Vzpomínáte si na ta obyčejná, ale hřejivá jídla, která voněla po celé kuchyni? Na polévky z pár surovin, sladké knedlíky z bramborového těsta nebo na chléb s cibulí, který chutnal lépe než cokoliv z obchodu? Naše babičky měly v kuchyni zázračnou schopnost – dokázaly vykouzlit výborné jídlo i z mála. A právě tahle prostá jídla, která se vařila, když nebyly peníze ani maso, mají dodnes svoje kouzlo.
Recepty podle našich babiček
Škubánky s mákem

Mák byl poklad staré kuchyně. Stačila lžíce mletého máku a z obyčejných škubánků nebo taštiček byla sváteční dobrota.Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- máslo
- mletý mák
- cukr
Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte většinu vody, ale trochu si nechte v hrnci. Posypte moukou, přikryjte pokličkou a nechte několik minut spařit. Pak pořádně propracujte vařečkou, až vznikne hutná hmota. Pomocí lžíce tvořte kousky („škubánky“), posypte mákem a cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Česnečka po staru

Polévka jako hlavní chod – česnečka dokázala zasytit i potěšit, i když v hrnci nebylo skoro nic.Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
- 4 stroužky česneku
- 1 l vody
- 1 lžička kmínu
- sůl
- kousek chleba nebo rohlíku
- sádlo
Postup:
Na sádle krátce opečte nasekaný česnek, přidejte kmín a zalijte vodou. Osolte a povařte asi 10 minut. Do hotové polévky přidejte kostičky osmaženého chleba nebo vařené brambory. Kdo chce, může přidat i vejce rozkvedlané v hrníčku.
Brambory na loupačku s tvarohem

I obyčejné brambory dokážou být sváteční, když se vaří s láskou, jako brambory na loupačku našeho dětství.Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
- menší brambory
- tvaroh
- sůl
- máslo nebo podmáslí
Postup:
Brambory důkladně omyjte a uvařte ve slupce. Ještě horké je podávejte se solí, tvarohem a kouskem másla nebo s hrnkem podmáslí. Jednoduché, syté a neuvěřitelně dobré.
Kyselo z krkonošských hor
Ingredience:
- 2 l vody
- 200 ml chlebového kvásku
- 4 brambory
- 1 cibule
- 1 vejce
- lžička kmínu
- sůl
- máslo
Postup:
Brambory nakrájejte a uvařte s kmínem a solí. Na másle orestujte cibuli dozlatova a přidejte ji do hrnce. Vmíchejte kvásek a krátce povařte, až polévka zhoustne. Na závěr přidejte rozšlehané vejce a dochuťte solí.
Povidlové taštičky

Povidlové taštičky ukazují, že babičky nepotřebovaly luxus, aby vykouzlily dokonalý moučník.Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 ml vody
- špetka soli
- povidla
- máslo
- cukr
Postup:
Z mouky, vejce, vody a soli vypracujte těsto. Vyválejte, nakrájejte čtverce, doprostřed dejte lžičku povidel a uzavřete. Vařte v osolené vodě asi 5 minut. Poté taštičky přelijte rozpuštěným máslem a posypte cukrem.
Tyhle recepty nejsou jen jídlo, jsou to vzpomínky. Každé sousto připomíná dobu, kdy se lidé radovali z maličkostí a všechno se dělalo s láskou. Možná právě proto chutná „babiččina kuchyně“ tak výjimečně i dnes.
Galerie:
Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje:
- Kniha – Tradiční česká kuchyně od Viktor Faktor
- Kniha – Domácí kuchařka od Magdalena Dobromila Rettigová
- Kniha – Téměř zapomenuté recepty od Smolová Michaela
- Kniha – Recepty našich babiček od Jaroslav Vašák
- Kniha – Tajné staročeské recepty naší babičky od Klára Trnková












