Vaření

8 lákavých pokrmů, které si připravíte z ředkviček. A tipy, jak je uchovat co nejdéle čerstvé

Možná vás překvapí, že ředkvičky se dají využít nejen ve studené, ale i v teplé kuchyni. „Já si většinou dávám ředkvičky jen tak samotné, ale jelikož si je pěstujeme na zahradě, máme jich pak najednou hodně a musíme je nějak zužitkovat. Pak z nich dělám saláty, pomazánky i dekorace,“ říká redaktorka Veronika. Vyzkoušejte její oblíbené recepty.

Nakládané ředkvičky
Zdroj: Shutterstock

Ředkvičková pomazánka

Potřebujeme

  • svazek ředkviček
  • 1 vanička tvarohu
  • 80 g zakysané smetany
  • 1 červená cibule
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Polovinu ředkviček nastrouhejte najemno a smíchejte s tvarohem a zakysanou smetanou. Dále přidejte zbytek ředkviček nakrájených na tenká kolečka, najemno nakrájenou cibuli a pažitku. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte také citronovou šťávu.

Ředkvičková pomazánka
Zdroj: Shutterstock

Pomazánka s Cottage sýrem

Potřebujeme

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 120 g cottage sýru
  • 100 g ředkviček
  • 4 g pažitky
  • špetka soli

Ředkvičky nastrouhejte najemno. Vložte je do cedníku, přidejte Cottage sýr a nechte vykapat přebytečnou tekutinu. Poté je přidejte do mísy k pokrájené pažitce, řeckému jogurtu a promíchejte. Na závěr dochuťte solí.

Tip: Pomazánku na chlebu ozdobte klíčky z ředkviček.

Ředkvičky s vejci (smaženice)

Potřebujeme

  • svazek ředkviček
  • 1 cibule
  • 1 vajíčko
  • sůl
  • pepř

Ředkvičky nakrájejte na kolečka. Na trošce sádla, másla nebo oleje orestujte cibulku, přidejte ředkvičky. Můžete je trochu podlít vodou. Přidejte také rozšlehané vejce, sůl, pepř a míchejte, až bude vejce hotové.

Podávejte s pečivem anebo na chlebu ozdobené čerstvými bylinkami.

Křupavé pečené ředkvičky

Potřebujeme

  • svazek ředkviček
  • citron dle chuti
  • tymián nebo jiné bylinky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
Pečené ředkvičky
Zdroj: Shutterstock

Troubu předehřejte na 180°. Ředkvičky rozkrojte na půl. Pekáček nebo zapékací mísu potřete olejem, vsypte ředkvičky. Osolte, opepřete, můžete přidat i nějaké čerstvé bylinky, jako je tymián. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou.

Pečte 10–12 minut. Zkontroluje a případně pečte dalších cca 8 minut.

Tip: Po upečení přidejte trochu rukolového pesta, skvěle se k ředkvičkám hodí.

Ředkvičkové chipsy

Potřebujeme

  • 120 g ředkviček
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • špetka pepře

Nakrájejte ředkvičky na tenká kolečka, skoro průhledná. Chce to hodně ostrý nůž anebo to jde i škrabkou se zoubky. Poté ředkvičky promíchejte s olejem.

Plátky dejte jeden vedle druhého na plech vyložený pečicím papírem. Důležité je, aby se nepřekrývaly.

Osolte, opepřete. Pečte na 170° 15 minut, pak snižte teplotu na 110° a pečte 10–15 minut. Chipsy je třeba hlídat, aby se nepřipálily.

Ředkvičkové chipsy
Zdroj: Shutterstock

Ředkvičková polévka s koprem

Potřebujeme

  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 3 střední brambory
  • 100 ml sójové smetany
  • hrst čerstvého kopru
  • 2 šalotky
  • 2 svazky ředkviček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

V hrnci rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibulku a osmahněte ji. Přidejte ředkvičky nakrájené na plátky, opékejte je 5 minut.

Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce. Opékejte dalších 5 minut. Zalijte vývarem. Vařte do změknutí brambor.

Po vychladnutí rozmixujte tyčovým mixerem, a ještě vmíchejte smetanu. Polévku podávejte ozdobenou čerstvým koprem.

Nakládané ředkvičky

Potřebujeme

  • 1 litr vody
  • 250 ml octa
  • 10 větších ředkviček
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce cukru
  • lžička celého pepře
  • lžička soli
  • špetka tymiánu (volitelné)
Nakládané ředkvičky v octovém nálevu
Zdroj: Shutterstock

Nálev připravíte smícháním vody, octa, cukru, soli a pepře. Přiveďte ho k varu, odstavte a nechte vychladit.

Ředkvičky omyjte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Skládejte je do sklenice společně s česnekem nakrájeným na kolečka.

Zalijte vychladlým nálevem, uzavřete a dejte do lednice.

Nechte minimálně 3 dny odležet, ideálně ale 1 měsíc. Čím déle budou ředkvičky naložené, tím budou chutnat lépe.

Zeleninová obloha

Ředkvičky jsou přímo ideální jako ozdoba k jídlu. Pomocí nože nebo speciálního vybavení na vyřezávání zeleniny se z ředkvičky vyřežou různé tvary. Na internetu najdete mnoho návodů s tipy, jak z ředkviček udělat nádherné ozdoby, stačí se jenom inspirovat.

Krásně tím nadekorujete saláty, obložené mísy a zeleninové přílohy.

Jak ředkvičky uchovat v lednici co nejdéle čerstvé?

Ředkvičky umyjte, očistěte a odkrojte zelenou část a kořínek. Dejte je do sklenice, zalijte vodou a uzavřete. Takto uložené ředkvičky vám v lednici vydrží až týden. Nejsou pak sice tak pálivé a jsou i lehce vodnatější, ale stále jsou pěkně křupavé a velice chutné.

Co dělat, když jsou ředkvičky vysušené, povadlé?

Zapomněly jste ředkvičky dobře uskladnit a teď jsou dost vyschlé? Někdy je tak už i koupíte. Jsou takové povadlé, scvrklé.

Nejdříve je omyjte, odkrojte zelenou část i kořínek. Dejte je na pár hodin do studené vody a budou zase jako právě utržené.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.jimezdrave.cz, www.zijemehomemade.cz