Chudá jídla našich babiček, která zasytí i potěší. Jednoduché recepty plné chuti a vzpomínek GALERIE (8) Zdroj: Shutterstock

Chudá jídla našich babiček, která zasytí i potěší. Jednoduché recepty plné chuti a vzpomínek

Claudie Kornelová | 14. 11. 2025

Vzpomínáte si na ta obyčejná, ale hřejivá jídla, která voněla po celé kuchyni? Na polévky z pár surovin, sladké knedlíky z bramborového těsta nebo na chléb s cibulí, který chutnal lépe než cokoliv z obchodu? Naše babičky měly v kuchyni zázračnou schopnost – dokázaly vykouzlit výborné jídlo i z mála. A právě tahle prostá jídla, která se vařila, když nebyly peníze ani maso, mají dodnes svoje kouzlo.

Recepty podle našich babiček

Škubánky s mákem

mak

Mák byl poklad staré kuchyně. Stačila lžíce mletého máku a z obyčejných škubánků nebo taštiček byla sváteční dobrota.Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • máslo
  • mletý mák
  • cukr

Postup:

Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte většinu vody, ale trochu si nechte v hrnci. Posypte moukou, přikryjte pokličkou a nechte několik minut spařit. Pak pořádně propracujte vařečkou, až vznikne hutná hmota. Pomocí lžíce tvořte kousky („škubánky“), posypte mákem a cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Česnečka po staru

Horká česneková polévka podávaná s domácími krutony v hliněné misce.

Polévka jako hlavní chod – česnečka dokázala zasytit i potěšit, i když v hrnci nebylo skoro nic.Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 l vody
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • kousek chleba nebo rohlíku
  • sádlo

Postup:

Na sádle krátce opečte nasekaný česnek, přidejte kmín a zalijte vodou. Osolte a povařte asi 10 minut. Do hotové polévky přidejte kostičky osmaženého chleba nebo vařené brambory. Kdo chce, může přidat i vejce rozkvedlané v hrníčku.

Brambory na loupačku s tvarohem

Pečené brambory s bylinkami a smetanou naservírované na dřevěném prkénku.

I obyčejné brambory dokážou být sváteční, když se vaří s láskou, jako brambory na loupačku našeho dětství.Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • menší brambory
  • tvaroh
  • sůl
  • máslo nebo podmáslí

Postup:

Brambory důkladně omyjte a uvařte ve slupce. Ještě horké je podávejte se solí, tvarohem a kouskem másla nebo s hrnkem podmáslí. Jednoduché, syté a neuvěřitelně dobré.

Kyselo z krkonošských hor

Ingredience:

  • 2 l vody
  • 200 ml chlebového kvásku
  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • lžička kmínu
  • sůl
  • máslo

Postup:

Brambory nakrájejte a uvařte s kmínem a solí. Na másle orestujte cibuli dozlatova a přidejte ji do hrnce. Vmíchejte kvásek a krátce povařte, až polévka zhoustne. Na závěr přidejte rozšlehané vejce a dochuťte solí.

Povidlové taštičky

Domácí povidlové taštičky připravené k vaření na pomoučené dřevěné desce.

Povidlové taštičky ukazují, že babičky nepotřebovaly luxus, aby vykouzlily dokonalý moučník.Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml vody
  • špetka soli
  • povidla
  • máslo
  • cukr

Postup:

Z mouky, vejce, vody a soli vypracujte těsto. Vyválejte, nakrájejte čtverce, doprostřed dejte lžičku povidel a uzavřete. Vařte v osolené vodě asi 5 minut. Poté taštičky přelijte rozpuštěným máslem a posypte cukrem.

Tyhle recepty nejsou jen jídlo, jsou to vzpomínky. Každé sousto připomíná dobu, kdy se lidé radovali z maličkostí a všechno se dělalo s láskou. Možná právě proto chutná „babiččina kuchyně“ tak výjimečně i dnes.

Galerie:

Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje:

  • Kniha – Tradiční česká kuchyně od Viktor Faktor
  • Kniha – Domácí kuchařka od Magdalena Dobromila Rettigová
  • Kniha – Téměř zapomenuté recepty od Smolová Michaela
  • Kniha – Recepty našich babiček od Jaroslav Vašák
  • Kniha – Tajné staročeské recepty naší babičky od Klára Trnková

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?