Chudá jídla našich babiček, která zasytí i potěší. Jednoduché recepty plné chuti a vzpomínek GALERIE (8) Zdroj: Shutterstock

Chudá jídla našich babiček, která zasytí i potěší. Jednoduché recepty plné chuti a vzpomínek

Claudie Kornelová | 14. 11. 2025

Vzpomínáte si na ta obyčejná, ale hřejivá jídla, která voněla po celé kuchyni? Na polévky z pár surovin, sladké knedlíky z bramborového těsta nebo na chléb s cibulí, který chutnal lépe než cokoliv z obchodu? Naše babičky měly v kuchyni zázračnou schopnost – dokázaly vykouzlit výborné jídlo i z mála. A právě tahle prostá jídla, která se vařila, když nebyly peníze ani maso, mají dodnes svoje kouzlo.

Chudá jídla, která zasytí i potěší

Dnešní doba přeje rozmanitosti, exotickým surovinám a rychlému vaření. Ale dřív bylo všechno jinak, kuchyně byla jednoduchá, založená na tom, co rostlo na zahradě nebo co se dalo sehnat u sousedů. A přesto se z těchto „chudých“ jídel staly poklady, které nás umí vrátit do dětství.

Třeba obyčejné brambory na loupačku, vařené ve slupce, posypané solí, s tvarohem a hrnkem podmáslí. Nebo škubánky s mákem a máslem, které se dělaly z brambor, mouky a trošky soli. A co teprve kyselo, beskydská polévka z chlebového kvásku, brambor a kmínu. Jednoduché, levné, ale s chutí, kterou dnešní instantní jídla nikdy nenahradí.

Čerstvě upečený domácí chléb, mísa jablek a keramický džbán na rustikálním stole.

Kousek chleba, jablko a hřejivé světlo kuchyně – tak vypadala skromnost, která měla skutečnou chuť.Zdroj: Shutterstock

Zázraky z mouky a vody

Mouka bývala základem téměř všeho. Z ní se dělaly noky, halušky, nudle, ale i sladké pokrmy. Naše babičky uměly z mouky a vody vytvořit prádelní knedlíky, škrábance nebo krupicovou kaši, která voněla po skořici a dětství.

Když nebylo maso, místo něj se připravovaly omáčky na kyselo – třeba koprová, houbová nebo rajská, často jen s vařeným vejcem. A když došla i vejce, improvizovalo se. Z brambor a cibule vznikl bramborák, z ovesných vloček zase „karbanátky chudých“.

Polévka jako hlavní chod

Dnes bývá polévka jen předkrm, ale dřív bývala často celým obědem. Hustá, sytá, a hlavně teplá, ideální pro rodiny, kde se muselo šetřit.

Velmi oblíbená byla česnečka, známá jako „psí polévka“. Udělala se z vody, pár stroužků česneku, kmínu a kousku chleba, a dokázala postavit na nohy i po těžkém dni. Nebo zelná polévka, ze zbytků kysaného zelí, pár brambor a trošky sádla. Na Vánoce se vařila hrachová polévka, která vydržela i několik dní a chutnala čím dál víc.

A nesmíme zapomenout na čočkovou polévku nebo fazolačku. Luštěniny byly dřív běžnou součástí jídelníčku, protože nahradily maso a dodaly bílkoviny.

Ruce loupající brambory nad prkénkem s miskou plnou brambor.

Brambory byly základem skromné kuchyně. Z nich vznikaly škubánky, bramboráky i syté polévky.Zdroj: Shutterstock

Sladké bez cukrovinek

Když nebylo na zákusky, babičky si poradily po svém. Sladilo se medem, povidly nebo ovocem ze sadu. V zimě přišly na řadu povidlové taštičky, švestkové knedlíky nebo krupicová kaše s máslem a kakaem.

Jedno z největších kouzel staré kuchyně bylo, že se nic nevyhazovalo. Starý chléb se usušil a dělal se z něj chlebový nákyp, nebo se nakrájel na kostky a osmažil na pánvi s vajíčkem. Kousek jablka a lžička cukru proměnily i obyčejné těsto v voňavý moučník.

Ruce posypávající mouku na bochánek těsta při domácím pečení.

Z pár surovin vznikaly zázraky. Mouka a voda stačily na jídla, která nás dodnes hřejí u srdce.Zdroj: Shutterstock

Tajemství babiččiny kuchyně

Babičky neměly kuchyňské roboty ani přetékající lednice, ale měly něco jiného, cit a zkušenost. Uměly využít každou surovinu, znaly její chuť a kombinace, které fungují. Vaření pro ně nebylo o přepychu, ale o péči.

Dnes se k jejich stylu vaření čím dál víc vracíme. Nejen kvůli úsporám, ale i proto, že jejich jídla mají duši. Možná neměla perfektní vzhled, ale voněla domovem. A to je něco, co se nedá koupit v žádném supermarketu.

Zkuste si to taky

Pokud chcete zažít chuť dětství, zkuste si uvařit něco z těchto jednoduchých jídel:

  • Škubánky s mákem a máslem – z brambor, mouky, špetky soli, posypané cukrem a mákem.
  • Kyselo – z kvásku, brambor, cibule a vajíčka.
  • Česnečka – voda, česnek, sůl, kmín a na závěr kousek chleba.
  • Brambory na loupačku s tvarohem a podmáslím – jednoduché, ale neuvěřitelně syté.
  • Povidlové taštičky z kynutého těsta – levné, voňavé a přesně takové, jaké dělala babička.
Jednotlivé recepty najdete na další stránce >>


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?