pečivu i v lineckém cukroví.
Pokud chcete zkusit něco originálnějšího, připravte ostružinový ocet. Do čisté sklenice dejte ostružiny, zalijte kvalitním jablečným octem, přidejte cukr nebo med a nechte na chladném místě odležet několik týdnů. Získáte tak voňavý, lehce nasládlý ocet, který oživí salátové zálivky i marinády.
Cuketu zavařte naslano nebo nasladko
Další plodinou, které máme v srpnu často víc, než dokážeme sníst, je cuketa. Menší kousky jsou skvělé na gril nebo do svěžích salátů, zatímco ty přerostlé se přímo nabízejí k dalšímu zpracování.
Zavařit ji můžete naslano – nakrájenou na kostky či plátky a naloženou do sladkokyselého nálevu s cibulí, koprem a hořčičnými semínky.
Pro odvážnější chuť zkuste cuketu jako základ na „falešný ananas“ – větší plody oloupejte, nakrájejte na kostičky, povařte s cukrem, citronovou šťávou a ananasovou esencí a zavařte do sklenic. Výsledek se v koláčích i buchtách tváří jako exotické ovoce a málokdo pozná rozdíl.
Okurky použijte na výrobu populárního pickles
A nakonec pro vás máme tip, co dělat s okurkami, které v srpnu rostou jedna radost. Kromě klasického zavařování ve sladkokyselém nálevu z nich můžete připravit i domácí pickles.
Stačí čerstvé okurky nakrájet, naskládat do sklenic spolu s mrkví, zelím nebo ředkvičkami, přidat sůl a nechat pár dní kvasit při pokojové teplotě. Fermentovaná zelenina si uchová křupavost, doplní vitamíny a probiotika a v lednici vám vydrží klidně i několik týdnů.
Text: Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Recepty prima nápadů